vestnik

(Festival Vinarium) Lendavska trgatev s povorko ljudskih običajev

J. G., 3. 9. 2022
Niko Časar
Lendavska trgatev s povorko ljudskih običajev
Aktualno

V Lendavi se z današnjo etnološko prireditvijo 43. Lendavska trgatev zaključuje letošnji Festival Vinarium.

Na prireditvi so se spomnili začetkov pred več kot štirimi desetletji, ko je bila prireditev precej bolj skromna, kot je danes, vendar pa so tudi takrat organizatorji dali poudarek tradiciji vinogradništva v bližnjih vinogradih in kmetijstvu v okoliških vaseh. Z leti se je pomen prireditve povečeval in kmalu je ta postala ene od največjih prireditev v pokrajini ob Muri, ki pritegne tudi veliko obiskovalcev z ostalih območij Slovenije in iz tujine.

lendava, trgatev
Niko Časar
Lendavska trgatev s povorko ljudskih običajev

Organizatorji letošnje prireditve, ki je bila množično obiskana, so bili Zveze kulturni društev Lendava, Zavod za turizem in razvoj Lendava in Občine Lendava. Začelo se je z etno povorko ljudskih običajev po starem mestnem jedru, na kateri je 43 skupin predstavilo ljudske običaje in opravila ter svoje dejavnosti. Na čelu kolone so bili na konjih člani Društva ljubiteljev konj iz Dolge vasi. Sledili so jim člani Kulturnega društva Lendava, ki so v baročnih oblekah Galerije-Muzeja Lendava predstavljali grajsko družino in darove narave. Za njimi so skozi staro mestno jedro Lendave šli Društvo mažoretk Bakovci in Prekmurska godba Bakovci. Voz s konjsko vprego Karla Biroja iz Dolge vasi pa je peljal slovensko vinsko kraljico Ano Protner.

lendava, trgatev
Niko Časar
Lendavska trgatev s povorko ljudskih običajev

Med 24 skupinami vitezov vina je so bili tudi Društvo vinogradnikov Čentiba z vinskimi vitezi in Slovenski red vitezov vina, omizje za Pomurje. Narodne noše so predstavljale štiri skupine iz treh držav, dve iz Madžarske ter po ena iz Srbije in Hrvaške. Na koncu povorke pa je bilo še petnajst skupin društev, med njimi tudi take, ki so se predstavljali na vozovih. Ti so se ljudskih običajev lotili na humoren način in jih povezali z današnjim časom. Društvo vinogradnikov in sadjarjev Hotiza je prikazalo lovljenje rib nekoč. KS Gorice pri Lendavi in Romsko kulturno društvo Romnji so predstavili transport grozdja z ziplinom ob romskem plesu in glasbi. Člani Kolesarskega kluba Varaški šujstri so kolesarili s starodobnimi kolesi in prikazali delo čevljarjev. Ostale skupine so prikazale pridelavo jabolčnika, čiščenja česna, lendavsko gostinstvo skozi čas, pridelave lanu in konoplje ter drugo.

lendava, trgatev
Niko Časar
Lendavska trgatev s povorko ljudskih običajev

Nadaljevalo se je popoldan na Mlinski ulici, kjer so kulturna društva in turistični ponudnik ob glasbi Ansambla Spev ponujali tradicionalne prekmurske jedi in pečenega vola na žaru. Vse to pa seveda ob lendavskem vinu, oziroma špircerju z njim. Nastopile so tudi folklorne in druge skupine, ko so sodelovale v povorki. Na dvorišču Knjižnice Lendava so za otroke organizirali Pravljično dvorišče. Ves čas pa je avtobus vozil do stolpa Vinarium Lendava v Dolgovaških goricah, kje so praznovali sedmo obletnico stolpa. Pripravili so zipwine doživetja, kulinarično ponudbo ter dneve odprtih vrat vinskih kleti. Obenem pa pri Piramidi poteka četrta dirka Pomurskega MTB pokala. Zvečer ob 20. uri bo koncert skupine Peter's Pan, ob 21. uri pa bodo nastopili Kingston.

lendava, trgatev
Niko Časar
Lendavska trgatev s povorko ljudskih običajev

lendava vinarium festival trgatev
Kaj zdaj berejo drugi