vestnik

(FOTO) Intermezzo Aleksander Červek trio

A. Nana Rituper Rodež, 3. 5. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Slikar Sandi Červek in umetnostni zgodovinar Janez Balažic.
Aktualno

V Galeriji Murska Sobote so nocoj odprli razstavo likovnih del Sandija Červeka z naslovom Intermezzo Aleksander Červek trio. Akademski slikar, ki je v zadnjih treh desetletjih najbolj prepoznaven po svojem opusu črnih slik, se tokrat predstavlja s precej drugačnimi in raznolikimi deli, medigro, ki kaže, kako črne slike nastajajo.

Razstavljene umetnine, iz sklopov Iz srca (dobesedno), Skice za skulpture, Poslušalci, Brez naslova, Kar to ni, to je ali Aleja, ki je posvečena pesniku Milan Vincetiču, omogočajo uvid v umetnikove univerzalne likovne postulate in prispevajo k razumevanju umetnikovega celotnega opusa, je med drugim povedal umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic, dober poznavalec slikarjevega dela.

efa5bcef744f1c191636668412b603c8
Nataša Juhnov
Intermezzo Aleksander Červek Trio.


3bf3a8018ddacca81f2bafb93d68599e
Nataša Juhnov
Intermezzo Aleksander Červek Trio.

Ta dela so začela nastajati v zadnjih dveh, treh letih, ko je bil Červek prepričan, da črnih slik več ne bo delal, tudi zato ne, ker v Sloveniji, pravi, ni galerije, ki bi omogočale gledalcu, da bi videl črne slike take, kot se jih vidi v njegovem ateljeju. In potem je začel eksperimentirati. S tem, da se je kasneje spet vrnil k črnini.

aafb22ea52fff0acbd6faddcab87f7c8
A. Nana Rituper Rodež
Sandi Červek se tokrat predstavlja z drugačnimi deli.


In zakaj naslov Aleksander Červek trio? »Celo moje življenje se vrti okoli glasbe in slikarstva, pripoveduje, in to se odraža tudi v tem opusu. Odločilnega pomena je bil tudi koncert skupine King Crimson, kultne zasedbe iz konca 60 let, ki ga je obiskal pred leti na Dunaju, ko je ugotovil, da glasbeniki v novi zasedbi stare komade še vedno preigravajo z istim, če ne večjim žarom. In tako je tudi njemu bilo v izziv, da bi še kdaj naslikal kakšno črno sliko, ki bo vsaj tako močna, kot so črne slike iz leta 1989 ali 1990.« Tako je dobil tudi idejo za naslov te razstave. V tem bendu Aleksander Červek trio je prišel v ospredje Aleksander, Sandi je stopil v ozadje, tu pa je še en, nestalni član zasedbe, doda.

b09e62820087b3cf9bcb5d7e3f1ff71f
Nataša Juhnov
Intermezzo Aleksander Červek Trio.


Celotni Intermezzo, vse, kar je vpel v medigro, predstavlja uverturo v koncert, ki ga orkestrirajo črne slike, pove Balažic ter še: »Ansambel Aleksander Červek trio v danem Intermezzu zaigra v lucidni ready made postavitvi, kjer uporabi povsem preproste potrošniške predmete, ki spodbujajo asociacije.« Tudi take, da so se nekateri obiskovalci na prvi razstavi v Črnomlju, raje obračali stran. Čeprav ti predmeti sploh niso to, na kar gledalec pomisli.

31baa58f2da8a7354b3dcacf1dbd770a
Nataša Juhnov
Intermezzo Aleksander Červek Trio.

a5efe233bdf8915f0f6146c1dcd968e6
A. Nana Rituper Rodež
To so skulpture, ne to, kar mislite.


To je peta samostojna razstava Sandija Červeka v tej galeriji, ki je tudi najbolj igriva in duhovita doslej.

Aleksander Červek trio sandi červek Črne slike
Kaj zdaj berejo drugi