vestnik

Epidemije še ni konec, ukrepi ščitijo nas in ostale

Vestnik.si, 4. 2. 2022
Sta
Nuška Čakš Jager.
Aktualno

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, je na vladni novinarski konferenci prestavila aktualno epidemiološko sliko v svetu, Evropi in Sloveniji.

Predvsem v Evropi se število primerov povečuje, drugje je zaznano manjšanje števila primerov. Se pa v Ameriki in Aziji povečuje število smrti, povezanih s koronavirusom. V svetu je prevladujoča različica omikron, in sicer v 90 odstotkih, 57 držav pa poroča o pojavu ali vedno hitrejši rasti različice BA.2. V Evropski uniji je bilo doslej potrjenih več kot 86 milijonov okužb, bližamo pa se tudi milijonu smrti, tako Čakš Jagrova. Omikron je v Evropski uniji razširjen v 83 odstotkih. 

Zaznan je hiter prenos okužb, sploh znotraj gospodinjstev. Govornica je še dejala, da se še naprej spodbuja cepljenje, ki vpliva na to, da je manj hudih okužb, prav tako so ukrepi, kot so nošenje maske, higiena rok, vzdrževanje medsebojne razdalje, prezračevanje prostorov in delo od doma, če je to mogoče, še naprej smiselni. 

Kar 73 odstotkov primerov v Sloveniji izvira iz lokalnega vira okužbe, uvoženih je zelo malo. "Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe je večinoma neznana. Ljudje ne želijo sodelovati ali pa navedejo, da ne vedo, s kom so bili v kontaktu in kje," pravi namestnica predstojnika. Največji porast okužb je zaznan v starostni skupini od 5 do 14 let ter skupini od 35-44 let. Povečano število okužb beležijo tudi v domovih za starejše, vendar jih je veliko asimptomatskih in prebolevanje poteka brez simptomov. Prav tako v šolah, predvsem v starostih 14, 15 in 18, let in med zaposlenimi v predšolski vzgoji. 

Nuška Čakš Jager je pred slovenskim kulturnim praznikom vsem zaželela, da prihodnje dni preživijo lepo, vendar hkrati opozorila, da epidemije še ni popolnoma konec. Zato je treba upoštevati, da ukrepi še veljajo, in da ščitijo nas in vse ostale. 

nuška-čakš-jager nijz novinarska-konferenca