vestnik

(FOTO IN VIDEO) Staša in Theo z Bahamov: O morskem psu, ki je izbruhal človeško nogo

V. T., 12. 8. 2018
Theo Karas
Cabbage beach.
Aktualno

Mlada Pomurca nista imela nobenih negativnih izkušenj z morskimi psi, sta pa slišala izjemno zgodbo, povezano z enim od njih. Pozor – v prispevku je tudi izredno nazorna fotografija človeškega trupla, ki ga je izbruhal morski pes. Zato ga, če imate slab želodec, raje ne glejte.

V vili na Rajskem otoku (Paradise Island) bivava pri Hani in Steveu. Hana, ki sicer prihaja iz Češke, je bivša pariška odvetnica in Steve, iz Velike Britanije, je bivši pilot. Že nekaj let sta upokojena in svoje dni dandanes preživljata tukaj, v čudoviti vili, na najlepšem otoku na Bahamih.

1713a2a9fa6f11502d3b9a1d91d34c6f
Theo Karas
Vila na Rajskem otoku, kjer bivava.


001d500537b79f9d962bc49d54a7daa0
Theo Karas
Od leve: Staša, Steve, Hana in Theo.

819803647e63f3fb0b87a460df2c98a8
Theo Karas
Vila na Rajskem otoku, kjer bivava.


3a7a02be7b0b2379dacb04e7728f9870
Theo Karas
Vila na Rajskem otoku, kjer bivava.

Z njima biva tudi čudoviti čokoladni labradorec Viktor, ki je postal najin novi štirinožni prijatelj.

1ac79992c1a1a982a24e397516865a7b
Theo Karas
Čokoladni labradorec Viktor.


Steve nama je razkazal otok in naju poučil o vseh slavnih sosedih, ki bivajo le nekaj deset metrov stran. Skupaj smo se velikokrat odpravili na večerjo, kjer sva poskusila bahamske dobrote. Steve ima tudi svoj katamaran, s katerim vozi goste na izlete. Povedala sta nama veliko zanimivih zgodb in skupaj smo se imeli lepo.
To je ena izmed najčudovitejših strani potovanja po svetu – sorodne duše lahko spoznaš na vseh koncih sveta in ugotoviš, da si konec koncev nismo tako različni.
Od vile pa do svetovno znane plaže Cabbage beach je le 3 minutni kratki sprehod.

d58c35974e783bc6c7b9aea4da848718
Theo Karas
Od vile pa do svetovno znane plaže Cabbage beach je le sprehod.

Plažo sva posnela z dronom, kjer se jo lepo vidi iz zraka. V videu pa boste videli tudi številne vile naokrog. Začetna cena za večino vil na tem otoku: 8 milijonov dolarjev.
##YOUTUBE-https://youtu.be/eBSldPT71I4{/youtube_center_ozko}
Ena izmed Stevovih zgodb pa je bila še posebej nora.
Gre za resnični dogodek, ki se je pripetil lokalnemu ribiču. Nekega dne je doživel res pravi filmski prizor, zaradi katerega je postal ne le lokalna, ampak za kratek čas tudi mednarodna zvezda.
Ker se ta ribič, o katerem so nama pripovedovali, drugače ukvarja tudi z vodenimi izleti, je svoje stranke peljal na ribolov. Menjali so več lokacij in na vsaki od njih lovili ribe nekaj časa. Ko so bili na eni izmed lokacij, pa je ribič naenkrat opazil, da jim nenehno sledi velik morski pes. Ta je krožil okoli njihovega čolna in plaval za njimi, kamorkoli so pluli. Morskemu psu je bilo seveda lažje ujeti te ribe, ki so jih privabili ribiči z vabo, kot pa da bi svoj naslednji obrok iskal sam.
Domačini in ribiči so sicer zelo ozaveščeni glede koristnosti morskih psov za naravo in za njih niso le nevarna bitja ter jih tudi ne lovijo. Dobro vedo, da je živ morski pes za morje in za naravo na splošno neprecenljiv.

34c3bbcaff850abd64c875b705a2beb5
Theo Karas
V resnici so le redki morski psi nevarni ljudem.


Kar naenkrat pa je 4-metrski tigrasti morski pes priplaval na površje in začel "kašljati". To je tako trajalo nekaj trenutkov, nato pa je morski pes izbruhal človeško nogo! Ribič ga je ustrelil in ga zvlekel na čoln. Nato je prišla policija in morskega psa so razparali. V njem so našli še preostale dele teles; vse, razen glave. Izkazalo se je, da je šlo za moškega, ki je bil pogrešan že nekaj mesecev. Ribiča so klicali za izjave in intervjuje novinarji iz vseh koncev sveta – Japonske, Arabskih držav, Evrope, Amerike ...

10d274cd0c14db45d6cca6a2227f054a
Bahamska Policija
Gre za resnični dogodek, ki se je pripetil lokalnemu ribiču.

Ta zgodba je seveda izjemna in še zdaleč ni bahamski vsakdan.
V zadnjih 100 letih so zaradi napadov morskih psov na Bahamih recimo umrli le 4 ljudje in še ti so bili ribiči.
V resnici so namreč le redki morski psi nevarni ljudem. Po podatkih National Geographica so realne možnosti, daumrete zaradi napada morskega psa, 1: 3 700 000.
Nekatere vrste se prehranjujejo celo izključno z rastlinami. Obstaja najmanj 10 vrst morskih psov, ki ljudem ne predstavljajo nikakršne nevarnosti. Morski psi so sicer izjemnega pomena za morje. Odstranjujejo bolne in stare živali, da ohranijo preostalo vrsto zdravo ter čistijo morja. Njihovo izginotje lahko poruši celoten sistem in vpliva tudi na ljudi.
Znanstveniki pa raziskujejo tudi tkiva v morskem psu, saj naj bi morski pes bila ena izmed vrst živali, ki skoraj nikoli ne zboli. Tako bi lahko le ti v sebi skrivali zdravila za mnoge bolezni in viruse.
Sama sva v preteklosti že plavala z morskimi psi in preživela, zato sva se odločila to izkušnjo pridobiti še tukaj, na Bahamih. Odpravila sva se na hranjenje morskih psov. Kako je bilo? Oglejte si:
{youtube_center_ozko}https://youtu.be/1lCvpaudyB0##
Se nadaljuje ...
Staši se lahko pridružište tudi na Instagramu:https://www.instagram.com/queenstasha

Staša Horvat staša in theo bahami