vestnik

(FOTO IN VIDEO) Gasilci posledice neurja odstranjevali v devetih pomurskih občinah. Marsikdo lahko le žalostno gleda na uničene vrtove in kmetijske površine

Vestnik.si, 26. 5. 2022
Vestnik.si
Posledice neurja s točo.
Aktualno

V Pomurju je neurje za sabo pustilo številne poškodovane strehe, uničene vrtnine, pridelek v sadovnjakih, vinogradih in na poljih. Zalitih je bilo več kleti in ulic, na delu pa so bili številni pripadniki gasilskih enot.

V sredo smo poročali o neurju s točo, ki je zajela nekatera območja v Pomurju.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je največ prijav dogodkov iz naše regije prejela iz občine Radenci. Tam so do 21.40 poročali o 12 dogodkih, aktiviranih je bilo šest gasilskih društev, gasilci so čistili odtoke meteorne vode, pri osnovni šoli na Kapeli pa tok meteorne vode preusmerili stran od šole.

toča, neurje, pomurje
Diana Obal
Toča v Hrastje Moti.

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici je bilo zabeleženih devet prijav dogodkov, pet gasilskih društev je saniralo poškodovane strehe ter čistilo cestišča, na katera je nanosilo blato. Prav tako o devetih prijavljenih dogodkih poročajo iz občine Beltinci. Dve gasilski društvi sta prečrpavali meteorno vodo iz poslovnega in stanovanjskih objektov ter odstranili vejevje, ki se je zataknilo za most. 

toča
Vestnik.si
Toča je dosegla tudi naše kraje.

Do večernih ur so v občini Gornja Radgona, kjer so občani prijavili sedem dogodkov, aktivirali pet gasilskih društev. Zemeljski plaz je zasul cestišče, ki so ga očistili gasilci iz PGD Spodnji Ivanjci, ki so tudi prečrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše. 

V občini Križevci (prijav dogodkov je bilo šest) so člani PGD Križevci prekrili poškodovane strehe na več objektih. Na območju mestne občine Murske Sobota sta bili na delu dve gasilski društvi. PGD Pušča je prečrpavala meteorno vodo iz poplavljenih ulic v naselju Pušča, PGD Bakovci pa iz več stanovanjskih objektov. Prijavljenih je bilo šest dogodkov.

V občini Lendava (štiri prijave dogodkov in aktivirana tri gasilska društva) so gasilci PGD Lendava očistili okoli 250 metrov cestišča, gasilci PGD Čentiba pa odstranili podrto drevo s cestišča in prekrili streho, ki jo je preluknjala toča. V občini Apače je bilo v naselju Janhova pri avtobusni postaji podrto drevo, odstranili so ga gasilci iz PGD Žiberci. Na delu so bili gasilci tudi v občini Veržej, kjer so zabeležili štiri prijave dogodkov. Prekrili so štiri strehe in odstranili podrto drevo s cestišča. 

toča
Vestnik.si
Toča je dosegla tudi naše kraje.

O tem, kakšna je škoda, je še zgodaj govoriti, jo je pa neurje nedvomno pustilo za sabo. Številni so ostali brez letine, še preden je pridelek na vrtovih, poljih, v vinogradih in sadovnjakih sploh zrasel ali dozorel. 

neurje, posledice, pomurje
Vestnik.si
Posledice neurja s točo.

neurje, toča, pomurje
Vestnik.si
Posledice neurja s točo.

neurje, posledice, pomurje
Vestnik.si
Posledice neurja s točo.

neurje toča pomurje