vestnik

(FOTO) Dirka po Sloveniji: Tu bodo zapore, vozite previdno 

A. B., 12. 6. 2018
Vid Ponikvar
Dirka bo Slovenija bo letos jubilejna, 25.
Aktualno

Varnost vseh udeležencev je na prvem mestu, zato je treba upoštevati navodila policije in redarjev, pravi Matjaž Leskovar iz slovenske policije. Prvo etapo varujejo predvsem policisti Policijske uprave Murska Sobota. 

Jubilejna 25. Dirka po Sloveniji se bo začela danes v Lendavi, napetost pa se bo stopnjevala do zadnje etape, nedeljskega kronometra s ciljem v Novem mestu, napovedujejo tako kolesarski strokovnjaki kot navdušenci.
Zapore bodo kratke, največ pol ure
Štart 664 kilometrov dolge Dirke po Sloveniji bo v prestolnici bograča, predvidoma ob 13.25, od koder trasa vodi čez mejo v Lenti in nazaj v Dobrovnik (14.00). Iz Dobrovnika sledi trasa do Moravskih Toplic, kjer kolesarji zamenjajo ravninski del za Krajinski park Goričko (okrog 15.00).
Nato se spustijo v občino Cankova, zatem čez avstrijsko Radgono, skozi Gornjo Radgono in Radence vse do Ljutomera (16.15). Zadnji del poti bo vodil skozi Črenšovce in Beltince (16.40) do Murske Sobote. V cilj na slovensko ulico, ki pa ostane zaprta za promet ves dan, bodo najhitrejši kolesarji prispeli predvidoma ob 17. uri.


Točne ure, kdaj bodo kolesarji prispeli v vaš kraj, si lahko ogledate na tej povezavi:
https://tourofslovenia.si/storage/app/uploads/public/5b0/5d9/3d6/5b05d93d6ffb0911855397.pdf#zoom=100

Primož Roglič
Robert Balen
Primož Rogličje dirko osvojil leta 2015. Letos je dobil Dirko po Baskiji in Dirko po Romandiji.


Neposreden prenos dirke bo na programu Eurosport, Televiziji Slovenija in preko multimedijskega centra MMC na www.rtvslo.si. Skupno bo neposredni prenos dirke predvajan v več kot sto držav.
Priprave so v polnem teku.

748c812e907b16c7db8a1a70b400f27b
Nataša Juhnov
Dirko bodo prenašali širom po svetu.

9b5321f76d191a59d37565759e069e8d
Nataša Juhnov
25. dirka po Sloveniji.



To je športni oziroma kolesarski del etape, veliko dela pa čaka slovenske in tudi pomurske policiste, ki bodo skrbeli za varnost.
Letošnja jubilejna, 25. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji, bo postregla s številnimi presežki: najmanj, kar je, da traja en dan več kot zadnjih nekaj izvedb, na progi bo preko 150 kolesarjev, v njihovem spremstvu vsaj 22 klubskih vozil, pred startom vsake etape pa se bo na vnaprej določene točke odpeljalo tudi nekaj spremljevalnih avtobusov, ki se jih poslužujejo zlasti ekipe svetovne serije.


Pri varovanju in urejanju prometa na dirki bo tako letos udeleženih več sto policistov, za vsako etapo pa je angažiranih tudi 28 policistov/motoristov ter najmanj tri službena vozila s po šestimi policisti. Na prvi etapi bodo levji delež varovanja imeli seveda policisti Policijske uprave Murska Sobota.


Slovenska policija je prav tako praktično neločljivi del dirke Po Sloveniji že od njenih začetkov. "Urejanje prometa in izvedba mobilne zapore je zelo zahtevna. Če je dirka zahtevna za kolesarje, je običajno tudi za naše delo. Večji kraji in prometne konice zahtevajo še dodatno dobro načrtovanje in brezhibno izvedbo naših nalog," je namreč pojasnil Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije pri slovenski policiji.

eac6eadcf33eaf41f0fbe7ddf00f676c
Andrej Petelinšek
Veliko dela čaka slovenske in tudi pomurske policiste, ki bodo skrbeli za varnost.

Pri varovanju in urejanju prometa na dirki bo tako letos udeleženih več sto policistov, za vsako etapo pa je angažiranih tudi 28 policistov/motoristov ter najmanj tri službena vozila s po šestimi policisti. Na prvi etapi bodo levji delež varovanja imeli seveda policisti Policijske uprave Murska Sobota.
Po Leskovarjevih besedah so za policiste vedno znova največji izziv ostali udeleženci v prometu, ki niso seznanjeni s kolesarsko dirko in občasnimi kratkotrajnimi zaporami cest ali ne upoštevajo navodil redarjev in prometnih policistov.
"Varnost nikoli ne more biti stoodstotno zagotovljena – prav na nobeni dirki, tudi večjih dirkah ne. Za varnost sebe in drugih udeležencev kolesarske karavane – na trasi ali ob njej – , pa najlažje lahko udeleženci poskrbimo sami z upoštevanjem navodil redarjev in policije. Že vsaka najmanjša nepazljivost udeležencev v prometu lahko uniči ves trud, ki smo ga vložili skupaj, da bi prireditev potekala brezhibno in v svetu predstavili Slovenijo kot destinacijo, katero si želijo ljudje obiskati," je podčrtal policist Leskovar.

98345f0add4cd34210096eb58ee8e26b
Valter Leban
Britanec Mark Cavendish ima že 146 profesionalnih zmag in naslov svetovnega prvaka.


Kako pa se obnašati v prometu, ko poteka Dirka po Sloveniji?
"Varnosti nikoli ni dovolj. Razumemo, da so nekateri vozniki lahko tudi zmedeni glede na to, denimo, je v spremstvu kolesarjev običajno več službenih vozil s prižgano rdečo-modro svetilko, kar pomeni takojšnjo ustavitev vozila v prometu. Zato ni odveč vedeti, da je med dirko vedno v ospredju policijsko vozilo s prižganimi posebnimi svetlobnimi znaki – rdeča in modra svetilka, ki izvaja mobilno zaporo in zapira cesto in vozilo organizatorja z rumeno svetilko in napisom Kolesarska dirka. Slednje najavlja prihod kolesarske karavane in opozarja, da se je takrat potrebno ustaviti in počakati, da gre karavana mimo, z vsemi spremljevalnimi vozili vred. Naprej se lahko gre le, ko mimo nas zapelje zadnje vozilo, v žargonu mu rečemo tudi metla, na katerem je tudi viden napis Konec dirke. Takrat dvomov ni več in se cesta znova odpre za ves promet. Vsem udeležencem v dirki želim, da jim udeležba na dirki čim bolje uspe, udeležencem v cestnem prometu in navijačem pa predvsem, čim manj slabe volje in čim več športnih užitkov," je še v luči prometne varnosti ob prvi etapi Dirke po Sloveniji izpostavil Matjaž Leskovar.


To je celotna trasa prve etape od Lendave do Murske Sobote.

9ece74a6ad097870e2cf004c71d9271a
Dirka Po Sloveniji
Proga 25. dirke po Sloveniji.

dirka po Sloveniji primož roglič lendava MURSKA SOBOTA policija