vestnik

Folklorno društvo Pozvačin ohranja ljudska izročila za zanamce

Majda Horvat, 7. 8. 2018
Arhiv Društva
Člani Folklornega društva Pozvačin Bistrica so bili gostje slovenskega društva Lipa v kraju Dornbirn v Avstriji. 
Aktualno

Folklorno društvo Pozvačin Bistrica je lani praznovalo 35 let delovanja. Vsa ta leta je povezovalo številne člane in članice, ki na odrskih deskah v domačem okolju in širše z ljudskimi plesi, pesmimi in igrami predstavljajo ljudske običaje, navade in šege domačega kraja.

Začetki društva segajo v leto 1982, ko je novoustanovljena folklorna skupina prvič nastopila na proslavi v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Ferda Godine Bistrica, leto pozneje pa so njeni člani ustanovili samostojno društvo. Idejna vodja folklornega društva na Bistrici je Nada Kreslin, prvi predsednik je bil Ivan Horvat, zdaj pa ga že vrsto let vodi Vera Markoja.


Prvo skupino plesalcev so sestavljali zakonski pari, potem pa so se jim pridružili tudi mladi plesalci in tako okrepljeni so pred sedmimi leti začeli tudi dramsko dejavnost. »Pogovarjali smo se, da bi bilo dobro ob plesih ohranjati tudi stare običaje in navade, za kaj takega pa so najboljše prav dramske predstave,« je povedala predsednica društva. Med bolj znanimi odrskimi predstavitvami, za katere je besedilo napisal po pripovedovanju domačinov Roman Vučko, so Vesela je tista družina – ob kolinah, Kupinar, Oča pa mati tou moreta znati, Prišli so polažiči, Francuska penzija, nazadnje pa so se predstavili z igro Liseni kaput.


Vse igre so tudi posneli in shranili, da bodo zgodbe, ki šaljivo prikazujejo resnično življenje prednikov, ostale mladim rodovom kot del kulturnega izročila. »Z igro Liseni kaput smo nastopili kar osemkrat in povsod so bile dvorane polne. Ljudje se danes želijo vračati v preteklost, hkrati pa si želijo sprostitve, saj so besedila preprosta in hudomušna. Večkrat me kdo ustavi in vpraša, ali spet kaj pripravljamo. Scenarija za novo igro še nimamo, razmišljamo pa o tem, da bi prikazali pot babice, ki je šla na obisk v Ameriko, z naslovom Kak so mamca šli v Ameriko,« je povedala sogovornica.
Folklorno društvo se predstavlja tudi na tradicionalnih prireditvah, kot so Lendavska trgatev, Mlinarski dnevi, Ciglarski dnevi, Büjraški dnevi, Dödolijada, Bogračiada, Jenamenafest, martinovanja, Dimekov memorial, Košičevi dnevi, Teden duhovnosti in kulture, prekmurski večeri v hotelih Lipa v Lendavi, Termal in Livada v Moravskih Toplicah, redno pa se udeležuje tudi območnih revij folklornih skupin in sodeluje na predstavitvah kulturnih društev, ki jih prireja Zveza kulturnih društev Lendava. Ob tem sodelujejo tudi na raznih društvenih srečanjih v Pomurju in drugod po Sloveniji, gostovali pa so že na Hrvaškem, v Avstriji in na Madžarskem. Zadnji nastop na tujem je bil v avstrijski pokrajini Vorarlberg v mestu Dornbirn, kjer so bili gostje ob 10-letnici delovanja slovenske folklorne skupine Lipa.


Društvo prejema za svoje delovanje sredstva iz občinskega proračuna in zbira prostovoljne prispevke, veliko pa je tudi odrekanj in dela članov in članic, vse z namenom, da društvo raste in še naprej opravlja svoje poslanstvo, ohranjati bogato ljudsko izročilo za zanamce. »Vsi pa si želimo, da bi v društvo pritegnili več mladih, zato smo zdaj zelo veseli, da bomo ansambel okrepili z mladimi harmonikarji, ki imajo željo pridružiti se nam, imamo pa že tudi mlado violinistko,« je povedala sogovornica.
Folklorno društvo Pozvačin Bistrica je maja letos prejelo občinsko priznanje Občine Črenšovci, kar je priznanje za dolgoletno strokovno delo in uspehe vseh generacij folkloristov. Ob vsem, s čimer je društvo obogatilo življenje v občini ter jo predstavilo tudi navzven, pa je društvo neprecenljiva osebna zakladnica spominov na druženja in prijateljstva. Nekateri člani so namreč tako povezani že dvajset let in več.

folklorno društvo pozvačin folklora
Kaj zdaj berejo drugi