vestnik

(FOTO) Sosedo zabodel, sebe obesil

ABE, 1. 10. 2018
Aktualno

Že dolgo ni bilo takšnega zločina v Pomurju, kot se je zgodil v nedeljo. Storilcu je ljubosumje omračilo um

Še danes popoldan so murskosoboški policijski preiskovalci sestavljali mozaik nedeljskega zločina, ko je 59-letnik s Tišine zabodel sosedo, nato pa se je obesil in si tako vzel življenje. Suzana Rauš s Policijske uprave Murska Sobota ni veliko razkrila, kaj je šlo narobe, da je moški v nedeljo zvečer umoril 45-letnico, sosedo, s katero naj bi bila prijateljevala, nato pa si sam vzel življenje. Ko je namreč murskosoboške policiste dohitela vest, da je na Tišini, v vasi le streljaj od prekmurske prestolnice, nasilne smrti umrla ženska srednjih let, se je vest kot blisk razširila po Pomurju. Še posebej, ker od leta 2011 pomurski policisti niso poročali o tako krvavem dogodku.


89bdf176a718ab3fc71f2f38be745a9b
Nataša Juhnov
On jo je menda želel nagovoriti, da se vrne nazaj v njegovo življenje, ona se je želela poročiti z novim partnerjem, s katerim je že imela otroka.


Suzana Rauš seveda še ni mogla govoriti o vseh okoliščinah zločina, ki je pretresel pokrajino ob reki Muri, saj so včeraj preiskovalci zbirali obvestila in ugotavljali morebitno povezanost vpletenih oseb in dogodka. Na domu, kjer je živel moški, so policisti tudi opravili hišno preiskavo. Po preiskavi bo bržkone več jasno, zakaj je prišlo do zločina. Smo pa od domačinov neuradno izvedeli, da naj bilo ljubosumje moškemu omračilo um, zato je naprej sosedi vzel življenje, nato pa še sebi. V isti motiv so tudi prepričani ljudje, s katerimi smo govorili, ko smo obiskali to tipično prekmursko vas. Vedo povedati res veliko, a nobeden se ni želel posebej izpostavljati. Kar je razumljivo, saj gre seveda za zelo občutljivo zgodbo. Rauševa pa ob tem dodaja, da bodo o vseh okoliščinah obvestili, "takoj ko bo mogoče".

S pištolo za prašiče nad ženo
Še vedno je v Pomurju zelo živ spomin na 29. marec 2010, ko se je v Veliki Polani upokojenec navsezgodaj z mesarsko sekiro spravil nad ženo in hčerko ter ju teže ranil. V Vratji vasi je 2005. leta domačin s kuhinjskim nožem umoril zunajzakonsko partnerico. Potem si je sodil sam, tako da si je prerezal grlo in spil kislino. Leta 2006 v Grabah na Apaškem polju možakar s pištolo za ubijanje prašičev ustrelil ženo in nekoliko pozneje storil samomor. Novembra 2009 pa je v domači hiši v Prosečki vasi mož med prepirom porinil ženo, ki je padla na tla, pri tem pa jo je tako hudo skupila, da je dan kasneje podlegla ranam.


Vest o zločinu na Tišini je pomenila tudi skok v preteklost. Tragično! Mnogi so si v spomin priklicali naslednje. Pred dobrimi sedmimi leti, štirinajstega junija 2011, je namreč tragičen krvav obračun v Gornji Radgoni vzel dve življenji nekdanjih partnerjev. Denis Pušnik je najprej ustrelil Barbaro Čurman, nato je vzel življenje še sebi. Sredi belega dne je pred očmi mimoidočih s pištolo ubil bivšo ženo. Razlog? Pušnik ni prebolel, da je Čurmanova odšla k drugemu partnerju. On jo je menda želel nagovoriti, da se vrne nazaj v njegovo življenje, ona se je želela poročiti z novim partnerjem, s katerim je že imela otroka. Od takrat pomurski policisti niso obravnavali tako hudega zločina.

584864382319143f1a68334a3b68baf5
Nataša Juhnov
V primerih nasilja v družinskem okolju gre od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so uboji ali umori v družini.


Podatki murskosoboške policije sicer kažejo, da so v porastu kazniva dejanja zoper življenje in telo ter zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Pomurski policisti na leto obravnavajo okoli sto kaznivih dejanj nasilja v družini. Izkušnje kažejo, da družinskega nasilja iz leta v leto statistično ni precej več, ampak je večja le občutljivost in ozaveščenost, da sploh o njem spregovorimo. V primerih nasilja v družinskem okolju gre od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so uboji ali umori v družini. Na podlagi obravnavanih primerov v policijski statistiki ugotavljajo, da so najpogostejši vzroki nasilja v družini alkoholiziranost, ljubosumje, brezposelnost, izsiljevanje za denar in psihične motnje. Družina je sicer okolje, kjer je največ zločinov.


policija
Nataša Juhnov
Po preiskavi bo bržkone več jasno, zakaj je prišlo do zločina.

f1e9986b69f6bd87a27bc47d20ab14f1
Nataša Juhnov
Umor se je zgodil na Tišini.

Nataša Juhnov
Družina je sicer okolje, kjer je največ zločinov.
tišina umor samomor temno
Kaj zdaj berejo drugi