vestnik

Evropske države z novimi ukrepi zaradi bolj nalezljivega seva novega koronavirusa

STA, 20. 12. 2020
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Potem ko je Velika Britanija v soboto opozorila, da je novi sev novega koronavirusa bolj nalezljiv od doslej znanih, se strah širi v druge države. Več jih je pred prazniki preventivno prekinilo povezave z Otokom, nekatere o tem še razmišljajo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Evropo pozvala h okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je v ponedeljek sporočil, da so znanstveniki identificirali novo različico novega koronavirusa na jugu Anglije, ki bi bila lahko povezana s hitrejšim širjenjem virusa. Britanski premier Boris Johnson pa je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv".

Johnson je zaradi novega seva novega koronavirusa odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra. Wales in Škotska sta preventivno zaostrila omejitve potovanj.

Že pred tem so iz več delov sveta poročali o mutacijah novega koronavirusa in o njih obvestili WHO. Ta je danes svoje članice v Evropi danes pozvala h okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva. Po podatkih WHO so novi sev virusa zunaj Velike Britanije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji.

Več držav je že preventivno odpovedalo povezave z Veliko Britanijo. Prva je letalske povezave do najmanj 1. januarja prekinila Nizozemska. Belgija pa bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo, je sporočil premier Alexander De Croo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave. Povezave je prekinila tudi Avstrija, Italija pa je to napovedala.



Tudi nemška vlada se pripravlja na prepoved letov iz Velike Britanije, obenem bi prepovedali še letalske povezave z Južno Afriko.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je po telefonu slišala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, predsednico Evropske komisije in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Vsebina pogovora ni znana, iz Elizejske palače so le sporočili, da je bil v središču pogovora skupni evropski odziv na novi sev koronavirusa.

Macron je za danes sklical obrambni svet. Francija pa naj bi zaenkrat le razmišljala o prekinitvi vseh povezav z Otokom.


Španija pa je EU pozvala k usklajenemu odzivu glede odpovedi poletov iz Velike Britanije. Cilj je zaščititi pravice evropskih državljanov in se izogniti enostranskim ukrepom.

Več evropskih držav je sicer že pred novico iz Velike Britanije pred prazniki zaostrilo ali pa napovedalo zaostritev ukrepov. V Italiji, eni najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, bodo med božično-novoletnimi prazniki veljali novi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, je sporočil premier Giuseppe Conte. Zaprti bodo bari, restavracije in trgovine, prepovedana bodo potovanja med deželami, dovoljen bo le en odhod od doma na dan. Ukrepe so med drugim zaostrili še na Slovaškem in v Švici.

V EU medtem pospešeno potekajo tudi priprave na odobritev prvega cepiva proti covidu-19, kar naj bi se po napovedih zgodilo v ponedeljek. Cepljenje s Pziferjevim cepivom pa bodo lahko države začele 27. decembra. Med drugim so Pfizerjevo cepivo ta konec tedna odobrili tudi v Švici, v Izraelu pa so začeli cepljenje.

V ZDA je Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala še izredno odobritev za uporabo cepiva proti covidu-29, ki sta ga skupaj razvila podjetje Moderna in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH).



Po več državah v svetu sicer beležijo porast števila okužb. Med drugim v Mehiki, Braziliji, Avstraliji, Južni Koreji in na Kitajskem v zadnjih dneh beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom. Ponekod beležijo celo rekordno število okužb.

V Mehiki so v soboto potrdili 12.129 novih okužb, umrlo je še 627 ljudi. V Braziliji pa so potrdili 50.177 novih okužb, v zadnjih 14 dneh več kot 635.000.

Iz Južne Koreje poročajo o dnevnem rekordu. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 1097 novih okužb.


Nove okužbe so potrdili tudi v Avstraliji, ki je bila skoraj dva tedna brez lokalnega prenosa. V zvezni državi Novi Južni Wales so danes potrdili 30 novih primerov. V zvezni državi so zato že omejili druženje in sprejeli nekaj drugih ukrepov.

Iz Kitajske pa so včeraj poročali o 23 novih okužbah, dan prej o 17.

evropa velika britanija koronavirus who
Kaj zdaj berejo drugi