vestnik

(FOTO) Vodstvo soboške bolnišnice o naložbah, čakalnih dobah, kadru in aktualnih razmerah

I.B., 20. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, direktor Daniel Grabar, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Nataša Kreft in finančni direktor Marjan Maček.
Aktualno

Vodstvo Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) je predstavilo aktualne razmere, s katerimi se soočajo, in načrte, ki jih imajo za letošnje leto.

V SBMS se na današnji dan zdravi 339 bolnikov. Od tega jih je 24 okuženih s koronavirusom, poleg tega je devet okuženih še na oddelku intenzivne terapije. Kot je dejala strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, je pri teh pacientih precepljenost le 20-odstotna. Med zaposlenimi je pogoj PC (preboleli, cepljeni) izpolnjen 85-odstotno. Kader ne glede na to zboleva in je v karantenah. Od vseh zaposlenih je 20 takih, ki imajo okužbo in so v karanteni, v bolniškem ali trajnem bolniškem staležu je 84 oseb, na porodniškem dopustu pa 44. Po besedah strokovne direktorice je kader odsoten predvsem v negovalnih službah. 

tiskovna-konferenca, sb-ms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Vanesa Jaušovec
Tiskovna konferenca SBMS

Ozrla se je v lansko leto in izpostavila, da so imeli v SBMS dva covidna vrha. Prvi je bil januarja 2021, ko so zdravili 140 bolnikov, drugi decembra, ko se je število bolnikov gibalo okoli številke sto. "Vseeno smo zdržali in vse bolnike, ki so nujno potrebovali pomoč obravnavali. Zataknilo pa se je pri čakalnih dobah, pri tistih, ki so na preglede čakali z napotnicami s stopnjami nujnosti hitro in redno. Pri teh se je število čakajočih zelo povečalo," tako Kuhar Makoterjeva. Čakanje na preglede je bilo najdaljše na področjih gastroenterologije, kardiologije in nefrologije. Pri operativnih storitvah je bila najdaljša časovna doba zabeležena na področju ortopedije. 

Polovica operacij odpovedanih

Skrajševanje čakalnih dob je prioriteta letošnjega leta. Strokovna direktorica je poudarila, da ima SBMS načrt za skrajševanje in ga že uresničuje. Dodatno delajo v popoldanskem času in ob koncih tedna, prav tako se bo bolnišnica tega lotila preko nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. 

Prizadevanja tečejo tudi v smeri, da povečajo število operacij. "V tem trenutku delamo s 50-odstotno močjo, kar pomeni, da je polovica operativnega programa odpovedana," pravi in dodaja, da je treba pri tem vzeti v ozir, da se soočajo z obolevanjem zaposlenih, in da omikrom v regijo prihaja z zamikom. "Kakor hitro se bodo razmere izboljšale, bomo ponovno začeli s 100-odstotno operativo," zatrjuje. Kot tudi, da med vsemi vzorci, ki so jih poslali v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, še ni bila potrjena različica omikron. Je pa pri tem opozorila, da to ne pomeni, da ga v populaciji ni, saj je tudi v regiji prisoten vsaj v 80 odstotkih. 

Direktor Daniel Grabar je izpostavil, da je SBMS kljub negotovim razmeram in zahtevnim pogojem lansko leto preživela dokaj dobro. V prihodnje ostajajo kljub krizi, ki se odraža na različnih področjih življenja, razvojno naravnani in si prizadevajo kadrovsko okrepiti bolnišnico. Pozval je k upoštevanju veljavnih ukrepov. 

Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Nataša Kreft je izpostavila dejstvo, da se na tem področju še vedno ukvarjajo s pomanjkanjem kadra. Vseskozi iščejo diplomirane medicinske sestre in babice, vendar je primanjkljaj tega zaznati tudi na trgu dela. 



Na začetku tega leta je imela SBMS zaposlenih 1186 oseb, med njimi je 109 zdravnikov specialistov, 48 specializantov, 181 diplomiranih medicinskih sester, 13 babic, 249 srednjih medicinskih sester ter 314 nezdravstvenega osebja. V lanskem letu se jim je pridružilo šest novih specialistov, trije zaposleni so diplomirali iz zdravstvene nege, dva pa sta si pridobila magistrski naziv s področja zdravstvene nege. 123 zaposlenih pa je iz bolnišnice odšlo, od tega je bilo 35 odpovedi delovnega razmerja, največ na področju zdravstvene nege.

tiskovna-konferenca, sb-ms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Vanesa Jaušovec
Tiskovna konferenca SBMS

Kreftova je spomnila na to, da je bolnišnici v težkih razmerah na pomoč prišel kader iz drugih zdravstvenih zavodov. Trenutno jim pomoč zagotavljajo le še zaposleni iz Psihiatrične bolnišnice Ormož. Bolnišnici, da bi lahko optimalno izvajala vse storitve zdravstvene nege, primanjkuje vsaj 20 diplomiranih medicinskih sester in vsaj 15 zdravstvenih tehnikov. Se pa bodo reševanja kadrovske problematike lotili tudi  z razpisom kadrovskih štipendij za področje medicine, zdravstvene nege in babištva. 



Trije veliki projekti

Pomočnik direktorja za poslovne zadeve Marjan Maček je predstavil poslovanje bolnišnice in naložbe, ki jih v tem letu načrtujejo. Višina načrtovanih dohodkov je 75 milijonov, od tega gre za 7,5 milijonov dodatkov, ki jih je odobrilo ministrstvo za zdravje. 

tiskovna-konferenca, sb-ms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Vanesa Jaušovec
Tiskovna konferenca SBMS

Kot poročamo že v današnji številki Vestnika, SBMS v letošnjem letu načrtuje tri velike projekte. Prvi je nadgradnja in adaptacija dializnega oddelka, ki se je že začela. Vrednost znaša okoli 3 milijone evrov. Pri tem je Maček izpostavil, da je bilo v lanskem letu v bolnišnici opravljenih 14.200 dializ.

dializni-oddelek, gradnja, sbms
Vanesa Jaušovec
Gradnja prostorov za dializo že poteka.

Druga investicija je ureditev nekdanjega ginekološkega oddelka za potrebe negovalnega oddelka, tretja pa adaptacija kletnih prostorov internega oddelka in ureditev ambulant za pobolnišnično zdravljenje, zdravstveno nego in paliativno oskrbo. 

Skupna vrednost teh projektov znaša 14,5 milijonov evrov, zaključili pa naj bi jih v letošnjem letu. 

Vanesa Jaušovec
Tiskovna konferenca SBMS
sbms razmere načrti leto-2022 poslovanje