vestnik

Zapletom v osrednji regijski knjižnici ni videti konca: Članom strokovnega sveta prekipelo, zato so skupinsko odstopili

Rok Šavel, 13. 1. 2023
Nataša Juhnov
Zaradi domnevnega onemogočanja delovanja strokovnega sveta s strani direktorice Klaudije Šek Škafar so pred njenim imenovanjem za nov mandat zaokrožile tudi anonimke, podkrepljene s pravnim mnenjem, v katerem so "zaskrbljeni delavci" pozivali k njeni razrešitvi.
Aktualno

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota čez noč ostala brez enega izmed obveznih organov.

Nezadovoljstvo nad dogajanjem v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota (PiŠK), ki ima status osrednje območne splošne knjižnice - teh je v Sloveniji skupno deset - je doseglo vrhunec pri članih strokovnega sveta. Strokovni svet je namreč poleg direktorja oziroma direktorice in sveta knjižnice eden od treh organov, tudi obvezen po zakonu o zavodih, ki je zadolžen za obravnavo strokovnih vprašanj v delu javnega zavoda in deluje kot neke vrste posvetovalni organ knjižnice.

Trenja na relaciji strokovni svet - svet knjižnice in direktorica se sicer vlečejo že dlje časa, saj je že leta 2019 odstopil takratni predsednik strokovnega sveta Franci Just, zaradi domnevnega onemogočanja delovanja strokovnega sveta s strani direktorice Klaudije Šek Škafar pa so pred njenim imenovanjem za nov mandat zaokrožile tudi anonimke, podkrepljene s pravnim mnenjem, v katerem so "zaskrbljeni delavci" pozivali k njeni razrešitvi. Do tega ni prišlo - po ping pongu na lanski seji mestnega sveta so mestni svetniki najprej zavrnili predlog lastnega kviaza, da se Šek Škafarjevi ne podeli soglasja za nov mandat in ji ga nato vseeno podali.

strokovni-svet, pišk
Rok Šavel
Tretja redna seja strokovnega sveta je bila tudi zadnja v takšni sestavi, saj so vsi člani odstopili.

PREBERITE ŠE:

Franci Just odstopil kot predsednik in član strokovnega sveta knjižnice

(PIŠK) Pred izborom novega vodstva pozivajo k razrešitvi direktorice

(PiŠK Murska Sobota) Po preobratih še naprej z istim vodstvom

V pokrajinski knjižnici so na pomoč poklicali izterjevalce

Odrezana stroka

Nova/stara direktorica je svoj drugi mandat uradno nastopila z letošnjim letom, a očitno bo tudi ta vse prej kot miren. Strokovni svet se je namreč po preteku mandata lani poleti vendarle na novo vzpostavil, a štiriletnega mandata še zdaleč ne bo dokončal, saj so člani že na svoji tretji redni seji, ta je potekala 12. januarja letos, podali skupinski odstop. Razlog? Po besedah predsednice strokovnega sveta Jolande Lazar gre za popolno ignoranco s strani vodstva knjižnice, saj se njihovih predlogov in pobud ne upošteva, ravno tako pa naj bi bila onemogočena komunikacija med strokovnim svetom in svetom knjižnice. Slednjega že drugi zaporedni mandat vodi Marko Polanšček, ki je bil v svet imenovan kot predstavnik soboške občine - ta ima tudi večino v svetu knjižnice, saj njene interese zastopa pet od devetih članov sveta knjižnice.

strokovni-svet, pišk
Rok Šavel
Tretja redna seja strokovnega sveta je bila tudi zadnja v takšni sestavi, saj so vsi člani odstopili.

Že na prehodni seji strokovnega sveta, ki je bila lanskega oktobra, je bilo jasno, da je odnos med strokovnim svetom in direktorico praktično nepopravljiv. Direktorici so namreč očitali pozno in površno pripravo letnega poročila, kateremu so nato tudi podali negativno mnenje, ravno tako je člane strokovnega sveta zmotila časovnica priprave letnega programa dela. Za program dela za leto 2023 so sicer na pobudo zaposlenih podali številne predloge, med drugim glede kadrovske krepitve knjižnice, skrbi za knjižnično zbirko, krepitve strokovnega dela, vlaganj v opremo, dela z uporabniki in sistemske administracije. V kakšni meri bodo predlogi upoštevani, bo tako ugotavljal strokovni svet v novi sestavi.

strokovni-svet, pišk
Rok Šavel
Tretja redna seja strokovnega sveta je bila tudi zadnja v takšni sestavi, saj so vsi člani odstopili.

Strokovni svet ima šest članov, in sicer dva izvolijo zaposleni, dva imenuje Kulturniška zbornica RS in dva člana še Društvo bibliotekarjev Pomurja. Do sedaj so ga sestavljali Jolanda Lazar (predsednica), Denis Škofič, Jana Merica, Milka Fišer, Andrej Pavlič in Ana Sušec.

Ustanoviteljici Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota sta Mestna občina Murska Sobota in občina Beltinci, ima pa tudi 10 pogodbenih partneric (občine Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina).  

Nataša Juhnov
Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota čez noč ostala brez enega izmed svojih organov.
pokrajinska-in-študijska-knjižnica-murska-sobota PIŠK strokovni-svet jolanda-lazar odstop klaudija-šek-škafar