vestnik

(FOTO in VIDEO) Poletna pobuda: Želite podoživeti kovaško življenje?

Urška Polanc, 31. 8. 2018
Uroš Šoštarič
Aktualno

Na 200 let stari kovačiji Pri kovaču se prepletata preteklost in prihodnost. Podoživite lahko staro obrt, tudi v veganski preobleki. Na Janževskem Vrhu v občini Podvelka boste občutili mir, spokoj in energijsko moč.

Janževski Vrh se ponaša z edino ohranjeno kovačijo daleč naokoli, obratovala je vse do leta 1980, Vomerjevi pa so jo pred štirimi leti ponovno obudili. Danes obiskovalcem ponujajo izjemno pestrost doživetij na majhnem prostoru.

3ed0f9c9cde7333b29c5bdd3290c77e8
Urška Polanc
Če podkev v obliki črke u se pritaka sreča, če v obliki c-ja je v hiši bog, obrnjena navzdol pa preganja zle duhove.


"Z možem sva imela dve možnosti - propadajoči objekt porušiti ali obnoviti, odločila sva se za slednje," nam je povedala Ivanka Vomer, ki je zadovoljna, da so sledi dela in ustvarjanja njihovih prednikov o(b)stale. Kovačija se že do nekdaj tako imenuje, vedno so vsi, narečno, rekli: "H kavoču grem." "Kovačeva teta, sestra mojega pradedka, je umrla pri 97 letih, sama sem bila takrat stara 12 let. Veliko sem bila pri njej, vedno je govorila, da za vsako bolezen rož'ca raste. Vodila me je na vrt in me učila o zeliščih," nam pojasni hči Ivanke in Branka Vomerja Tinca, diplomirana organizatorka gostinstva in turizma. Tudi nam je, tako kot vsem gostom, ponudila kovačev napitek, sok iz zelišč, nabranih na vrtu, ki si ga lahko ob ogledu kulturne dediščine vsak naredi sam. Kaj pijemo, nam ni povedala, najprej je za goste na vrsti uganka, test za brbončice, je dejala. Pravilno smo ugotovili, da je sok, lepe zelene barve, peteršiljev. Obiskovalci si lahko v zeliščnem kotičku sami naberejo zelišča - peteršilj, baziliko in tolščak, ki jih zalijejo s bistro planinsko vodo, premešajo in odcedijo v kozarec. Po želji lahko zdrav zeliščni napitek sladkajo s sladkorjem, navadnim (čebeljim) ali veganskim (regratovim) medom.

O poletni pobudi
Pri Večeru in Vestniku vam to poletje ob petkih ponujamo pobude za zanimive enodnevne poletne družinske izlete. Podajali se bomo na popotovanja predvsem po severovzhodu Slovenije, v okolici Maribora in po regijah, ki jih imamo redno pod drobnogledom, pa tudi v bližino Ljubljane. Skušali smo izbrati nekoliko drugačne, vsaj v kaki dimenziji neobičajne poti, odkriti kakšno posebnost, drugačnost in vas pritegniti k spoznavanju lepih koncev Slovenije.

Iskanje kovaškega zaklada

Nimajo navadnega muzeja, pri njih se lahko obiskovalci več kot dvesto let starih kovaških izdelkov - od vrtalnega stroja do starih klešč, nakovala, kladiva in vzmetnega kladiva - dotikajo. Kovačija stoji ob potoku Velka, kjer se lahko gostje poleti tudi ohladijo, včasih pa je kovačija delovala na vodni pogon. Gostje ure in ure posedajo na klopeh pred kovačijo, eno izmed klopi so poimenovali kar tiha klop, saj se tu starši ne dajo motiti niti svojim najmlajšim.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/yaaIYQJmA9s##


Kovačijo obišče veliko okoliških šol, otrokom se posebej posvečajo, iz prve roke, z igro kovačevega skritega zaklada, jim omogočijo spoznavanje kovaških orodij, zelišč, drevja, tudi 200 let stare lipe in živali.

ca201680b178877306bc183c1344a68b
Urška Polanc

Otroci tako odidejo z darilom oziroma zakladom. Jasno, izvedo tudi, kako so včasih živeli kovači. V kovanju se lahko preizkusijo. Oblečeni v pravega kovača si na kurišču izdelajo spominek, leseno ploščico, na katero vžgejo začetnico svojega imena. Gledajo, krmijo in božajo lahko kozo Agato, pujska Edija, mačka Stena ter zajčke in nenavadno udomačene "pipike" - kokoši. Igrajo se lahko na ogromnem travniku, ki ga Vomerjevi tudi oddajajo za piknike. Vse, ki se želijo razmigati, pa napotijo do bližnje cerkvice Janeza Krstnika, ki je znana po posebni energijski moči. Od tam v jasnem vremenu pogled seže tudi do Maribora.

