vestnik

(FOTO) Božične zvezde iz Pomurja bodo ozaljšale vatikanske bazilike

Ines Baler, 10. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Vrtni center Kurbus, božične zvezde namenjene za Vatikan
Aktualno

V Vatikan bodo odpeljali 1200 cvetlic, večinoma jih bo v rdeči barvi.

Po letu 2019, ko so vatikansko baziliko za velikonočne praznike krasile orhideje iz dobrovniškega podjetja Ocean Orchids, bo dobršen del sveta spet videl pomurske cvetlice. V Vatikan bo prepeljanih 1200 božičnih zvezd, ki so jih vzgojili v Vrtnem centru Kurbus, z njimi pa bosta strokovnjaka za floristiko in hortikulturo Sabina Šegula in Peter Ribič okrasila baziliko svetega Petra, baziliko svetega Pavla, baziliko Marije snežne in baziliko v Lateranu. »Zaupana jima je bila naloga, da izbereta kvalitetne božične zvezde in organizirata projekt. Poklicali so nas spomladi in takrat smo se začeli dogovarjati o tej zgodbi,« pojasni direktorica Simona Kurbus. Da so bili izbrani, je zanje veliko priznanje.

vvrtni-center-kurbus, mele, božična-zvezda, vatikan, rože
Vanesa Jaušovec
Simona Kurbus pravi, da so dobili veliko priznanje za dolgoletno dobro delo.

»Pri nas vzgajamo božične zvezde od leta 1994 in smo bili na nek način pionirji v Sloveniji. Prej je veljalo, da lahko božične zvezde vzgajajo tujci, na primer Nizozemci in Nemci. Oče je potem začel to raziskovati in dejal, da bomo poskusili in od takrat je božična zvezda pri nas stalnica,« osvetli začetke. Na leto vzgojijo od osem do deset tisoč božičnih zvezd, različnih velikosti in barv, še vedno pa so med strankami najbolj priljubljene klasične rdeče.

vvrtni-center-kurbus, mele, božična-zvezda, vatikan, rože
Vanesa Jaušovec
Božične zvezde bodo v žepno državo odpeljali nekaj dni pred božičem, 90 odstotkov jih bo v rdeči barvi, nekaj pa belih in rožnatih.

Božične zvezde bodo v žepno državo odpeljali nekaj dni pred božičem, 90 odstotkov jih bo v rdeči barvi, nekaj pa belih in rožnatih. »Organizacija prevoza je dokaj zahtevna. Temperature morajo biti tople, tudi v Vatikanu pa morajo biti božične zvezde primerno oskrbovane. Imamo srečo, da bosta Sabina in Peter letos spet tam in vemo, da bosta zanje dobro poskrbela,« pravi Kurbusova. Projekt sofinancira veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu, z njim pa promovirajo dosežke slovenskega gospodarstva.

Stranke vrtnega centra na Meleh pa v teh dneh hitro opazijo, katere božične zvezde bodo krasile vatikanske bazilike, saj so opremljene z napisom 'prodano za Vatikan'. Odzivi obiskovalcev so zelo pozitivni, ljudje pa veseli, da gre nekaj iz tega konca Slovenije v Vatikan. Ne nazadnje je to dobra promocija za celotno pomursko regijo.

vrtni-center-kurbus mele božične-zvezde vatikan