vestnik

(FOTO) V Zavetišču v Murski Soboti bodo bolje spali

A. Nana Rituper Rodež, 12. 11. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Zavetišče za brezdomne Murska Sobota je od Doma starejših Rakičan prejelo petnajst postelj.
Aktualno

Zavetišče za brezdomne osebe v Murski Soboti je od Doma starejših Rakičan prejelo petnajst postelj, ki jih bodo namestili v obeh svojih enotah, v soboški in v enoti Lemerju. S tem bodo zamenjali dotrajana ležišča in dvaindvajsetim uporabnikom, ki bivajo v zavetiščih, omogočili bolj dostojno življenje.

Prenavljamo Dom starejših, menjavamo notranjo opremo, postelje pa želimo prilagoditi potrebam našim uporabnikom ter jih zamenjati z bolniškimi na električno vodeno hidravliko. Ker so te postelje še uporabne, smo se odločili, da jih podarimo zavetišču, kjer jih lahko koristno uporabljajo, je povedal Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.



Obe ustanovi pa tudi na drugih področjih že dlje čas dobro sodelujeta in imata tudi skupne projekte. Polonca Felicijan, strokovna vodja Zavetišča, je razložila, da imajo med drugim celoletni projekt Brezdomni za starejše, s katerim gostujejo po prekmurskih domovih ta starejše in se uporabnikom predstavljajo z igrami ali skeči, zanje pripravijo družabne igre in jih pogostijo z različnimi kulinaričnimi dobrotami. »Na ta način starejšim popestrijo dan, uporabniki v zavetišču pa se spoznavajo s privajanjem na domsko življenje in navezujejo stike, hkrati pa se tudi detabuizira življenje v domovih in zavetiščih.«

a10df2ee3a5d28226c47a17b24cdb317
A. Nana Rituper Rodež
Zoran Hoblaj in Polonca Felicijan v pogovoru z uporabnikom.


Zavetišče za brezdomne osebe je namenjeno stanovanjski skupini, tako je v murskosoboški prostora za petnajst uporabnikov, v stanovanjski enoti v Lemerju pa za sedem. Poleg tega nudijo tudi dnevno prehrano, možnost tuširanja in skrb za osebno higieno tistim posameznikom, ki se znajdejo v kakršnikoli stiski. Skupaj jih je trenutno 22, se pa po potrebah tudi prilagodi ali pa se, če so potrebe večje, dogovorijo z drugimi zavetišči in skušajo najti ustrezne rešitve za ljudi, ki potrebujejo pomoč. Je pa tako, pravi Felicijanova, da se število potreb vsako leto v jesenskem in zimskem času poveča, s toplejšimi meseci pa zmanjša. Opozorila pa je še na to, da bi bilo potrebno poskrbeti za posebne bivanjske enote za ljudi, ki imajo težave z duševnim zdravjem, saj zanje obstoječi prostori, kakor tudi drugi domovi, niso ustrezno prilagojeni.

7ef2092a5ee1677c9f86597cfbf8e931
A. Nana Rituper Rodež
V Zavetišče za brezdomne želijo zagotoviti dostojno življenje.

A. Nana Rituper Rodež
Uporabniki so bili novih in udobnejših postelj veseli.
Zavetišče za brezdomne osebe MURSKA SOBOTA brezdomci Polonca felicijan postelje