vestnik

Fafangel postregel s podatki hospitalizacij med cepljenimi

Vestnik, R.Š., 6. 8. 2021
SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota.
Aktualno

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je predstavil in interpretiral podatke hospitalizacij med cepljenimi in necepljenimi v Sloveniji.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Mario Fafangel je po interpretaciji podatkov okužb med cepljenimi in necepljenimi predstavil še podatke, ki zadevajo hospitalizacije zaradi covida-19.

Kot je že sprva pojasnil, podatki dokazujejo, da je tveganje za okužbo s covidom-19 med cepljenimi nizko in obvladljivo, interpretacija pa je ista pri pregledu podatkov hospitalizacij.

Krivulje se razhajajo

Že absolutne številke namreč pričajo, da je bilo do sedaj v Sloveniji skupno zaradi covida-19 hospitaliziranih 3124 necepljenih in vsega 67 takšnih, ki so bili zaščiteni s cepivom. Da cepiva delujejo in ščitijo, pa dokazujejo tudi tedenske številke hospitaliziranih primerov, kjer se krivulje med cepljenimi in necepljenimi očitno razhajajo.

covid2
NIJZ
Številke po besedah Fafangla dokazujejo, da je cepljenje učinkovita metoda zaščite pred covidom-19.

"Zaključek: cepljenje ostaja najboljši ukrep za posameznika in družbo (na podlagi SLO podatkov in mednarodnega strokovnega konsenza). In ne, par izjem ne pomeni, da stroka ni enotna," je med drugim poudaril priznani slovenski epidemiolog v nizu tvitov na družbenem omrežju.


Podatke si lahko pogledate na tej povezavi.

Včeraj, 5. avgusta, so sicer v Sloveniji odkrili 144 novih okužb. Kakšno je stanje v Pomurju, si lahko pogledate TUKAJ.

covid--19 cepljenje hospitalizacija epidemija mario-fafangel
Kaj zdaj berejo drugi