vestnik

Evrovizija: Bi Prekmurka opravila bolje?

Denis Živčec, 10. 5. 2018
Denis Živčec
Lea Sirk, Evrovizija 2018.
Aktualno

Dolgo je minilo, kar je Slovenijo na Pesmi Evrovizije zastopal kdo iz Prekmurja.

Nikoli ne bomo vedeli, kako bi se drugi Evrovizijski polfinale, ki bo nocoj, razpletel, če bi tam pela Nika Zorjan, a evrovizijski mikrofon je v rokah nadarjene, samozavestne Primorke.



Kar dolgo je že minilo, kar je Slovenijo na Pesmi Evrovizije zastopal kdo iz Prekmurja. Zdaj že skoraj davnega leta 1996 je to bila Regina, ki je svoj Dan najlepših sanj visokonoseča odpela v Oslu. Pa se ni prav dobro končalo. S porodom že, le skladba je pristala na 21. mestu. Neuničljiva Regina se je kasneje sicer na Emo še vračala.

537487ab86fc497ccf0b752438959a48
Obrazi
Regina.


Ni manjkalo prav veliko, pa bi za Slovenijo pred Evropo peli še drugi Prekmurci. V spominu nam ostaja skupina Langa, ki je najprej kot Langa in Civili s skladbo Za svobodo divjega srca nastopila na Emi 2008 in z minimalno razliko izgubila proti Rebeki Dremelj. Leto kasneje so se Langa povezali z Manco Špik in odpeli Zaigraj muzikant. Leta 2010 so Emo osvajali z skladbo Roko mi daj. Tistega leta je na Emi s skladbo Vampir je moj poet nastopila tudi naša letošnja predstavnica Lea Sirk. Še sama pravi, da se na tistih posnetkih ne prepozna več. „Bila sem debela in se preveč pačila“ je Sirkova povedala na tiskovni konferenci v Lizboni. Ni manjkalo prav veliko, pa bi tudi letos Slovenijo v portugalski prestolnici zastopala Prekmurka. Še pred začetkom Eme se je zelo glasno govorilo, da je ena od favoritk Nika Zorjan, ki z družino živi v Petanjcih.


Verjela je v svojo Uspavanko, na Emin oder privlekla pravo posteljo in ustvarila prvi nastop v pižami. Pa ni šlo. Zataknilo se je že v polfinalu. Ko so se solze osušile, je Nika dejala, da bi bila vesela, če bi zmagala tudi Bql, a da zmago iz srca privošči tudi Lei Sirk s katero jo veže tesno prijateljstvo, ki se je le še okrepilo, ko sta se skupaj prebijali skozi preobrazbe popovega šova Znan obraz ima svoj glas. Nepozabna ostaja njuna skupna imitacija Lady Gaga v skladbi Million Reasons.

354161b8ac62a7f6a18c325b25940e96
Pro Plus
Lea Sirk in Nika Zorjan kot Lady Gaga.

Kakorkoli že, namesto Prekmurke Slovenijo na lizbonski Evroviziji zastopa Primorka. Lea Sirk bo na oder Altice Arene stopila kot sedemnajsta, predzadnja; kar tisti, ki verjamejo v evrovizijsko statistiko, jemljejo za bojda dober znak. Skladbe Hvala,ne bo odpela v slovenščini s portugalskim zaključkom, med njenim nastopom pa bomo videli tudi nekaj zaigranih tehničnih težav. Stavnice nam sicer niso naklonjene, zmago pa trenutno napovedujejo Cipru, Norveški, Izraelu ali Franciji. Drugi polfinale bo na svojem drugem programu prenašala TV Slovenija, komentiral bo Andrej Hofer.

98b6aba11cfcc1c1ddc54153d514ca4c
Denis Živčec
Lea Sirk, Evrovizija 2018.

evrovizija 2018 Lea Sirk
Kaj zdaj berejo drugi