vestnik

(FOTO) Koga je zmotila zastava Vatikana na balkonu soboške škofije?

ABE, 19. 10. 2021
Jure Zauneker
Zastave pred škofijo in cerkvijo v Murski Soboti.
Aktualno

Policisti Policijske postaje Murska Sobota niso našli kršitev.

Policisti Policijske postaje Murska Sobota so prejeli prijavo o domnevni kršitvi zakonodaje s tem, ko je na balkonu soboške škofije izobešena zastava države Vatikan, ta zastava pa je izobešena še na drogu na ploščadi pred stolno župnijo sv. Nikolaja v Murski Soboti.

murska-sobota, škofija, cerkev, zastave
Jure Zauneker
Zastave pred škofijo in cerkvijo v Murski Soboti.

Iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota so po končanem postopku za Vestnik.si pojasnili, da je »bila Škofija Murska Sobota ustanovljena oziroma razglašena 7. aprila 2006 s strani Vatikana in je institucija, katera neposredno spada pod Vatikan. Sama zastava Vatikana pa je na škofiji in pred stolno župnijo oziroma cerkvijo Sv. Nikolaja izobešena že od ustanovitve same škofije.«

Iz Škofije Murska Sobota so na več vprašanj za Vestnik.si le sporočili, da »o tej predmetni zadevi nismo dobili nobenega pisnega obvestila ali prijave«.

Izobešanje tujih zastav v Republiki Sloveniji ureja zakon o javnem redu in miru (ZJRM-1), so še pojasnili na murskosoboški PU: »V zvezi 4. člena ZJRM-1 v povezavi s 14. členom ZJRM-1 pa ne gre za prekršek, saj je v 1. odstavku 4. člena ZJRM-1 določeno, da se zastave tujih držav, kar Vatikan vsekakor je, lahko izobešajo tudi na drugih objektih, kjer se z izobešanjem zastave označuje njihova namembnost. Vatikanska zastava pa je izobešena skupaj z zastavo Republike Slovenije in Evropske skupnosti, kakor je določeno v Zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije. V navedenem primeru ne gre za kršitev veljavne zakonodaje.«

murska-sobota, škofija, cerkev, zastave
Jure Zauneker
Zastave pred škofijo in cerkvijo v Murski Soboti.

KAJ PRAVI ZAKONODAJA?

4. člen ZJRM-1 (izobešanje tuje zastave) 

(1) Zastave tujih držav se lahko izobesijo tako, da so javno vidne ob uradnih ali delovnih obiskih šefov držav, uradnih delegacij ali uradnih predstavnikov zakonodajnih, sodnih ali izvršilnih organov tujih držav, ob mednarodnih srečanjih in mednarodnih športnih ali drugih javnih prireditvah ali javnih shodih z mednarodno udeležbo ter pred hoteli in drugimi objekti, kjer se z izobešanjem označuje njihova namembnost.

(2) Zastave tujih držav se lahko izobesijo samo, če se s tem ne krni ugleda Republike Slovenije ali tuje države, smiselno na krajih in na način, kot ga določa predpis, ki ureja izobešanje zastave Republike Slovenije.

 14. člen ZJRM-1 (izobešanje tuje zastave) 

(1) Kdor izobesi tujo zastavo v nasprotju s 4. členom tega zakona ali izobesi tujo zastavo, ki je poškodovana ali drugače neprimerna, se kaznuje z globo 42 evrov.

(2) Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka, se kaznuje z globo 417 evrov.

(3) Odgovorna oseba pravne osebe ali podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, iz prvega odstavka tega člena, se kaznuje z globo 125 evrov.

PREBERI ŠEOb vatikanski zastavi izobešajo tudi papeško zastavo.

vatikan škofija zastava papež
Kaj zdaj berejo drugi