vestnik

(ESCADA) Delavci stečaja niso pričakovali tako hitro

Majda Horvat, 17. 6. 2021
Marina Vrbnjak
Poslovni in proizvodni objekt Escadine družbe ECC, ki ga je z zemljiščem vred prodajala Družba za upravljanje terjatev bank, je maja kupilo podjetje Arcont, stečaj pa je tudi zanje presenečenje.
Aktualno

Brez dela bo ostalo 141 delavcev, večina žensk. Možnosti za ponovno zaposlitev so v Gornji Radgoni velike, vendar bo to za nekatere delavke težje.

V torek se je, kot smo že poročali, začel stečajni postopek za ECC Escada Competens Centrum iz Gornje Radgone, po propadu Mure edino večje tekstilno podjetje v Pomurju. Zaposlovalo je 141 delavcev, večinoma ženske, med njimi je tudi nekaj delavk iz nekdanje Mure.

Pričakovali, vendar ne tako hitro

»Novice o stečaju nismo pričakovali tako hitro, kot je prišla. Pričakovali smo jo, a nas je vendarle vse šokirala,« je povedala ena od delavk. Vodilni so jih namreč pred časom seznanili, da je matično podjetje šlo v stečaj, in tudi naročil za delo niso prejemali v tolikšnem obsegu in redno kot prej. Kljub temu brez dela niso ostali, redna je bila tudi plača.
Starost zaposlenih je od štirideset do petdeset let, pove sogovornica, zato se boji, da si bodo delavke težje našle novo službo in se prilagodile na drugačno delo, možnosti za zaposlitev v tekstilni dejavnosti pa ni več. »Kljub temu upam, da bomo še vsi lahko delali,« pove.
Kljub objavi novice o stečaju delovnega procesa niso prekinili, sobesednica tudi pričakuje, da bodo lahko v stečajnem postopku dokončali začeto delo. Stečajna upraviteljica Petra Pavličič se je z zaposlenimi srečala že v sredo popoldne.

d3133a783526b597eeec8079de2214e5
Nataša Juhnov
»Če so vodstvene strukture pričakovale, da bo podjetje šlo v stečaj, bi lahko zaposlenim izplačali prej vsaj regres za letni dopust, kajti za prijavo terjatev delavcev je plača prednostna pravica, regres pa ne,« pravi Zdenka Bobovec.

»Uvedba stečaja je neprijetno presenetila vse,« pove tudi Zdenka Bobovec, sekretarka pomurske regijske organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Letos so v podjetju res uvedli krajši delovni čas, vendar so bile plače izplačevane redno, prav tako drugi prejemki, povezani z delom. »Če so vodstvene strukture pričakovale, da bo podjetje šlo v stečaj, bi lahko zaposlenim izplačali prej vsaj regres za letni dopust, kajti za prijavo terjatev delavcev je plača prednostna pravica, regres pa ne,« še doda Bobovčeva. Člani sindikata bodo imeli tudi v tem stečajnem postopku brezplačno pravno pomoč in zastopanje, prav tako bo sindikat zanje pripravil izračun terjatev.

Možnosti za novo zaposlitev 
»Stečaj je za nas slaba novica, saj ne prispeva h gospodarski krepitvi in razvoju industrijske cone,« pravi Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona. Res je tudi, doda, da so na pogoriščih podjetij zrasla po stečajih še uspešnejša podjetja in da so ob najnižji stopnji brezposelnosti, ki jo imajo v občini v zadnjem obdobju, zaposlitvene možnosti velike. Kljub temu ima izguba delovnih mest kratkoročno negativne posledice, poudari Rojko, še posebej zato, ker so izgubljena v tekstilni dejavnosti, ki se verjetno ne bo več obudila, in ker gre za starejše delavke, ki se bodo težje priučile za drugo delo. Vseeno upa, da bo večina delavcev ECC dobila novo zaposlitev.

stanislav rojko
Marina Vrbnjak
»Stečaj je za nas slaba novica, saj ne prispeva h gospodarski krepitvi in razvoju industrijske cone,« tako Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona.

Nakup objekta ni privedel v stečaj 

Poslovni in proizvodni objekt Escadine družbe ECC, ki ga je z zemljiščem vred prodajala Družba za upravljanje terjatev bank, je maja kupilo podjetje Arcont, vodstvo pa se je potem z ECC pogajalo o nadaljnjem najemu dela prostorov, kjer je potekala proizvodnja. Vsebina najemne pogodbe je bila že usklajena, vendar je posel zastal, ker se lastniki ECC niso več odzivali. Po vsem tem je bil sklep o stečaju nepričakovan tudi za vodstvo Arconta. »Zagotovo dogovori o najemu niso pripeljali do stečaja, kajti nam je bilo v interesu, da se dejavnost izvaja naprej. Mi smo namreč objekt kupili kot strateško naložbo in ga zdaj še ne potrebujemo za širitev naše proizvodnje. Potrebovali bomo samo del prostorov za skladiščenje, kjer pa proizvodnja zdaj ne poteka,« je povedal Miran Fujs, direktor Arconta. Zdaj se bodo o morebitnem najemu pogovarjali s stečajno upraviteljico, če bo seveda stečajni postopek vodila tako, da se proizvodnja nadaljuje vsaj do dokončanja izdelkov.

Svetovna znamka vrhunske mode

Podjetje ECC, kjer so šivali ženska oblačila za vrhunsko blagovno znamko Escada, je bilo v lasti Escade Luxembourg. Escada se je že nekaj časa ubadala s padcem prodaje in je vse bolj tonila v rdeče številke. Tuji mediji so objavili novico, da prestižna blagovna znamka izgublja sijaj in da lastnica Escade SE, indijska jeklarska družina Mittal, po vložitvi več milijonov evrov v obstoj družbe v zadnjih desetih letih zanjo išče kupca. Lani jo je prevzel ameriški vlagatelj, vendar zase obdržal poslovno uspešen del družbe, nedonosne dejavnosti pa novembra poslal v stečaj.

profimedia-0386072562
Profimedia
Podjetje ECC, kjer so šivali za vrhunsko evropsko blagovno znamko Escada, je bilo v lasti Escade Luxembourg. Escada se je nekaj časa ubadala s padcem prodaje in je vse bolj tonila v rdeče številke. Na fotografiji je kolekcija pomlad-poletje iz leta 2019.

Escada je prvič šla v stečaj leta 2009, ko jo je kupila indijska podjetnica Meghi Mittal, vrhunec pa dosegla v devetdesetih letih.

escada stečaj gornja-radgona
Kaj zdaj berejo drugi