vestnik

(FOTO) Nataša Pirc Musar v Vrtu spominov in tovarištva simbolično posadila drevo

Maja Hajdinjak, 4. 5. 2023
Maja Hajdinjak
Dan spomina in tovarištva 2023
Aktualno

Dan spomina in tovarištva je letos potekal pod naslovom Naj mir nosi tvoje ime

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je v sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Zvezo policijskih veteranskih društev Sever v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih priredila že 21. dan spomina in tovarištva. Ta je letos potekal pod naslovom Naj mir nosi tvoje ime. S tem naslovom organizatorji nagovarjajo slehernika in mu hkrati nalagajo odgovornost ter mu sporočajo, da mir ni nekaj imaginarnega, ker prihaja od zunaj. Smo na takšni tehnološki in družbeni stopnji razvoja, da lahko družbena omrežja ne le skrhajo mir, ampak lahko ob verbalnem povzročijo tudi fizično nasilje, zato moramo mir neprestano ustvarjati in ga ohranjati sami pri sebi. Kultura miru mora biti del identitete vsakega posameznika, le tako bo družba strpna, odprta za različnost in ustvarjalna, je bilo povedano na prireditvi. 

Zbrane sta v uvodu nagovorila predsednik Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Marjan Šiftar ter župan Občine Tišina Franc Horvat. Častna gostja in slavnostna govorka je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. »Na načelih miru, vladavine prava in človekovih pravic se je vzpostavila povojna Evropa in Evropa ter z njo Slovenija morata obstati na teh načelih – in tudi bosta. Vladavina prava in človekove pravice nas ne le ohranjajo med jedrnimi evropskimi državami, ampak nam odpirajo prostor za napredek. Bolj ko bomo odprti za druge, za obče človeške vrednote, za prihodnost, bolj se bomo znali soočati z izzivi prihodnosti,« je povedala Pirc Musarjeva in dodala, da je treba spomin na pomembne dogodke iz slovenske zgodovine ohranjati in negovati. »Ob tem pa želim jasno in glasno obsoditi poskuse revidiranja slovenske zgodovine ter zlorabo teh tem v politične namene. Zato moramo mlade ozaveščati o pomenu prehojene poti, ki je vodila v samostojnost naše države, in jim hkrati položiti na srce, da je mogoče probleme reševati drugače, ne le z oboroženimi spopadi.«

dan-spomina-in-tovarištva, petanjci, ustanova-dr
Maja Hajdinjak
Dan spomina in tovarištva 2023

V kulturnem delu programa so nastopili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Elisabeth Adjei, Nika Jurkovič, Larisa Varga in Timotej Tivadar, zapela je študentka muzikologije Anja Kutoš ob spremljavi Gašperja Gomboca na klaviaturi ter Moški pevki zbor Slava Klavora iz Maribora. Prireditev je povezoval Boštjan Rous. Po proslavi je predsednica republike v vrtu zasadila še glog. 

dan-spomina-in-tovarištva, petanjci, ustanova-dr
Maja Hajdinjak
Dan spomina in tovarištva 2023

Pirc Musarjeva obsodila sovražni govor Pavla Ruparja
Ob koncu slavnostnega govora se je predsednica republike dotaknila še nedavnega shoda ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, na katerem so protestniki izrazili nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar pa je ob tem kritiziral svetovalko predsednice republike Biserko Marolt Meden, nekdanjo predsednico društva Srebrna nit, ki je sodelovala pri pripravi omenjenega zakona. Pavel Rupar je na zborovanju izjavil, da je treba Biserko Marolt Meden »odstraniti« in da bi bil »take svetovalke vesel le Hitler v nemškem rajhu«. »Ne morem mimo tega, kar se je zgodilo včeraj. Po prihodu iz službe sem doma pogledala posnetek zbora upokojencev na Trgu republike v Ljubljani in poslušala govor Pavla Ruparja, ki mu ne morem reči gospod, ker si te besede ne zasluži. Ko je na začetku zborovanja ljudi pozval, da zapojejo slovensko himno in je zapel napačno kitico, sem postala žalostna. Obenem nekdo, ki lahko trosi tako sovražne besede, v srcu preprosto ne more biti dober človek. Da je tako napadel mojo svetovalko Biserko Meden Marolt in celo mene primerjal s Hitlerjem, je brutalno sovražno. Da takšna zborovanja prenaša RTV, na kateri sem sama preživela nekaj lepih let, je tudi zgodba zase. Ampak veste, kaj vam bo rekla za konec: še vedno verjamem, da po svetu hodi več dobrih kot slabih ljudi,« je povedala. 
dan-spomina-in-tovarištva petanjci ustanova-dr.-šiftarjeva-fundacija nataša-pirc-musar