vestnik

Epidemija podaljšana, Gantar sproščanje ukrepov napoveduje za dva tedna

Vestnik, STA, 17. 11. 2020
Jure Zauneker
Vlada je podaljšala razglasitev epidemije covida-19 za 30 dni.
Aktualno

Nenujne trgovine so v ponedeljek za vsaj 14 dni zaprle vrata, prav tako je ustavljen javni potniški promet. Vlada je ob tem tudi podaljšala razglasitev epidemije covida-19 za 30 dni. Medtem pa minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je epidemija pod kontrolo in bi lahko ukrepe začeli sproščati čez dva tedna.

Vlada je v drugem epidemičnem valu razglasila epidemijo z 19. oktobrom, tokratni odlok o podaljšanju pa bo začel veljati v sredo in bo veljal do 17. decembra. Vlada je sklenila podaljšati razglasitev epidemije, ker se okužba z novim koronavirusom še vedno hitro širi med prebivalstvom, ki močno presega normalno obolevnost. "Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije," so navedli.

Trenutni ukrepi v državi so zelo podobni tistim iz pomladanskih mesecev, ko je epidemija trajala 80 dni, pri čemer je bil pomladanski epidemični val veliko blažji.

Ponovno, kot v spomladanskem valu epidemije, so zaprla vrata nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna je prepovedano zbiranje ljudi razen družinskih članov. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk pa že drugi teden poteka na daljavo. Tudi sodišča so začela poslovati v omejenem obsegu in bodo naroke opravljala le v nujnih zadevah. Za vstop na Hrvaško pa je vse manj izjem, da bi se izognili karanteni ob povratku. Od ponedeljka tako več ni izjema vstop na Hrvaško za 48 za lastnike nepremičnin in plovil. Izjema za vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani pa je mogoča le v drugi državi članici EU ali schengna.

Epidemija pod kontrolo

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Minister Tomaž Gantar.

Minister za zdravje Gantar pričakuje, da bodo ukrepi pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. "Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje," je dejal ob robu seje DZ. Glede na njegove izjave je pričakovati, da bi vlada lahko najprej odprla vrtce, otroci prve triade pa da bi ponovno imeli pouk v šolah. "Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni," je povedal. A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. "Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema," je povedal.

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Glede na izjave Gantarja je pričakovati, da bi vlada lahko najprej odprla vrtce, otroci prve triade pa da bi ponovno imeli pouk v šolah.

Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno okuženih več kot tisoč zaposlenih v zdravstvu, težave imajo tudi v domovih za starejše, kjer je okuženih 850 zaposlenih. Ob nekaterih kritikah, da je vlada prepozno sprejemala omejitvene ukrepe, pa je Gantar dejal, da je "po bitki lahko biti general". Premier Janez Janša pa je glede tega v DZ dejal, da smo sedaj sredi zelo resne epidemije, zato ni smiselno že zdaj delati zaključkov, kdo je bil bolj ali manj uspešen. Ocenil je, da je položaj resen. V Sloveniji je po Janševih besedah trenutno takšno stanje kot v večini drugih evropskih držav, razlike je "samo nekaj tednov ali pa nekaj dni".

Jure Zauneker
vestnik pen
koronavirus epidemija ukrepi