vestnik

(FOTO) V Dolgi vasi zadišalo po špargljevih jedeh

Jože Gabor, 22. 5. 2022
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.
Aktualno

V Dolgi vasi so organizirali tradicionalno celodnevno prireditev Dan špargljev, ki so jo podnaslovili Šparglji kot hrana, zdravilo in afrodiziak.

Za to prireditev so se pred devetimi leti odločili, ker je v kraju šest pridelovalcev, ki to zelenjavo pridelujejo skupaj na več kot osem hektarjih površin in jo tudi tržijo. Ob ponudbi špargljev in jedi iz te zelenjave na stojnicah, so pripravili še kulturni in glasbeni program ter turistično tržnico. Organizator dogodka je bilo Kulturno-turistično društvo Jani Feher Dolga vas. V kulturnem programu so nastopili malčki vrtca iz Dolge vasi in tamburaška skupina Hrvaškega kulturnega društva Pomurje. Popoldne pa je sledila še zabava s skupinama Skok in Blue Planet. Obiskovalce so nagovorili: predstavnika organizatorjev in vasi Katja Sarjaš in Borut Bači ter poslanec v državnem zboru Janez Magyar in podžupan, ki opravlja funkcijo župana Občine Lendava Ivan Koncut.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.



Na prireditvenem prostoru pri vaškem domu v Dolgi vasi je ves čas prireditve dišalo po različnih jedeh, v katera so vključili tudi šparglje oziroma beluše. Te dobrote so pripravljale družine Sarjaš, Gomzi in Radikon, ki beluše tudi pridelujejo. Pri pripravi jedi so sodelovali tudi drugi vaščani. Družina Radikon je bila prva, katera je v Dolgi vasi začela pred več desetletji s pridelavo te zelenjave, ki so jo pridelovali tudi njihovi predniki in sorodniki na primorskem, v Prekmurju pa je bila takrat še manj znana. Tako, da so jo morali voziti prodajat na mariborsko tržnico.

Na stojnicah so bili na voljo tudi sveži šparglji, ki so jih obiskovalci lahko kupili. Na domači tržnici so svoje izdelke in pridelke prodajali rokodelci ter pridelovalci in predelovalci. Organizatorji so poskrbeli tudi za animacijo za otroke v otroškem kotičku. Vodja organizacije prireditve je bil Igor Kolenko, ki je povedal, da si s prireditvijo prizadevajo za turistični razvoj kraja in lendavske občine ter njegovo turistično promocijo. Pa tudi za promocijo te zelenjave in njegovih pridelovalcev iz vasi.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.



V vasi imajo danes šparglje zasejane na več kot osem hektarjih površine in vse kar pridelajo tudi brez težav prodajo. To je tudi v pokrajini ob Muri vse bolj priljubljena zelenjava, tako, da jih precej konča na pomurskih mizah, nekaj pa jih prodajo drugam po Sloveniji. Predsednica Kulturno-turističnega društva Jani Feher Dolga vas Katja Sarjaš je povedala, da pridelovalci in drugi vaščani radi dodajajo šparglje tradicionalnim prekmurskim jedem in jedem iz drugih območij Slovenije in sveta. Tako so na prireditvi lahko med drugim poskusili pico, krompirjevo solato in pleskavico s šparglji. Obiskovalci prihajajo tudi iz oddaljenih krajev, je dodal predsednik Krajevne skupnosti Dolga vas Borut Bači. Jedi pripravljajo pred obiskovalci, tako, da tudi te spodbujajo, da se doma lotijo njihove priprave. Obiskovalcev je vsako leto veliko, vaščani pa vedno poskrbijo, da se ti družijo ob dobrih jedeh in napitkih ter glasbi. Ob špargljevih jedeh pa se najbolj prileže lendavski špricer.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.

dolga-vas, dan-špargljev
Jože Gabor
Na Dnevu špargljev v Dolgi vasi je dišalo po špargljevih jedeh.