vestnik

(FINANCIRANJE) Strokovni svet predlaga 11 milijonov več za slovenski šport v letu 2022

Rok Šavel, 28. 9. 2021
Vestnik.si/Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Strokovni svet RS za šport je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlagal, da se sredstva iz naslova Letnega programa športa na državni ravni za leto 2022 vrnejo na raven iz leta 2015 oziroma na najmanj 37 milijonov evrov.

Finančna sredstva za šport se zagotovijo iz Letnega programa športa na državni ravni in sredstev, ki jih za šport v skladu z zakonom nameni Fundacija za šport. Iz analize vseh sredstev, ki se letno namenijo za šport je bilo ugotovljeno, da se je v zadnjih letih realno za šport namenilo precej manj denarja kot v prejšnjih letih, so sporočili v strokovnem svetu, ki mu predseduje Sašo Norčič.

"Tako se je na primer v letu 2015 za šport iz Letnega programa športa na državni ravni namenilo dobrih 37 milijonov evrov (skupaj slabih 48 milijonov evrov), v letu 2021 pa zgolj dobrih 26 milijonov evrov (skupaj slabih 36 milijonov evrov). Na podlagi tega smo v Strokovnem svetu zaključili, da je potrebno v Letnem programu športa na državni ravni za leto 2022 nameniti več sredstev za financiranje športa," so obrazložili v strokovnem svetu.

Letni program športa na državni ravni je po besedah strokovnega sveta stabilen, predvidljiv in strokovno utemeljen vir ter podpira delovanje in razvoj celotnega slovenskega športa. Zaradi izrednega pomena tega vira za financiranje slovenskega športa glede na dosežke in posledice epidemije COVID -19 je povečanje sredstev po oceni strokovnega sveta nujno. Zaradi navedenega je Strokovni svet Republike Slovenije pristojnim institucijam predlagal, da se v letu 2022 v Letnem programu športa na državni ravni zagotovi najmanj dodatnih 11 milijonov evrov za financiranje slovenskega športa, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so v strokovnem svetu spomnili na spremembo odloka, ki omogoča športno vadbo brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razadlje. Nova izjema je dovoljena pod pogojem, da osebe izpolnjujejo pogoj PCT, za otroke do starosti 15 let pa tako ali tako velja splošna izjema glede izpolnjevanje pogoja PCT.

strokovni-svet sašo-norčič šport financiranje