vestnik

Festival Fronta: Danes film, jutri prva plesna predstava 

A. Nana Rituper Rodež, 28. 8. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Maria Campos, Matjaž Farič in Guy Nader.
Aktualno

S plesnim dokumentarcem The African Cypher se danes pričenja 13. medarodni festival Front@ sodobnega plesa, ki letos nosi naslov Resno in zaresno. Od srede do sobote bo na različnih odrih šest plesnih predstav ter še več miniatur mladih plesalcev, na festivalu pa bo tudi veliko drugega spremljajočega dogajanja. Zaplešete lahko tudi vi. 

S tem festivalom na obrobje prihajajo mednarodno uveljavljeni plesalci, tudi znanci soboški plesnih odrov in plesalci, ki s svojimi predstavami osvajajo mnoge nagrade in priznanja tako v svojih državah kot na mednarodnih podijih. Letos si bomo lahko ob večerih v štirih dneh, od 28. avgusta do 1. septembra, na več lokacijah Gledališča Park Murska Sobota ali na grajskem dvorišču ogledali šest plesnih predstav iz Španije, Slovaške, Belgije, Italije, Združenih držav Amerike in Slovenije, več miniatur mladih nadarjenih plesalcev in prisluhnili glasbenikom,


c273c9113aea0b0aac7b4e3a04b51c49
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Maria Campos, Matjaž Farič in Guy Nader.


Plesni dokumentarec The African Cypher južnoafriškega režiserja režiser Bryana Littla, ki ga bodo zavrteli na odprtem odru pred Gledališčem Park, nam bo prikazal, kako lahko ples spreminja življenje prebivalcev cest in ulic Južne Afrike na bolje. V filmu nastopajo najstniki, ki živijo v težkih okoliščinah, polnih brezupa, drog in nasilja, mladi plesalci s strastjo in pogumom premagujejo težave in začaran krog življenja v nezavidljivih okoliščinah.

4ceaa9ca37929b0ea34d5e21bfff3f3f
Alfred Mauve
Predstava Set setov bo v Murski Soboti v sredo doživela mednarodno premiero.


Tudi prva plesna predstava letošnjega festivala z naslovom Indultado, na sporedu bo 29. avgusta ob 19. uri na odprtem odru, avtorice Lie Ujčič, se ukvarja s tem, kako se pogumno in neumorno prebijati skozi življenje, pri čemer avtorica navdih išče v španskem biku. Naslednji dan bo na sporedu predstava o raziskovanju časa in ideje neskončnosti, najnovejše delo Guya Naderja in Marie Camposo z naslovom Set setov. Nader in Camposova sta bila nedavno po mnenju kritikov izbrana za najbolj obetavna avtorja sodobnega plesa.

f5fb3e552fa9fbf8a128ef50dc1caefe
Andrea Machia
Predstava Kudoku, avtorja sta Daniele Ninarello in Dan Kinzelman. Fotografija Andrea Machia


Predstava Mud Gallery Življenje s čudovito kožo avtorjev Virginije Garcia in Damiana Munoz iz skupine La Intrusa prikazuje sprejemanje in spreminjanje ran v čudovite brazgotine. Stari znanec festivala Anton Lachky Company pa se tokrat predstavlja s predstavo Cartoon, ki je ustvarjena za otroke in družine. V nadrealistični pripovedi like obsedejo njihovi notranji ustvarjalni demoni in nastane smešen vrtinec plesa, glasbe in iger.


V petek pa bosta na grajskem dvorišču soboškega gradu zaigrala slovenski multiinštrumentalist Kristijan Krajnčan in ameriški specialist za pihala Dan Kinzelman, oba imata korenine v sodobnem jazzu, bogate solistične izkušnje ter oba skladata za gledališče, televizijo in ples. Skladatelj Kinzelman pa je skupaj s koreografinjo Daniele Ninarello avtor predstave Kudoku, v kateri raziskujeta in eksperimentirata z zvokom in telesom, ter poskušata s plesom prevesti zaznavne vibracije in misli. Zaključna predstava festivala je predstava Chorus, delo treh ustvarjalcev Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja, v tej predstavi pa plesalce zanima ples kot transgresivna gesta. Gre pa za plesalce, ki so mednarodno uveljavljeni in na plesnih odrih in plesnih ulicah Sobote dobro poznani.

9b4872e38433e1409645645669d823b7
Antonio Navarro Wijkmark
Mud Gallery in Živali s čudovito kožo.

Umetniško ustvarjanje je resna stvar, ni pa resnobna, zato smo letos dali tak naslov festivala, torej Resno in zaresno, pravi Matjaž Farič, umetniški vodja festivala in doda, da se sodobnega plesa še vedno drži etiketa, da gre za zelo resno in prezahtevno umetniško ustvarjanje. »V bistvu je ples prepleten z življenjem, je del življenja. Ples je tudi najbolj človeška umetnost, plesalčevo telo v akciji pa misel, prelita v konkretno. Je tista umetnost, ki osmisli naša življenja onkraj splošne obsedenosti s koristnostjo in unovčljivostjo.« In na odrih v Murski Soboti bodo na festivalu lahko videli nekaj izjemnih plesalcev in izjemnih predstav, kar potrjujejo njihove nagrade in odri, od koder vsako leto prihajajo naravnost v Mursko Soboto. Festival organizira Zavod Flota iz Murske Sobote, podpira pa ga Ministrstvo za kulturo in tudi Mestna občina Murska Sobota.

Iz Filma
Film The African Cyper letos odpira festival fronta. Fotografija Iz Filma
Festival Fronta sodobnega plesa MURSKA SOBOTA Matjaž Farič umetnost Žigan Krajnčan
Kaj zdaj berejo drugi