vestnik

(FOTO) S premagovanjem krogov zbrali 6710 evrov za obolele za rakom

Maja Hajdinjak, 27. 5. 2023
Maja Hajdinjak
6 ur za dober namen
Aktualno

Znesku bodo dodali še denar z licitacije dresa Marcosa Tavaresa

Na TŠČ Trate v Gornji Radgoni je danes potekal dobrodelni dogodek v organizaciji Fittime fitnesa in Zavoda za boljše življenje oziroma Andreje Zrnič, ki za njima stoji. V skladu z motom fitnesa »Dihaj, gibaj, živi!« je Zrničeva danes s prijatelji šest ur premagovala kroge za dober namen. Dogodku so se pridružili številni obiskovalci, ki so kroge premagovali s tekom, peš, s kolesi, vozički in tudi skupaj s štirinožnimi prijatelji. Sodelujoče so z glasbo podprli tamburaši iz Apač, z zbranimi sredstvi in tudi z gibanjem so pomagali oskrbovanci Doma starejših Gornja Radgona.

6-ur-za-dober-namen, gornja-radgona, andreja-zrnič, europa-donna
Maja Hajdinjak
6 ur za dober namen

Namen dobrodelnega dogodka je zbiranje sredstev za pomoč obolelim za rakom v širšem radgonskem območju (občine Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici). »Na mojih vadbah imam kar nekaj strank, ki so zbolele za rakom, v času epidemije je bolezen doletela tudi mojo mamo. Takrat sem videla, da človek z boleznijo pogosto ostane sam oziroma da je zelo pomembno imeti podporo v bolezni. Hkrati so letos z vadbo pri meni začele članice združenja Europa Donna iz Gornje Radgone, ki bi si morale nekaj mesecev vadbe plačevati same, šele potem bi jim krovna organizacija morda povrnila stroške, kar se mi ni zdelo prav. Bolniki z rakom imajo na splošno premalo psihološke podpore, dodatne terapije, lasulje, zdravila veliko stanejo. Zato upam, da bomo na dobrodelnem dogodku zbrali čim več sredstev, da jim lahko pomagamo,« je pred dogodkom povedala Andreja Zrnič, ki je organizirala že tretji dobrodelni dogodek, povezan s športom. Lani so v Apačah 6 ur tekli z namenom zbiranja sredstev za nego na domu, še pred epidemijo pa so z 12-urnim premagovanjem stopnic do radgonskega gradu zbirali sredstva za otroke s posebnimi potrebami.

6-ur-za-dober-namen, gornja-radgona, andreja-zrnič, europa-donna
Maja Hajdinjak
6 ur za dober namen

Dogodek so podprli številni donatorji, sredstva pa so lahko posamezniki prispevali na mestu dogodka na TŠČ Trate. Zbranih je bilo 6710 evrov, tem bo dodan še denar, zbran na licitaciji dresa nogometaša Marcosa Tavaresa. 

6-ur-za-dober-namen, gornja-radgona, andreja-zrnič, europa-donna
Maja Hajdinjak
6 ur za dober namen

6-ur-za-dober-namen, gornja-radgona, andreja-zrnič, europa-donna
Maja Hajdinjak
6 ur za dober namen

Med dogodkom je bila na TŠČ Trate tudi stojnica združenja Europa Donna Gornja Radgona, ki osvešča o raku dojk. Združenje v Gornji Radgoni deluje od decembra, v tem času pa so članice opravile že kar nekaj aktivnosti. Med drugim vsaka dva tedna trenirajo pod vodstvom Andreje Zrnič, dobro pa sodelujejo tudi s Centrom z krepitev zdravja Gornja Radgona, kjer so zanje pripravili že nekaj predavanj na temo obvladovanja stresa, medosebnih odnosov, zdrave prehrane idr. Trenutno imajo 26 članic, najmlajša šteje 30 let, najstarejša 70. Nekatere se še v procesu aktivnega zdravljenja, spet druge so bolezen že uspešno premagale. 

6-ur-za-dober-namen, gornja-radgona, andreja-zrnič, europa-donna
Maja Hajdinjak
6 ur za dober namen

In zakaj so začutile potrebo, da se povežejo? »Osebno sem  potrebovala nekoga, s katerim se lahko pogovarjam in o bolezni se lahko dobro pogovarjaš s človekom, ki ima podobne izkušnje. To je bilo vodilo, da smo se začele nekako iskati. Pomagamo si, izmenjujemo informacije in mislim, da se imamo kar dobro, ne glede na to, kaj dajemo ali smo dajale skozi. Tak dogodek nam daje še dodatno motivacijo in voljo, da se borimo. Zavedamo se, da je vsak dan darilo,« pa je povedala pobudnica za ustanovitev Europa Donna Gornja Radgona Brigita Kočar Senekovič. Del zbranih sredstev bo šlo tudi njihovemu društvu. »Osebno bi si želela, da grejo ta sredstva socialno šibkejšim članicam. Imamo tudi take, ki so zbolele zgodaj in danes nimajo pravice do invalidske pokojnine, imamo tudi bolnice, ki so zbolele v času najbolj delovno aktivnih let, tudi te imajo invalidske pokojnine zelo nizke. Bolezen namreč veliko vzame ne samo fizično in psihično, ampak tudi finančno.«
6-ur-za-dober-namen gornja-radgona dobrodelni-dogodek europa-donna