vestnik

(FOTO IN VIDEO) Expano je odprl svoja vrata  

Ines Baler, 4. 4. 2019
Aleš Cipot
Paviljon Expano naslednji teden odpira svoja vrata. 
Aktualno

Paviljon Expano, del projekta Vrata v Pomurje, se je pred otvoritvijo, ki bo 12. aprila, odprl za predstavnike sedme sile. Preverite, kaj obiskovalcem ponuja notranjost. 

Expano bo za širšo množico odprl vrata prihodnji vikend, zgodbo, vizijo in ponudbo pa so predstavili že danes. "V Expanu ne boste videli vsega, ampak boste videli izbor najboljšega. In to na drugačen način kot ste ga bili vajeni. Naš namen je, da vsi, ki pridejo k nam, spoznajo Pomurje na interaktiven način, da jih navdušimo in gredo regijo naprej razkrivati sami," tako vodja paviljona Helga Lukač. Za upravljanje in za razstavo skrbijo v Razvojnem centru Murska Sobota. Lukačeva je dodala še, da ima njihova ekipa strateške usmeritve, s katerimi želijo ponuditi nove standarde, da nas bodo v regiji in širše prepoznali kot destinacijo, kjer lahko dobijo kakovostne storitve in ponudbe.

181757491ae350b1bc4758de9b1fc434
Aleš Cipot
Paviljon Expano naslednji teden odpira svoja vrata.



Bojan Kar, direktor Razvojnega centra Murska Sobota, je dejal, da Expano razume kot regionalno razvojni projekt. "Je mnogo več kot samo vrata v Pomurje turistom in servis gostiteljem," je pojasnil. Paviljon je seveda namenjen povezovanju in promociji, kot je dodala Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, pa bodo v Expanu odprli še regionalni turistično-informacijski center, ustanovili pa so že turistično agencijo, s katero bodo privabljali goste in jih informirali o bogastvu, zgodovini, okusu Pomurja ter o doživetjih. Župan Aleksander Jevšek je pred skorajšnjo otvoritvijo Expana dejal, da bodo take zgodbe, ki štrlijo iz povprečja, to regijo dvignile na višji nivo. "Expano ima že močan odmev, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v Bruslju, kjer sem pogosto, in vsi čestitajo in rečejo, da smo naredili dobro stvar," je dodal.

ee13499cacecff0b1c331c351d517ee9
Aleš Cipot
Aleksander Jevšek, Brigita Perhavec, Helga Lukač, Bojan Kar.


V paviljonu se ob gostilni in trgovinici z izdelki lokalnih ponudnikov z levega in desnega brega Mure nahaja še del, ki ponuja interaktivne vsebine. Meandri paviljona nosijo vsebinska poimenovanja, in sicer so to Panofilm, Panoskop, Neuroterme, Čarobna jaso, Panoart in Panolet. Tako lahko denimo preizkusite simulacijo poleta z balonom, se umirite v sobi z imenom neskončna ravnica, preizkusite se lahko v kvizu o zgodovini regije, pogledate, kakšen je razgled s štirih pomurskih izletniških točk. Paviljon prinaša tudi 3D potovanje skozi čas, s pomočjo misli boste lahko premikali vodo ali si iz vodnih curkov sestavili poljubno besedo, spoznavate lahko živali in drevesa Pomurja in še več.

b175d74642e6a08aba8d5ce4deba0298
Aleš Cipot
Paviljon Expano naslednji teden odpira svoja vrata.


71ed734ca16849a266efa3ff26532b8a
Aleš Cipot
Paviljon Expano naslednji teden odpira svoja vrata.


Otvoritveni vikend (13. in 14. april) bo odprt in brezplačen za vse. Vstopnino bo treba plačati le za interaktivni del. Kot je dejal Kar, bodo v ponedeljek, 8. aprila, pričeli tudi s spletno prodajo kart, ki bo slonela na logiki 15 vstopnic za 15 minut.

Kaj bodo ponudili obiskovalcem v sklopu otvoritvenega vikenda:
"Obiskovalci bodo lahko priča vrsti koncertov domačih glasbenikov. Tu bo tudi skupina Edna, ki je bila takrat v Milanu in je s svojo glasbo predstavljala Pomurje. Tu bo še vrsta stojnic, na katerih bo turistična in kulinarična ponudba Pomurja," je pojasnil Kar.
Pripravili pa bodo tudi aktivnosti ob in na vodi.



Sicer pa je v zgornjem delu Expana še prostor za poslovno dejavnost. "Te aktivnosti izvajamo v okviru SPOT Pomurja. Vedno pravimo, da je objekt namenjen turistom, trudimo pa se, da tudi poslovna dejavnost najde svoje mesto v Expanu," tako Kar. "Ko smo objekt gradili, so k nam prišli iz Elektromateriala Lendava in dejali, mi bomo enkrat k vam vodili naše partnerje, zato si želimo, da so v paviljonu naše vtičnice. Tako so v celotnem objektu vgrajene regijske vtičnice. Podobno je bilo tudi glede zunanjosti. Roto je prišel k nam z idejo, da ta prostor izkoristijo za predstavitve svojih produktov. Namestili so plavajoči ponton, ki bo zunaj za tiste, ki se ukvarjajo z vodnimi in obvodnimi športi," je še dodal. So pa v Expanu tri osebe redno zaposlene (vodja paviljona, hišnik in vodnik po razstavi), tri preko javnih del, tri pa so vključene v program usposabljanja na delovnem mestu.

45588fc0eb0d80a579f58f9135ca5389
Aleš Cipot
Paviljon Expano naslednji teden odpira svoja vrata.

expano brigita perhavec otvoritev aleksander jevšek vrata v pomurje
Kaj zdaj berejo drugi