vestnik

Evropsko javno tožilstvo prvič uspelo v Sloveniji: V zadevi Ograček vsi spoznani za krive

Rok Šavel, 18. 7. 2022
Vestnik.si
Do poskusa goljufije je prišlo pri izplačilu nepovratnih sredstev za izgradnjo sončne elektrarne v Ceropu.
Aktualno

Vsi obtoženi, Franc Cipot, Igor Zemljič in družba Ograček, spoznani za krive poskusa goljufije na škodo proračuna Evropske unije.

Poročali smo, da Evropsko javno tožilstvo (EPPO) preiskuje sporni posel hčerinske družbe Centra za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) - družbe Ograček, zaradi spornega posla pri pridobivanju nepovratnih sredstev za izgradnjo sončne elektrarne, zaradi česar je direktorica Simona Biro tudi predlagala, da se pripojitev Ogračka k matični družbi ne opravi, kar so na majski skupščini javnega podjetja potrdili predstavniki pomurskih občin. Pod drobnogledom EPPO je bilo dogajanje še v času bivšega direktorja Franca Cipota, ki je takrat vodil tudi Ograček. Slednja družba je namreč uspešno kandidirala na razpisu JR SE OVE 2019 za operacijo Izgradnja sončnih elektrarn, na podlagi česar je bila sklenjena pogodba o sofinanciranju, vendar za predmetno operacijo do izplačil iz državnega oziroma evropskega proračuna ni prišlo.



PREBERITE ŠE: (CEROP) Evropsko javno tožilstvo nad Ograček zaradi poskusa goljufije z nepovratnimi sredstvi

cerop
Vestnik.si
Do poskusa goljufije je prišlo pri izplačilu nepovratnih sredstev za izgradnjo sončne elektrarne v Ceropu.

Kdo je zadevo prijavil?



Kaznivo dejanja poskusa goljufije na škodo proračuna EU naj bi namreč storila Cipot in direktor izvajalca del, družbe Rea Solar, Igor Zemljič, ker naj bi sklenila lažen aneks k osnovni pogodbi o izvedbi investicije ter ga posredovala na ministrstvo. Tako naj bi skušala doseči, da se Ogračku na škodo EU neupravičeno izplačajo nepovratna sredstva v višini 31,300 evrov. Kdo natanko je zadevo predal na tožilstvo, ni povsem jasno. Birova nam je takrat pojasnila, da je ministrstvo zahtevek za izplačilo zavrnilo in zadevo predalo tožilstvu, a na ministrstvu so nam maja, ko je postopek na EPPO že tekel, zanikali, da bi podali prijavo ter zatrdili, da niso seznanjeni s kakršnimkoli postopkom v zvezi s podjetjem Ograček na evropskem javnem tožilstvu. Cipot pa je takrat dejal, da je začuden nad postopkom, saj je do izgradnje sončne elektrarne prišlo, družba Ograček pa nepovratnih sredstev, ki bi jih morala dobiti, sploh ni dobila.

644d8c735906316d0187beacd0f178c7
Nataša Juhnov
Takratni direktor Franc Cipot, prvoobtoženi v tem primeru, je pred časom za Vestnik dejal, da je namen razpisa bil dosežen, zato se je čudil nad problematiziranjem postopka.

Za Cipota in Zemljiča sedem mesecev pogojno, za Ograček 10 tisočakov globe

Kakorkoli že, zdaj je le prišlo do epiloga zgodbe, saj je Okrajno sodišče v Mariboru v začetku julija izdalo prvo obsodilno sodbo v obtožnici, ki jo je vložilo Evropsko javno tožilstvo. Kot so sporočili iz EPPO, sta oba obtožena, direktorja dveh podjetij - Cipot in Zemljič, delovala v sostorilstvu in predložila lažne izjave in dokumente na predmetni razpis, ki je bil sofinanciran iz kohezijskega sklada EU. Tako sta poskušala zavesti ministrstvo, da bi Ograček pridobil nepovratna sredstva v višini 31,300 evrov, vendar je ministrstvo pravočasno odkrilo poskus goljufije in sredstev ni izplačalo.

Cipot in Zemljič sta obsojena na sedem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let, družba Ograček pa je dobila globo v višini 10 tisočakov s preizkusno dobo dveh let. Sodba sicer še ni pravnomočna, direktor družbe Ograček Boris Velner pa je za Vestnik.si povedal, da so sodbo predali odvetnikom, da jo preučijo in ugotovijo, ali je pritožba sploh smiselna. Prejem sodbe nam je potrdila tudi direktorica Ceropa Simona Biro.

evropsko-javno-tožilstvo Cerop ograček franc-cipot boris-velner igor-zemljič poskus-goljufije nepovratna-sredstva