vestnik

Mladi iz Pomurja razpravljali o problematikah tekstilnega sektorja

Vestnik.si, 26. 11. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V evropskem tednu za zmanjševanje odpadkov, ki poteka med 19. in 27. novembrom, so si tudi mladi iz Murske Sobote v okviru projekta EU Youth Cinema ogledali kratke filme na temo vpliva tekstilnega sektorja na naš planet.

EU Youth Cinema: Green Deal je projekt, posvečen trajnostni Evropi in predstavlja zelene cilje Evropske unije skozi filme. Namenjen je predvsem mladim gledalcem, poleg Slovenije pa se izvaja še v Avstriji, Severni Makedoniji, Romuniji in na Hrvaškem. 

Projekt poteka dve leti, začel se je letos maja, zaključil pa se bo maja 2024. V tem času bo v kinematografih in na spletnih pretočnih platformah predvajanih 25 kratkih filmov, ki so primerni za otroke od desetega leta starosti. 

Tudi mladi iz pomurskih osnovnih in srednjih šol so si ogledali kratke filme na temo vpliva tekstilnega sektorja na naš planet. V Cineplexxu Murska Sobota so si ogledali dokumentarni film Gora tekstila, ki poudarja družbene in okoljske stroške trgovine z rabljenimi oblačili. Po ogledu filma so mladi z direktorjem podjetja Saubermacher Murska Sobota Dragom Dervaričem ter direktorica zavoda Korak naprej Leo Cipot razpravljali o problematiki v tekstilnem sektorju ter možnih rešitvah. 

eu-youth-cinema tekstilni-sektor