vestnik

(FOTO) Crossfit: Vadba za najpogumnejše 

BESEDILO: Adriana Gašpar, 23. 3. 2018
Adriana Gašpar
Robert Kocen ima licenco za osebnega trenerja že približno pet let.
Aktualno

Crossfit je visoko intenzivna vadba, s katero utrdimo celo telo. Zgolj vadba ni dovolj, pomembna je tudi prehrana.

Popolna postava je nekaj, kar si želi večina Zemljanov, a veliko manj je tistih, ki jo zares tudi dosežejo. Če pa jo že dosežejo, pa je spet vprašanje, ali jo lahko tudi za vedno vzdržujejo. Ljudje smo namreč zelo različna bitja, medtem ko eni lahko pojedo, kar želijo, pa se to ne bo nikjer poznalo, se spet drugim zdi, da hrane tudi pogledati ne smejo, da se jim ne bi že nabral dodaten kilogram. Neko zlato pravilo, ne toliko za popolno postavo, vsekakor pa za zdravo telo, je uravnotežena prehrana v kombinaciji s telesno vadbo. Kakšno vadbo izberemo, pa je odvisno od vsakega posameznika. Zdaj imamo v Pomurju prvič na voljo tudi vadbo crossfit.

47644a04639473321174cbbc2eaafb53
Robert Kocen
Sicer bolj moško vadbo, v Murski Soboti v glavnem vadijo ženske.

Kaj je crossfit

Crossfit je visoko intenzivna vadba, ki je v zadnjih letih prišla iz Združenih držav Amerike. Je funkcionalna vadba, kjer na vsakem treningu dela celo telo, saj je kombinacija kompleksnejših vaj. "Vključimo vaje zgornjega in spodnjega dela telesa, poleg tega je zelo kondicijska," pripoveduje trener crossfita Robert Kocen, ki je prvi v Pomurju začel z organizirano vadbo crossfita. "Veliko vaj temelji na lastni teži, uporabljamo pa tudi rekvizite.


Na primer t. i. kettlebelle oziroma uteži v obliki grelnika vode, kolebnice, dodatne uteži, palice, tudi kletke. Kletke so železno ogrodje na katerem vadimo vzgibe," pripoveduje Robert, sicer diplomirani ekonimist, ki približno tri leta dela kot osebni trener na fitnesu in vodja skupinskih vadb. Crossfit ga je navdušil pred dvema letoma, ker je veliko bolj razgiban kot fitnes. "Ker delam v Spartacusu kot osebni trener, so me prosili, če bi imel še skupinske vadbe in tako se je začela zgodba crossfita v Murski Soboti," pravi Robert.

Na bolj moški vadbiv glavnem ženske

Na vprašanje, kako ljudje poznajo to vadbo, Robert odgovarja, da jo ljudje pravzaprav šele spoznavajo: "Bil sem prepričan, da bodo na to vadbo v glavnem hodili moški, saj je to precej intenzivna vadba. Ampak sem se uštel, saj moški ne zaupajo skupinskim vadbam, niso tako vodljivi.


Ego pri tem igra veliko vlogo, saj menijo, da znajo vse sami in lahko vse sami opravijo, kar pa ni res," pravi Robert. Tako so na treningih, ki ima zaradi velikega zanimanja že po dva termina, v glavnem ženske. Tudi če so vmes moški iz zanimanja prišli na trening ali dva, ni nihče vztrajal.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/wXVW-ZXCqyU##
Na vadbah je največ deset oseb, saj se v nasprotnem primeru ne more vsem kakovostno posvetiti oziroma njihovega dela nadzorovati. Vadba je zdaj nekoliko prilagojena ženskam, manj je vaj za moč rok in ramenskega obroča in več vaj za noge in trebušne mišice. "Ženske so zelo pridne, veliko vadijo in se trudijo, tako da sem zelo zadovoljen," svoje udeleženske vadbe pohvali Robert.

Zgolj vadba ni dovolj, pomembna je tudi prehrana

"Pri preoblikovanju telesa ima pravilna, zdrava in raznolika prehrana veliko vlogo," pravi Robert, čeprav on pri crossfitu vadečim ne predpisuje posebne prehrane. "Vsak je prišel za sebe sem, da se razgiba, sprosti in odmisli stres. Če se bo pa kdo želel zares lotiti preoblikovanja telesa, pa mu lahko tudi s prehrano svetujem," pravi Robert.
Sicer moraš biti za vadbo crossfit zdrav in nepoškodovan, saj je, kot rečeno, visoko intenzivna, je pa res, da lahko tempo vadbe vedno prilagajaš svojim zmožnostim.Športna masaža sestavni del telesne aktivnosti
Pri telesni aktivnosti pa je pomembna tudi regeneracija, torej počitek in masaža. A pri športnikih ta masaža ni klasična, kot smo je vajeni v masažnih salonih. "Namen športne masaže je, da s primerno predhodno pripravo in obdelavo mišic izboljšamo telesno zmogljivost športnika in s tem izboljšamo njegovo počutje," razlaga Mitja Poredoš, ki je štiri leta s športnimi masažami do uspehov pomagal slovenski ženski reprezentanci, zdaj pa se je odločil za samostojno pot. "Večina si predstavlja, dagre le za enega od načinov masaže, ki se ga vsakdo brez težav nauči in ga izvaja, ker bo masiral mlade, močne, utrjene ljudi, za katere bodo vsakršni prijemi dobri in koristni. A v resnici je ravno obratno, saj so športniki in rekreativci le stežka zadovoljni z masažo, še posebej, če dosegajo slabe rezultate," iz izkušenj govori Poredoš.
Tisti, ki masažo koristijo tudi v preventivne namene je dokazano, da imajo manj poškodb in težav s svojim telesom in telesno sposobnostjo, pravi Poredoš. Masaža že zdavnaj ni več luksuz, ampak pomemben sestavni del življenja. Vsakdo od nas se je namreč v življenju gotovo že srečal z bolečino v vratu ali križu in prav masaža z njenimi blagodejnimi učinki je tista, ki nam v prvi vrsti lahko najbolj koristi. "Poznam veliko rekreativcev, ki so ves čas poškodovani, in hkrati veliko profesionalnih športnikov, ki nimajo resnih težav, kar samo potrjuje dejstvo, da eni pravilno trenirajo, se prehranjujejo, skrbijo za preventivo, počivajo, tisti drugi pa teh dejstevne upoštevajo," sklene Poredoš.


ce3dcce335947de29610ce6ea32eeff3
Osebni Arhiv
Mitja Poredoš je po štirih letih masiranja ženske nogometne reprezentance šel na svoje.