vestnik

Epidemija še vztraja, do zadostne precepljenosti še več mesecev

STA, 14. 1. 2021
Aleš Cipot
Fotografija je simbolična
Aktualno

Kljub začetku cepljenja epidemija koronavirusa v Sloveniji vztraja. Podatki za sredo sicer kažejo, da je reprodukcijsko število zopet padlo pod ena, vendar pa je odstotek okuženih še vedno visok. Podaljšanje epidemije za 60 dni pomeni, da se bo cepljenje nadaljevalo še daleč v pomladne mesece, preden bo precepljenost zadostna.

V Sloveniji so v sredo opravili 11.494 PCR in hitrih testov ter potrdili 1767 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 25,1 odstotka, hitrih testov pa šest odstotkov. Hospitaliziranih je bilo 1266 covidnih bolnikov, 199 jih je potrebovalo intenzivno nego. Domov so odpustili 80 oseb, 23 jih je umrlo.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 23.167 aktivnih primerov okužbe. Do vključno srede so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 29.561 oseb, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je bilo po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina danes zjutraj hospitaliziranih 330 covidnih bolnikov, od tega 58 na intenzivni terapiji. V mariborskem UKC skrbijo za 184 bolnikov s covidom-19, na intenzivnem zdravljenju jih je 44, so sporočili iz bolnišnice.

Sedemdnevno povprečje števila okuženih na ravni države trenutno znaša 1540, dan prej je znašalo 1668, je na vladni novinarski konferenci sporočil Kacin. "Še vedno smo precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje. Se pa povprečje vseeno opazno znižuje," je dejal. Dodal je še, da je tudi reprodukcijsko število padlo malo pod ena.


Da bi prvi mejnik za sproščanje ukrepov dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo po Kacinovih besedah prav vsi dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati, kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. "To je še posebej pomembno ob prihajajočem vikendu, ki naj bi bil po napovedih vremenoslovcev zelo lep," je poudaril.

S podaljšanjem epidemije za 60 dni je vlada, kot je dejal Kacin, jasno sporočila, da razmere niso rožnate in se bo cepljenje nadaljevalo daleč v pomladne mesece, preden bomo zagotovili zadostno precepljenost.

Kacin se sicer v prihodnjih dneh poslavlja s položaja vladnega govorca, saj ga je vlada imenovala za državnega sekretarja v kabinetu premierja. Usklajeval bo logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 v organizaciji NIJZ. Na mestu govorca za covid-19 bo Kacina nasledila njegova zdajšnja namestnica Maja Bratuša.

Porast bolnikov s covidom-19 sicer predstavlja izziv za bolnišnice. Največja težava ostaja pomanjkanje kadra, predvsem za delo v intenzivnih oddelkih, je na novinarski konferenci povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.


"Podatki o številu covidnih bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju med 1200 in 1300 hospitalizacij," je opozoril.

Ob tem projekcije razvoja epidemije kažejo, da bomo v tretjem valu potrebovali okoli 1500 postelj za covidne bolnike, kar pomeni desetodstotno zvišanje maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi so razpolagali sredi decembra. Napovedal je, da bodo število postelj zviševali glede na potrebe.

Bolnišnice se med seboj tudi različno obremenjene, kar je odvisno predvsem od epidemioloških razmer v posamezni regiji. Po 15. decembru izstopa predvsem murskosoboška bolnišnica, ki 33 odstotkov vseh posteljnih kapacitet namenja za covidne bolnike.

Na drugi strani pa imata primorski bolnišnici covidnim bolnikom namenjenih osem oz. devet odstotkov postelj. V pripravah na tretji val so ta teden že začeli razbremenjevati bolnišnico v Murski Soboti in nekatere bolnike začeli premeščati v slovenjgraško in izolsko bolnišnico.


V jeseniški bolnišnici, kjer je Carrota zaposlen, je obremenitev trenutno enaka kot v časih najhujšega pritiska na bolnišnice. Na oddelku za covidne bolnike imajo na razpolago še pet postelj. Kot je dejal, ob pomoči Klinike Golnik in UKC položaj obvladujejo.

Medtem v več slovenskih občinah nadaljujejo cepljenje. K odločitvi za to pa je ob obisku štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko v Celju pozval tudi predsednik republike Borutu Pahor. Računa namreč, da bomo prav s precepljenostjo še letos končali zdravstveno krizo.

Svoje delo za preprečevanje širjenja virusa pa so v minulih tednih aktivno opravljali tudi pristojni inšpektorji in policija. Izsledke nadzorov v minulih tednih sta danes predstavila zdravstvena inšpektorica Deana Potza in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Potza je pojasnila, da so inšpektorji med 4. in 10. januarjem opravili 4176 nadzorov, izrekli 19 prekškovnih sankcij, 452 opozoril po zakonu o prekrških in 104 upravne ukrepe.


Policija pa je v zadnjih treh tednih nadzore opravljala 45.132 krajih, nekatere med njimi tudi na podlagi 214 prijav kršitev s strani občanov. Teh klicev je bilo največ med prazniki, pozneje pa ob koncih tedna. Izrekli so 2988 ukrepov, od tega 1773 opozoril in 1198 glob oz. prekrškovnih postopkov, je povedal Pečjak.

Inšpektorji še vedno zaznavajo veliko primerov nepravilnega nošenja mask in neupoštevanja medsebojne razdalje, policija pa poroča tudi o mnogih primerih kršitev prepovedi zbiranja in omejitev gibanja.

koronavirus vlada policija inšpekcija bolnišnica
Kaj zdaj berejo drugi