vestnik

Etični heker Gabor: V kibersvetu ni potrebno iti na fronto, ampak se vojskovanje lahko izvaja iz udobnega naslonjača

Rok Šavel, 7. 3. 2022
Arhiv Svet24
Principi delovanja in aktivnosti v kibernetski vojni so podobni kot pri pravih vojnah.
Aktualno

S prekmurskim strokovnjakom Milanom Gaborjem smo se pogovarjali o kibernetskem vojskovanju, ki v luči konflikta v Ukrajini dobiva vse večjo vlogo.

Že pred neposrednim vojaškim spopadom v Ukrajini je bilo govora tudi o tako imenovani hibridni in kibernetski vojni. Na kakšen način dejansko takšna vojna poteka in kakšne razsežnosti lahko ima?

"Kibernetski prostor je postal nova, peta dimenzija vojskovanja. Poleg ozemlja, morja, zraka in vesolja. Glede na vedno večjo digitalizacijo našega življenja je postalo nekako normalno, da se vojne preselijo tudi v kibernetski prostor. Že pred leti smo videli, da so se aktivnosti iz pravih vojn prenesle tudi v kibersvet. Razlika med vojaki je tudi ta, da je majhna možnost da v kibernetskem svetu vojaki umrejo, v pravi vojni pa je verjetnost za smrtjo bistveno večja. Principi delovanja in aktivnosti v kibernetski vojni so podobni kot pri pravih vojnah. Tako imamo pomembne strateške cilje, ki so prvi predmet napada. To so na primer infrastruktura, mediji, z vojsko povezana podjetja in tako naprej. Na primer onesposodobitev delovanja energetske infrastrukture ima lahko velike posledice za splošno prebivalstvo."


Tudi SI-CERT je opozoril, da evropski odzivni centri za kibernetsko varnost že več tednov spremljajo napade na omrežja in sisteme v Ukrajini - bo tovrsten način vojskovanja v prihodnosti prevzemal vse večjo vlogo?

"Vsekakor je že do zdaj takšen način vojskovanja pridobil precejšnjo vlogo in menim, da bo njena vloga v prihodnje še večja. Trenutna situacija in z njo povezane aktivnosti bodo povzročile, da bo v prihodnje v takšno vojskovanje vloženih še več sredstev. Seveda se klasičnega vojskovanja najbrž ne bomo rešili, bodo pa kibernetske aktivnosti pridobile še več potenciala. Sploh, ker v kibersvetu ni potrebno iti na samo fronto, ampak se vojskovanje lahko izvaja iz udobnega naslonjača."

eticni heker milan gabor mediaspeed5925
Mediaspeed
Milan Gabor je pred dobrim desetletjem ustvaril podjetje Viris, ki se ukvarja pretežno z informacijsko varnostjo.



Lahko morebitni kibernetski napadi ohromijo tudi svetovne oskrbovalne verige in posledično vplivajo tudi na naše gospodarstvo in kaj lahko storijo podjetja, da minimizirajo tveganja?


"Trenutno smo videli, da imajo lahko hitro uvedene sankcije bistveno večje posledice kot pa kibernetski napadi. Seveda lahko takšni napadi otežijo ali delno ohromijo kakšne oskrbovalne verige, vendar jih bodo težko popolnoma prekinile. Treba je vedeti, da imajo podjetja še vedno kakšen rezervni načrt operativnega delovanja v izjemnih primerih in mogoče je zdaj tudi čas, da se ti načrti prevetrijo in prilagodijo aktualnim napadom. Iz preteklih napadov in okrevanj po njih so se podjetja ter organizacije najbrž kaj naučile, tako da so sprejele ukrepe in izpeljale določene aktivnosti ter da so pripravljena tudi na kakšne bolj črne scenarije. Vsekakor pa je priporočljivo pozorno spremljati aktivnosti, vklopiti dodatne zaščitne mehanizme in imeti dobro strategijo arhiviranja podatkov in spravljanja le-teh na varne lokacije."

Menite, da hekerska skupina Anonymous, ki je napovedala kibernetsko vojno proti Putinovi administraciji, predstavlja stvarno nevarnost Ruski federaciji?


"Anonymous je res priskočil na pomoč Ukrajini in z različnimi aktivnostmi uspešno pridobil dostope do nekaterih aplikacij ter sistemov v Ruski federaciji. Seveda najbrž ni razkril vsega, do česar je uspel priti, so pa vsekakor na seznamu nekatere zanimive tarče. Menim, da samemu Putinu skupina Anonymous težko predstavlja konkretno nevarnost, mu pa bodo njene aktivnosti vsekakor povzročile kar nekaj težav. Sploh pri medijski propagandi, ki vidimo, da je v takšnih časih zelo pomembna."

kibernetska-vojna milan-gabor etični-heker