vestnik

(FOTO) Lara Romih: To so trendi pod prho

besedilo Tina Recek, 19. 10. 2018
Hansgrohe
Šoba, ki omogoča prhanje z učinkom dežja, sicer ponuja enkratno osvežitev, a je idealna kot dopolnilo, saj ne more nadomestiti klasične ročke za prho.
Aktualno

Kopalno kad je že pred časom začela izpodrivati kad za prho; v modi so pravokotne, daljše in na eni strani pregrajene z daljšo fiksno stekleno steno brez vrat.

Kopalnica - prostor higiene in sproščanja - je v zadnjem desetletju doživela precejšne spremembe. Danes v sodobnih domovih srečamo vsaj dve kopalnici in dodatno stranišče za goste. Ena je svoje mesto našla kar v spalnici oziroma je z njo povezana preko garderobe. Kot razloži arhitektka Lara Romih, je ta kopalnica lahko manjša in namenjena staršem, medtem ko je druga večja, družinska kopalnica in jo uporabljajo otroci. Obenem je to lahko tudi utility, kjer se pere, lika in zlaga perilo.

Več prostora pod prho

V kopalnici je največjo spremembo doživel pršni prostor. Ta je postal precej večji in prostornejši. Namesto klasične kadi za prhanje v velikosti 80 krat 80 centimetrov so sedaj moderne pravokotne v velikosti 80 krat 140 ali 160 in več centimetrov. "Pri kadeh je večni problem nabiranje vodnega kamna. Več kot je vogalov, več je vodnega kamna. Zato so moderne kadi za prhanje enostavnih, podolgovatih oblik in daljše. Na eni strani so pregrajene z daljšo fiksno stekleno steno brez vrat, na drugih dveh straneh je zid s ploščicami. Kad za prhanje je največkrat brez roba in je potopljena v estrih, torej je na istem nivoju kot tlak pred kadjo za prhanje. Namesto tovrstne kadi se lahko odločimo tudi za breznivojski pršni prostor, v katerega so položene kar ploščice, le da so v naklonu zaradi odtekanja vode," sogovornica oriše poglavitne značilnosti modernega pršnega prostora.


Učinkoviti profili in kanalete

Druga sprememba pršnega prostora se nanaša na profile za steklene stene. Ti so lahko vgrajeni v nivo ploščic, da je robov čim manj. Najnovejše različice pa ta detajl urejajo celo drugače, steklena stena je položena neposredno na ploščice s pomočjo silikonske podloge. Tak način postavitve je odgovor na trend minimalizma v kopalnici, ki zapoveduje čim manj vogalov, kjer se nabira vodni kamen.
Kopalniški prostor zaznamuje še ena posebnost: stalnica so postale talne linijske kanalete iz nerjavnega jekla, nameščene ob ožji stranici kadi za prhanje. Obstajajo tudi stenske kanalete, pri katerih je odtok še vedno na tleh, le da je pomaknjen v nivo stene. Obe vrsti kanalet sta enostavni za čiščenje. Izredno pomembna pa je pravilna vgradnja, če ni dovolj dosledna, lahko pride do zamakanja.

Dekorativna popestritev s prodniki

Ne glede na to, ali imamo kopalno kad ali kad za prhanje, v mnogih sodobnih kopalnicah srečamo dekorativne bele prodnike. A to modno zapoved je treba temeljito načrtovati vnaprej, na teh mestih je treba namreč prilagoditi višino estrihov, sicer se lahko zgodi, da bodo kamni pet centimetrov nad nivojem tal. Pri tem ne pozabimo na pomen LED-osvetlitve, ki bo te prodnike razsvetljevala z nežno svetlobo in tako poskrbela, da bodo dejansko videti kot dekorativna nadgradnja. Na vprašanje, kakšna podlaga sodi okoli prodnikov, arhitektka postreže z odgovorom, da je to lahko parket ali keramika. "Če so kamenčki beli, naj bodo ploščice v temno sivi barvi ali temnejši les. Če se odločimo za vulkanske temne kamne, potem naj bodo ploščice ali les svetli, kajti z barvnim kontrastom bomo dosegli vizualni učinek."


Dež ni zmeraj funkcionalen

V pršnem prostoru je glavna akterka armatura. Ta je velikokrat podometna in je zato na steni vidna le ročica za toplo in mrzlo vodo. Prav tako je na steni nameščen gumb, ki omogoča preklapljanje vode, da enkrat priteče iz spodnje armature, drugič iz pršne glave, ki je lahko stenska ali stropna. "Pršne glave so običajno velikega obsega, da omogočijo občutek dežja. A tovrstna pršna glava ima manjši pritisk vode, zaradi česar si nežnejši spol težje opere daljše lase." Zato sogovornica svetuje, da si omislimo še klasično ročno pršno slušalko. Glede trendov na področju materiala armatur pravi, da gredo najnovejše izvedbe v smeri črnih armatur. "V to barvo so lahko odeti tudi nogice kopalniških omaric, podnožje umivalnika... do stojal za brisače. Letos je tudi veliko zlatih in bronz kopalniških armatur, a se verjetno dolgoročno ne bodo obdržale. To so poizkusi vpeljevanja nečesa drugačnega, a težko, da bi ti trendi izpodrinili armature v krom izvedbi, ki so se izkazale za najbolj trpežne in kvalitetne."

Domiselno, drugačno

Sodobna kopalnica je tudi na splošno glede materialov doživela nekaj sprememb. Če je bila še pred dobrim desetletjem kot talna obloga stalnica keramika, jo je ponekod že zamenjal les, kot so se v les odeli tudi kopalniški pulti in razna stojala.

Za piko na i Lara Romih še izpostavi enega izmed trendov iz Milana: okrogla ogledala, premera 100 in več centimetrov, ki dajejo vtis zahajajočega sonca. To omogoči domiselna postavitev, pri kateri je tri četrtine ogledala vidnega, četrtina pa je skrita za umivalni pult - efekt vzhajajočega sonca. Vanj lahko vkomponiramo recimo še uro. Za prijetno počutje v sodobnih kopalnicah poskrbijo še prijetna glasba, kakšna dobra knjiga in ambientalna svetloba.

Članek je iz aktualne številke revije Naš dom.
kopalnica kad prha kanaleta Lara Romih
Kaj zdaj berejo drugi