vestnik

(FOTO) V okviru projekta Never forget dvajset novih spotikavcev, prvič tudi v Šalovcih

Maja Hajdinjak, 27. 4. 2022
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta Never forget.
Aktualno

Pobudo za projekt je dala čakovska občina z namenom, da se ne pozabi na nekdaj številčno judovsko skupnost, ki je živela na območju Prekmurja in Medžimurja

V lendavski mestni hiši so na dan, ko obeležujemo spomin na deportacijo prekmurskih Judov v taborišče smrti, predstavili projekt Never forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU (krajše Never forget), nosilka katerega je Židovska općina Čakovec, partnerja projekta pa sta Občina Lendava in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Cilji omenjenega projekta so izobraževanje o posledicah druge svetovne vojne in antisemitizma ter spomin na žrtve holokavsta na Hrvaškem in v Sloveniji, razvoj strukturiranega sodelovanja med projektnimi partnerji z namenom ozaveščanja javnosti o holokavstu in skupni zgodovini ter skupnih vrednotah znotraj EU in pa spodbujanje razumevanja in strpnosti ter podpiranje medkulturnega in medgeneracijskega dialoga.

dolga-vas, židovsko-pokopališče, judje, lendava, never-forget, holokavst
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta Never forget.

Pobudo za projekt, ki je vreden dobrih 76.000 evrov, financiran pa je v celoti iz programa EU Državljani, enakost in pravice, je dala čakovska občina z namenom, da se ne pozabi na nekdaj številčno judovsko skupnost, ki je živela na območju Prekmurja in Medžimurja. Življenje obeh skupnosti je bilo zelo povezano, poleg družinskih so ustvarili tudi kulturne, športne in ekonomske vezi, je povedal predsednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.
Novinarska konferenca v Lendavi je bila prva aktivnost v projektu, naslednja bo novinarska konferenca s komemoracijo v Čakovcu konec maja. Zadnja se v Čakovcu odvija že tradicionalno v zadnjem tednu maja. »Predpostavlja se, da je takrat večina čakovskih in prekmurskih Judov prišla v Auschwitz, kjer so jih ubili,« tako Andrej Pal, ki je dodal, da bodo v Čakovcu pripravili tudi knjigo, v kateri bodo zbrani pogovori s preživelimi Judi iz Čakovca, predstavljen pa bo tudi film o njih. »Največ, kar bo projekt prinesel, je opomin, da ne pozabimo in da tega ne pozabijo tudi mlajši rodovi, kaj je judovska skupnost na tem območju predstavljala in k čemu vse je doprinesla. Taborišče smrti je preživelo okrog 25 odstotkov čakovskih Judov, kar predstavlja približno 60 ljudi. Večina teh je po drugi svetovni vojni zapustila državo in čakovskih Judov danes pri nas ni več,« tako Pal.

dolga-vas, židovsko-pokopališče, judje, lendava, never-forget, holokavst
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta Never forget.

V Sloveniji bo Sinagoga Maribor v okviru projekta letos postavila še najmanj dvajset spotikavcev, in sicer 16 na dveh lokacijah v Lendavi, ki bodo posvečeni osmim lendavskim meščanom, štiri spotikavce pa v Šalovcih, ki se tako pridružujejo slovenskim mestom, kjer je spomin na Jude zaznamovan s tovrstnimi spominskimi obeležji.
»Kot zaključno aktivnost projekta pa načrtujemo tridnevno strokovno ekskurzijo za 40 učiteljev zgodovine ter domovinske in državljanske vzgoje in etike. Pričakujemo, da bodo učitelji vse znanje, ki ga bodo dobili na tej ekskurziji, prenesli v šolske učilnice,« pa je povedala Marjetka Bedrač iz Sinagoge Maribor.
Po novinarski konferenci je sledila še komemoracija s polaganjem vencev na židovskem pokopališču v Dolgi vasi. Vence so položili predstavnik slovenske vojske v imenu predsednika Republike Slovenije, župan Občine Lendava Janez Magyar, narodnostni poslanec Ferenc Horvath ter predstavnika Hrvaške in Izraela. Glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad se je žrtvam holokavsta poklonil s spominsko molitvijo.

dolga-vas, židovsko-pokopališče, judje, lendava, never-forget, holokavst
Maja Hajdinjak
Polaganje vencev v Dolgi vasi.

Tudi v Mestni občini Murska Sobota so pripravili spominsko slovesnost. 

holokavst never-forget lendava občina-lendava sinagoga-maribor općina-čakovec judje