vestnik

(FOTO) V Ljutomeru uprizorili predstavo Dva

M. Ha., 22. 2. 2023
Sara Vinkovič
Premiera predstave Dva
Aktualno

Pod režijo se je podpisal Gorazd Žilavec

Kulturno društvo 2020 Ljutomer je v ljutomerskem domu kulture v soboto premierno uprizorilo predstavo Dva. Komična drama Jima Cartwrighta, ki jo je režiral Gorazd Žilavec, je kolaž zgodb, ki jih piše življenje in jih odvija v žensko-moškem razmerju: od ljubimcev prek zdolgočasenih parov do zrelih, vsega hudega vajenih zakoncev. Drama je postavljena v zanimivo okolje, kjer marsikatera »resnica« dobi svojo plat, kjer marsikatera življenjska situacija dobi »druge barve«, kjer se marsikatera tegoba malce zmehča … – v gostilno. Bistvena posebnost te igre je, da je napisana za dva igralca, ki v debeli uri, kolikor traja predstava, menjata kopico likov in oživita kar nekaj različnih karakterjev.

dva, predstava, kulturni-oder-2020, ljutomer
Sara Vinkovič
Premiera predstave Dva

V predstavi nastopata Kaja Rihtarič, dijakinja 4. letnika splošne smeri Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, in Bernard Rebernik, ki je ravno končal študij. »Sprva smo načrtovali večjo predstavo z več igralci, a se časovno nismo mogli uskladiti, zato smo spodbudili mlajše. Naredili smo avdicijo in sta se izkazala. Gre namreč za zahtevno predstavo, v kateri mora vsak odigrati šest likov,« pove Mira Rebernik Žižek, vodja ljutomerske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD). Predstavo so uprizorili v soboto in nedeljo za širšo zainteresirano javnost, v ponedeljek pa še za dijake umetniške smeri ljutomerske gimnazije in vzgojiteljske šole, načrtujejo pa tudi gostovanje po drugih pomurskih odrih.

dva, predstava, kulturni-oder-2020, ljutomer
Sara Vinkovič
Premiera predstave Dva

V društvu, ki mu predseduje Jožef Pečnik, imajo zelo aktivno tudi filmsko sekcijo, ki se vsako leto udeleži Grossmannovega festivala, med bolj aktivnimi je še literarna sekcija. Sicer pa ljutomerski JSKD ljubiteljem gledališča ponuja tudi žlahtni abonma, pri čemer so od petih načrtovanih predstav realizirali že tri. Naslednja, Avdicija, bo na sporedu 15. marca.
predstava dva ljutomer kulturno-društvo-2020