vestnik

Epidemija covida-19 podaljšana še za 60 dni

Vestnik, STA, 13. 1. 2021
Jure Zauneker
Vlada je sklenila, da se s 17. januarjem podaljša razglasitev epidemije za 60 dni.
Aktualno

Vlada je sklenila, da se s 17. januarjem podaljša razglasitev epidemije za 60 dni. Ob tem je podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice. Pri prehodu meje so med izjeme, ki omogočajo prehod brez karantene, dodatno uvrstili dvolastnike zemljišč. Šole ostajajo zaprte.

Epidemija je bila v drugem valu razglašena 19. oktobra, odtlej pa njeno razglasitev podaljšujejo. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) v sporočilu za javnost po popoldanski seji navajajo, da je Slovenija v drugem epidemičnem valu, še vedno se okužba novega koronavirusa hitro širi med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost. Aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, so dodali. Tako tudi do kakšnega večjega sproščanja protikoronskih omejitev pričakovano ni prišlo.

murska-sobota, koronavirus, simbolne
Jure Zauneker
Epidemija je podaljšana za dva meseca.

Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri antigenski test, ki ga oseba predloži ob vstopu v državo, ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Pri PCR testih ni sprememb. Še vedno velja, da ne smejo biti starejši od 48 ur od odvzema brisa in so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

koronavirus epidemija
Kaj zdaj berejo drugi