vestnik

Fafangel: Odločevalci bodo v danem trenutku posegli po zasilni zavori, a če bo lockdown, naj bo lockdown za vse

R.Š., 28. 10. 2021
Bobo
Fafangel je prepričan, da lahko stvari še obrnemo, če se tako odločimo kot družba in stopimo skupaj.
Aktualno

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je spregovoril o trenutni epidemiološki situaciji in o tem, kako ukrepati ob trenutnih naraščajočih številkah okužb.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je v izjavi za medije dejal, da je slabšanje epidemiološkega stanja, tako pri nas kot drugod v Evropi, pričakovano, ampak še vedno skrbi. Pri tem je poudaril da slika vendarle ni tako črna kot lani, saj je cepljenje naredilo svoje, kar se pozna pri številkah v bolnicah in pri umrlih.

Prekuževanje ni prava pot



"To pa ne pomeni, da lahko gremo v nedogled v tako visoke številke okužb. Skrbi nas, da gremo v neko prekuževanje, da je to edina pot in se bo epidemija končala tako, da se bomo vsi okužili, tiste smrti, ki bodo, pa pač bodo," je opozoril in pojasnil, da je zapiranje javnega življenja skrajni, a realen ukrep. "Naj ne bo špekulacij. Vsak odločevalec, v kateri koli državi, bo v danem trenutku, ko zdravstveni sistem ne bo zmogel več, posegel po zasilni zavori," je napovedal Fafangel.

Pri tem je izpostavil, da epidemiologi že od vsega začetka opozarjajo, da ima obvladovanje in upravljanje epidemije s strahom le določen rok. Ko pa strahu ni več, pa ostanejo le tisti ukrepi, ki jih razumemo in jih sprejmemo, ker se nam zdijo smiselni. Pomembna razlika je po njegovih besedah tudi to, da imajo sedaj epidemiologi na voljo podatke, njihova naloga pa je, da nam pojasnijo, kaj ti podatki pomenijo in kako ukrepati.

mario fafangel bobo
Bobo
Fafangel je dejal, da so epidemiologi že od vsega začetka opozarjali na pasti obvladovanja epidemije s strahom.

Kaj pravijo podatki in kaj storiti?

"Podatki nam pravijo, da trenutno res rabimo PCT pogoj in cepljenje, ki je najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije. Ukrep, ki je učinkovit glede hospitalizacij in smrti. Smo pa epidemiologi že od pričetka s cepljenjem opozarjali, da obstaja delež populacije, ki se ne bo nikoli cepil, zaradi takšnih in drugačnih razlogov. To moramo pravzaprav sprejeti, zato rabimo tudi dostopno in brezplačno testiranje," je obrazložil predstojnik Centra za nalezljive bolezni in naštel še druge pomembne ukrepe, kot je zadrževanje v odprtih prostorih, uporaba mask v notranjosti in izogibanje večjim združevanjem. Kot pomembno je izpostavil tudi odgovorno vedenje, izolacijo ob prvih znakih bolezni in obveščanje stikov. Poudaril je tudi na pomen aplikacije Ostani zdrav.

"Danes lahko spremenimo zadeve, ampak se moramo tako odločiti. Če ne bomo stopili skupaj, ne bo šlo," je zatrdil. Lockdown po njegovem mnenju sicer ni rešitev, je le zasilna zavira ko ne preostane nič drugega. "Če pa že bo, pa naj bo res pravi lockdown za vse, sicer ukrep nima epidemiološkega smisla," je pojasnil Fafangel v izjavi za medije.

epidemija covid-19 mario-fafangel nijz
Kaj zdaj berejo drugi