879ccf4e4a055dc6677544485770c9fb
Urška Polanc
Vsi kovači, ki so delali na kovačiji do leta 1980, so izdolbli svoje kratice

Steklo za peč zbirala vsa vas

Na kovačiji imajo ohranjeno spominsko knjigo kovačeve tete iz leta 1928, v kateri so ji med drugim voščili v spomin na njen častiti "imendan" oziroma rojstni dan. Kakšen domačin v njej najde zapis svoje tete ali babice. To, da bodo Vomerjevi kovačijo obnovili in v kraju postavili spomenik kulturne dediščine, so na vasi dobro sprejeli, in ko so obnavljali kovačijo, so sovaščani zanje zbirali steklo. Celotna peč je napolnjena s steklom oziroma narejena iz njega, tako namreč zadrži toploto, da pa se lahko železo kuje, se mora temperatura dvigniti na več kot tisoč stopinj Celzija. Tudi sicer so ti kraji poznani po glažutarstvu oziroma steklarstvu, več o tem boste izvedeli v muzeju na prostem KET v Josipdolu. Pri obnovi so uporabili vsaj dvesto let star les, pustili staro opeko, v kovačiji danes stojijo stoli, stari več kot 100 let in miza, stara več kot 200 let.
Kažipot do cilja
Iz smeri Maribora se boste po Dravski dolini peljali proti Dravogradu, mimo Selnice ob Dravi in Ožbalta, kjer morate po približno petih kilometrih zaviti levo čez most, prečkati središče Podvelke in tam zaviti desno. Pot se nadaljuje po vijugasti cesti do Janževskega Vrha, ko boste na desni strani zagledali trgovino in gostilno Uran, ponovno zavili desno, se peljali še približno 150 metrov in na levo zagledali svojo destinacijo. Iz Maribora se boste vozili 40 minut (približno 37 kilometrov), iz Celja uro in 20 minut (okoli 81 kilometrov) ter iz Ljubljane dve uri (približno 155 kilometrov).


Kovačeva teta je bila dobra kuharica, uporabljala ni ne hladilnika niti zamrzovalnika, po večini si je kuhala sezonsko hrano. Zadnji kovač na kovačiji jim je povedal, da si je na peči dimil tudi kakšno klobaso. Zato tudi danes kuhajo to, kar je pri hiši, ne ponujajo denimo ocvrtega mesa, ampak to, kar se da pripraviti na ognju oziroma kurišču. "Kovač ni samo koval, ampak si je tudi kaj spekel," pove nasmejana Tinca.

28055a4de67142214b1155e46de0647a
Urška Polanc


S kovaško malico ohranjajo tradicijo kovačev: za predjed ponudijo domače "grumpe", domači kruh in različne namaze. Skuhajo še sezonsko zelenjavno juho, nato pa ponudijo jed izpod železnega zvona. Jed, ki po navadi vsebuje dve vrsti mesa, krompir in fižol, pečen z zelenjavo. Po želji lahko gostom pripravijo vegansko in presno različico. V tem primeru pečejo doma pripravljen seitan, pšenično meso, skupaj z domačo zelenjavo. "Mesne jedi rada preoblikujem v veganske, vse, kar imamo tukaj, se dobijo v veganski preobleki," razloži Tinca. Glavna jed se peče vsaj tri ure. Tudi zato se je treba zanjo najaviti vsaj dva dni prej. Za sladico pa ponudijo polnjeno kovačevo jabolko, v katerem so lešniki, orehi in pohorske brusnice.

7fd2592f924c6cadf0ffb84c1319aadc
Urška Polanc

Vsaka vas je imela svojega

Tako kot ga je imel kovačev stric, so lahko imeli vsi kovači certifikat za zdravljenje konjev. Sicer pa je to bila splošna kovačija - podkovali so konje in izdelovali orodje. Njihova glavna dejavnost pa je bilo popravljanje konjskih vpreg, ki so namesto tovornjakov prevažale pohorski granit iz bližnjega Josipdola. Rek Ni ga krojača brez kovača ni kar tako, nas je še opozorila Tinca, kovač v kraju je bil včasih kot danes mehanična delavnica, vsaka vsa je imela svojega. Kovač je namreč edini izdeloval orodje, tudi za druge. Še to, podkev prinaša srečo, če je kdo v gozdu našel podkev, ki jo je izgubil konj, jo je lahko nesel do kovača, da je iz nje naredil nož ali orodje.
Poletna pobuda kovačija