vestnik

(FOTO) Huda nesreča v Avstriji: "Srečna sem, da sem ostala živa"

Andrej Bedek, Adriana Gašpar, 4. 12. 2017
Feuerwehr-jennersdorf.at
Aktualno

Pretreseni udeleženci prometne nesreče še vedno podoživljajo sobotno noč.

Šestinštirideset potnikov, ki so se vračali s predbožičnega Dunaja nazaj domov v Prekmurje, še zdaj podoživlja sobotno noč in skupaj sestavljajo celotno zgodbo. Še vedno so vsi pretreseni. Zaradi šoka ob nesreči, ki se je pripetila nekaj po 22. uri v bližini Ženavcevv Avstriji, ko je, kot pravijo, vanje priletel osebni avtomobil, se namreč ne spominjajo vsi vsega.

Turistična vodnica se jim je ravno želela zahvaliti za družbo, saj so bili tik pred tem, da prvi potniki, takoj čez mejo, zapustijo avtobus. "S kolegico sva sedeli spredaj, v drugi vrsti. Jaz pri oknu, ona na notranji strani in je rekla, kaj je s tem avtom, ki brez luči drvi proti nam in že je počilo," pripoveduje avtobusna potnica Silva Fartek iz Šalovec na Goričkem, ki ima nad levim očesom šest šivov. "Takoj po prvem poku pa je še enkrat počilo, ko smo se zaleteli v zid," razlaga in hkrati pove, da se udarca ne spomni in ne ve, kam bi se lahko udarila. Pred njo je sedel drugi voznik avtobusa, ki ima zlomljen nos in njegova žena, pred njimi pa je sedela turistična vodnica, ki jo je najbolj skupila. Nekako so ji pomagali z avtobusa, voznik avtobusa pa je ostal ukleščen in so ga rešili šele gasilci. "Naenkrat je bilo pri sprednjih vratih vse v dimu, nič nisem videla. Previdno sem z nogami tipala, kam stopam, skočiti nisem upala. Z levo nogo sem se oprla na neko skalo in potem previdno stopila z avtobusa," še pravi sogovornica in doda, da jim je bilo tisti trenutek najbolj pomembno, da varno pridejo z avtobusa. "Pomislila sem, da sem srečna, da sem ostala živa," še zmeraj vsa pretresena pove. Ko so se izkrcali, so stopili nekoliko stran in že čez nekaj minut so prihiteli prvi trije gasilni avtomobili.

Pok je namreč slišal tudi domačin Helmut Volf, ki je poklical pomoč. "Zdelo se je, kot da je eksplodirala bomba," je bil slikovit. Na pomoč je skupaj prihitelo pet gasilnih vozil s približno 90 gasilci in kar enajst reševalnih vozil, aktivirali pa so tudi tamkajšnjo pomoč Rdečega križa, ki jim pri večjem številu ranjencev pomaga voziti s kraja nesreče. A za 29-letno voznico avtomobila kot 31-letnega sopotnika je bila vsakršna pomoč prepozna, saj sta zaradi silovitega trčenja, vozila naj bi okrog 100 kilometrov na uro, umrla na samem prizorišču nesreče. Trupli so iz zverižene pločevine izrezali gasilci. Bili so vidno pretreseni, so nam dejali očividci nesreče.

Huje sta poškodovana voznik avtobusa, ki so ga oskrbeli v bolnišnici v Gradcu, ter turistična vodnica, ki leži v bolnišnici v Feldbachu. "Ima zdrobljeno levo koleno in levo zapestje, prestala je že dve operaciji in vsaj ena jo še čaka. Tudi obraz ima ves porezan in otečen; sorodnica, ki jo je obiskala v bolnišnici, ji je z las pobrala za celo pest stekla," so nam zaupali njeni domači.
Umrla 31-letnik in 29-letnica sta bila prijetna človeka, pravijo sosedje, ki jih je izguba zelo pretresla. Fant je bil vedno pripravljen pomagati in zelo vpet v lokalno družbeno okolje, delal je čez mejo, v enem od avstrijskih domov za ostarele ljudi. 29-letnica pa je bila mama dveh otrok, štiriletnega fanta in osemletne punčke. V avstrijske Ženavcenaj bi se peljala na pijačo s prijatelji. V mejnem kraju ob Goričkem se ob koncih tedna Prekmurci namreč pogosto zabavajo.

Potniki na avtobusu pravijo, da je vozila ženska in da ni imela prižganih luči, vendar avstrijska policija tega za zdaj še ni potrdila, prav tako ni pojasnila vzroka nesreče. Na Avtobusnem prometu Murska Sobota, ki velja za zanesljivega ponudnika potniških in turističnih prevozov, uradnih izjav ne dajejo, kar je razumljivo, glede na to, da je policijska preiskava nesreče še v teku. Smo pa od zanesljivih virov izvedeli, da so v podjetju prepričani, da njihov zaposleni - voznik avtobusa - ni odgovoren za tragedijo, ker da je vozil po predpisih in ni ničesar storil narobe.
avstrija nesreča slovenci
Kaj zdaj berejo drugi