vestnik

(FOTO) Ostali so le še Dragotinci, postajo bodo porušili do poletja

ABE, 14. 2. 2020
Nataša Juhnov
Dragotinci
Aktualno

Dars načrtuje začetek odstranitve in preureditve območja še edine preostale cestninske postaje v Sloveniji, to je postaja Dragotinci na pomurski avtocesti.

dragotinci, cestninska-postaja
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Dragotinci

Z vzpostavitvijo sistema DarsGo za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase cestninske postaje na avtocestnem omrežju niso več potrebne. Do julija tako družba za avtoceste Dars načrtuje začetek odstranitve in preureditve območja še edine preostale cestninske postaje v Sloveniji, to je postaja Dragotinci na pomurski avtocesti.

dragotinci, cestninska-postaja
Nataša Juhnov
Dragotinci

Čelna cestninska postaja Dragotinci je bila zgrajena ob uvedbi vinjetnega sistema leta 2008 predvsem za cestninjenje tovornih vozil, tako da na samo pretočnost nima bistvenega vpliva, so zapisali na Darsu. Na cestninski postaji bodo v začetni fazi najprej potekala tako imenovana pripravljalna dela za odstranitev postaje, nato sledi sama odstranitev cestninske postaje, ki vključuje rušenje nadstrešnice, demontažo cestninskih kabin in opreme ter rušitev betonskih otokov. Opravila se bo še rekonstrukcija platoja cestninske postaje, tako da bo mogoče vzpostaviti normalen profil avtoceste in s tem dvigniti dovoljeno hitrost vožnje. Dars sicer letos načrtuje za 194 milijonov evrov naložb.

dars dragotinci