vestnik

(FOTO) Promet med Razkrižjem in Ljutomerom poteka po nadomestnem mostu

I.B., 30. 11. 2022
Vanesa Jaušovec
Nadomestni most čez Ščavnico.
Aktualno

Slovenska vojska je na reki Ščavnici v Stročji vasi postavila nadomestni most iz železne konstrukcije. Po njem bo potekal promet do konca rušenja starega in gradnje novega mostu na cesti med občinama Razkrižje in Ljutomer.

Gre za projekt direkcije za infrastrukturo, ki je na javnem razpisu za gradnjo premostitvenega objekta izbrala gradbeno podjetje Pomgrad. Vrednost projekta, ki vključuje tudi rušenje starega in gradnjo novega mostu, znaša nekaj čez 1,35 milijona evrov.

stročja-vas, most, ščavnica
Vanesa Jaušovec
Nadomestni most čez Ščavnico.

Delavci Pomgrada so pripravili temelje za nadomestni most, dovoz in drugo potrebno, pripadniki Slovenske vojske pa so v uporabo začasno posodili nadomestni most. Ta omogoča izmenični enosmerni promet, ki je urejen s semaforji. »Verjetno bo prihajalo do določenih zastojev, sploh ko bodo ljudje odhajali v službe in iz njih, ampak prehudo verjetno ne bo,« pravi župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Dodaja še, da če bi obvoz urejali po občinskih cestah, bi se tam preveč povečal promet in tudi pot bi se preveč podaljšala. Gradnja novega mostu je po njegovem mnenju nujna. »Most, ki bo porušen, iz zgornje strani izgleda dobro, pod njim pa se vidi, da je glavni nosilec v zraku, saj se je Ščavnica z regulacijami poglabljala, podtalnica in korito pa sta se znižala,« je laično ocenil.

stročja-vas, most, ščavnica
Vanesa Jaušovec
Nadomestni most čez Ščavnico.

Gradnja novega mostu se bo predvidoma zaključila aprila prihodnje leto. Ivanušič nam je povedal še, da si prizadeva, da bi začasni most po izgraditvi novega ohranili za kolesarsko povezavo med Razkrižjem in Ljutomerom. Železno konstrukcijo, če jo bo vojska odstranila, se namreč lahko nadomesti z drugo, pretežni del pomožnega mosta pa bi lahko ostal. Župan upa, da v tej smeri razmišlja tudi nosilka projekta.

stročja-vas, most, ščavnica
Vanesa Jaušovec
Nadomestni most čez Ščavnico.

most-čez-ščavnico razkrižje ljutomer promet