vestnik

(FOTO) Kdo od Pomurcev želi sedeti v državnem zboru? 

Timotej Milanov, 17. 4. 2018
Robert Balen
Volitve v državni zbor bodo 3. junija. 
Aktualno

V boj za poslanski sedež tudi lendavski župan Anton Balažek in nekdanji direktor soboške mestne uprave Bojan Petrijan.

Politične stranke počasi končujejo sestavljanje list kandidatov za junijske državnozborske volitve, s tem je znanih tudi vedno več imen kandidatov v pomurskih volilnih okrajih.

63bf17526dd3968fc461552604f47644
Robert Balen
Prejšnji teden so veliko zanimanje javnosti vzbudila imena kandidatov Liste Marjana Šarca.


Prejšnji teden so veliko zanimanje javnosti vzbudila imena kandidatov Liste Marjana Šarca, v kateri poudarjajo, da gre za evidentirana imena in še ni dokončno odločeno, v katerem okraju naj bi kandidiral posamezni kandidat. V ljutomerskem okraju naj bi tako kandidiral Andrej Rus s Cvena, sicer inženir elektroenergetike, ki je zaposlen v družbi Elektro Maribor, kjer je tudi predsednik sveta delavcev. Rus je tudi predsednik Gasilske zveze Ljutomer, kandidiral je že na lokalnih volitvah leta 2002 in 2014. Prvič na neodvisni Listi za razvoj mesta in vasi, takrat je bil tudi en mandat občinski svetnik v Ljutomeru, drugič pa na listi SDS, vendar je po lastnih besedah iz stranke že pred časom izstopil.
Med evidentiranimi kandidati je tudi Nina Žitek iz Ljutomera, asistentka na ljubljanski Fakulteti za socialno delo, ki se posveča predvsem področju socialnega dela s starejšimi in dolgotrajne oskrbe. Žitkova naj bi neuradno kandidirala v prvem murskosoboškem okraju. V lendavskem okraju bo po vsej verjetnosti kandidirala univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva Mihela Baumgarnter iz Lendave, v gornjeradgonskem pa Urška Mauko Tuš, profesorica zgodovine in sociologije iz Gornje Radgone. Mauko Tuševa je na zadnjih lokalnih volitvah kandidirala na Listi za Gornjo Radgono aktualnega župana Stanislava Rojka, trenutno pa je samostojna članica občinskega sveta v Gornji Radgoni. V drugem murskosoboškem okraju naj bi kandidiral Jure Lang, ekonomist iz Murske Sobote.
Za Demokratično stranko upokojencev Slovenije (DeSUS) bodo v Pomurju kandidirali lendavski župan Anton Balažek (Lendava),


poslanec Franc Jurša (Ljutomer),

c45b7d9c936c749424d2b18b18505b04
Robert Balen
Franc Jurša.


magistrica poslovnih ved iz Dankovec Tanja Kutoš (MS 1), Venčeslav Smodiš, ki je zaposlen na Občini Beltinci (MS 2), in upokojenec Drago Kocbek (Gornja Radgona).
Kot smo že poročali, bo Balažku, če bo izvoljen, v državnem zboru najverjetneje delal družbo njegov sedanji podžupan in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki bo, kot kaže, zamenjal dosedanjega narodnostnega poslanca Laszla Göncza, saj ta ne bo več kandidiral.


Znani so že tudi kandidati Nove Slovenije. Po pričakovanju se bo za nov mandat potegoval poslanec Jožef Horvat (Lendava), v ljutomerskem okraju bo na strankini listi kandidirala vodja ljutomerske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti in ljubiteljska gledališka igralka Mira Rebernik Žižek.

ec9cb97d44773b7fa0c7dec8097a63d7
Nataša Juhnov
Mira Rebernik Žižek.


Za stranko bodo v Pomurju kandidirali še učiteljica na OŠ Grad Nataša Kuhar Čerpnjak (MS 1), Drago Rajbar, samostojni podjetnik, ki se ukvarja z zavarovalništvom (MS 2), v gornjeradgonskem okraju pa Alenka Roškar, ki je bila doslej aktivna v podmladku stranke Mladi Sloveniji.
Pomurske kandidate so že pred časom predstavili Socialni demokrati. Poleg predsednika stranke Dejana Židana, ki bo kandidiral v Murski Soboti, bodo za stranko v regiji kandidirali še učiteljica na OŠ Šalovci Jolanda Lazar (MS 1),

24ab3f8622ac60379a3e24ae03e8f3f2
Damjana Nemeš
Kmetijski minister Dejan Židan in kandidatka SD Jolanda Lazar, učiteljica.

učiteljica na gimnaziji BORG v Bad Radkersburgu in nekdanja direktorica zavoda Kultprotur Norma Bale (Gornja Radgona), učitelj športne vzgoje na Dvojezični osnovni šoli I v Lendavi Ivan Koncut (Lendava) in animator v Termah Banovci Bojan Lešer (Ljutomer).
Pomurske kandidate so predstavili tudi v SDS, na listi katere bodo kandidirali strokovna sodelavka v državnem zboru Alja Domjan (Gornja Radgona),


diplomirana medicinska sestra in beltinska občinska svetnica Jožica Jakob (MS 2), učitelj na OŠ Križevci Lenart Barat (Ljutomer) in podjetnik Janez Magyar (Lendava). Potem ko se je evidentirani kandidat stranke na Goričkem Stanko Recek z liste umaknil zaradi afere z domnevnim razpečevanjem otroške pornografije, ga je v prvem soboškem okraju kot kandidat stranke nadomestil nekdanji direktor murskosoboške občinske uprave Bojan Petrijan.

državni zbor volitve pomurje
Kaj zdaj berejo drugi