vestnik

Finale Lige prvakov: Komu bo koristil post?

Aleš Mišič, 26. 5. 2018
Andrej Petelinšek
Razglednica z Anfielda - Martin Milec, Marwan Kabha in Mohamed Salah. V finalu bo igral le eden. 
Aktualno

V Kijevu bo nocoj spektakel: Real Madrid proti Liverpoolu, Cristiano Ronaldo proti Mohamedu Salahu, Zinedine Zidane proti Jürgnu Kloppu

Nocoj ob 20.45 se bo v Kijevu začel zadnji obračun v tej sezoni nogometne lige prvakov. V finalu se bosta udarila španski Real iz Madrida in angleški Liverpool. Spektakel tokrat gosti kolos za 70.000 gledalcev, ki se od leta 1996 imenuje Olimpijski stadion, od izgradnje v letu 1923 pa je bil trikrat posodobljen.


Madridski velikan bo v tem spopadu poskušal priti do 13. naslova evropskega prvaka, Liverpool do šestega. Real je največjo tekmo sezone zadnjič izgubil prav proti Liverpoolu, to je bilo leta 1981 v Parizu, ko je o zmagovalcu z edinimi golom na tekmi odločil Alan Kennedy.
Madridčani so v skupini H, potem ko so se po dvakrat pomerili s Tottenhamom, Borussio iz Dortmunda in Apoelom, zasedli drugo mesto, v izločilnih bojih pa so bili uspešnejši od PSG-ja, Juventusa in Bayerna. Liverpool je moral v kvalifikacije, naletel na nemški Hoffenheim, s katerim ni imel ravno težkega dela za preboj v skupino E, kjer so bili njegovi nasprotniki Sevilla, moskovski Spartak in Maribor. V izločilne boje so šli Angleži kot zmagovalci skupine, druga Sevilla je izločilne boje končala v četrtfinalu, Spartak se je preselil v evropsko ligo, Maribor pa je s tremi remiji, dvema proti ruskemu prvaku in proti španski ekipi v Ljudskem vrtu, zapustil soliden vtis, čeprav bi lahko iz dvobojev s Spartakom izvlekel več.

7fcf217ac90de6d550ba2af17364ff68
Andrej Petelinšek
Slavje nogometašev Liverpoola v Mariboru: Roberto Firmino, Georginio Wijnaldum in Mohamed Salah.


Na poti do Kijeva so Liverpoolčani v izločilnih bojih najprej odpihnili Porto, nato novega angleškega prvaka Manchester City, v polfinalu pa bili v skupnem seštevku 7:6 boljši od Rome. Ti rezultati in pa stavnice, na katerih nekoliko bolje kaže Madridčanom, pred današnjim spektaklom ne pomenijo praktično nič.


Egipčan se bo v ramazanu postil tudi danes, kar bi lahko vplivalo, da Salah morda ne bo čisto pravi, realovci pa seveda upajo tudi na njegov strelski post.


Preveč odličnih napadalcev bo nocoj v enajstericah dveh nogometnih velikanov, da bi stavili na to, da bo zmagovalec znan šele po podaljških ali izvajanju enajstmetrovk. Liverpool je težko ustaviti, saj ima ne le najboljšega strelca angleške lige Mohameda Salaha, ampak tudi nič manj nevarna Roberta Firmina in Sadija Maneja. Egipčan se bo v ramazanu postil tudi danes, kar bi lahko vplivalo, da Salah morda ne bo čisto pravi, realovci pa seveda upajo tudi na njegov strelski post. Njegov tekmec v boju za zlato žogo in današnji nasprotnik, Portugalec Cristiano Ronaldo, se sicer ne bo postil, se pa drži posebne diete. Poleg njega v dresu dvakratnega zaporednega prvaka z lahkoto zatreseta mrežo nasprotnikov še Karim Benzema in Gareth Bale, ki pa bržkone ne bo nastopil v začetni enajsterici. Selektor reprezentance Wallesa Ryan Giggs pravi, da ima Real veliko dobrih igralcev, toda skozi njegove oči ima Bale vedno mesto v začetni ekipi.

009ae91ea647f9183d5870dc24e4c324
Andrej Petelinšek
Jürgen Klopp inMohamed Salah


Trener Liverpoola Jürgen Klopp redsov ne postavlja v vlogo favorita pred zadnjim dejanjem lige prvakov, "saj že dolgo nismo osvojili ničesar, vendar to ne pomeni, da ne želimo zmagati". Real, ki mu v zadnji sezoni v španskem prvenstvu ni šlo najbolje, je glede na izkušnje, kako je treba igrati v finalu, na papirju vendarle v rahli prednosti. Ko gre za Liverpool. je vedno vprašanje, ali bo nasprotnik ustavil njegove nalete v uvodu tekme. To naj bi bil recept tudi za Real v lovu na tretji zaporedni naslov najboljše nogometne ekipe v Evropi.

nogomet Real Madrid liverpool Mohamed Salah Zinedine Zidane