vestnik

(FOTO) Zeliščarski dan v Negovi privabil številne obiskovalce

Vestnik, 24. 6. 2020
Zavod Kultprotur
Zeliščarski dan v Negovi
Aktualno

Zavod Kultprotur je izvedel zeliščarski dan NEGOVAnJE 2020-pomlad, ki je bil načrtovan že za odprtje letošnje sezone v začetku aprila.

Prireditev je potekala na prostornem grajskem dvorišču. Na zeliščarski tržnici se je predstavilo 25 društev in organizacij tudi iz širše Slovenije, ki so ponujali izmenjavo sadik zelišč, najrazličnejše pripravke in izdelke iz zelišč, kot so čaji, kreme, soli, tinkture, inhalatorji, cvetne esence, namazi, pecivo, napitki, za negovanje zdravja, nego telesa, dobrega počutja, za zaščito rastlin, pa okrasnih predmetov iz in z zelišči, lesenih pripomočkov za gojenje in nabiranje zelišč. Številna zeliščarska društva in turistično društvo Majolka iz Črešnjevcev so se predstavili tudi z degustacijo prigrizkov in napitkov, pripravljenih z zelišči.

kultprotur, zeliščarski-dan, negova
Zavod Kultprotur
Zeliščarski dan v Negovi

Bogat spremljevalni program je poskrbel, da so se obiskovalci lahko oskrbeli tudi z mnogimi uporabnimi informacijami, nasveti in znanjem za gojenje, pripravo in uporabo zelišč. Negovsko turistično društvo je pripravilo okusno grajsko juho iz kotla in slasten namazan domač kruh; grajska gospoščina pa je s svojo prisotnostjo v srednjeveških oblačilih popestrila prizorišče.

kultprotur, zeliščarski-dan, negova
Zavod Kultprotur
Zeliščarski dan v Negovi

V dopoldanskem delu so se otroci v delavnici Vse se začne s semenom, ki jo je pripravila Tjaša Lipič, seznanili s semeni zelišč in z veščinami pravilnega sajenja. Društvo La Vita je predstavilo krepitev imunskega sistema s pomočjo zeliščnih pripravkov. Lovro Vehovar je predaval, kako si lahko uredimo svoj zeliščni vrt, nato pa v delavnici še predstavil osnove priprav tradicionalnih zeliščnih izdelkov kot so tinkture, mazila, čaji, mila... Za dodatno razvedrilo otrok sta poskrbela Brata Malek s prav posebno cirkuško predstavo. Mladinsko društvo Vitez iz Negove pa je v otroški delavnici Zelišča male čarovnice pritegnilo mladež k spoznavanju rastlin in pripravi herbarija.

kultprotur, zeliščarski-dan, negova
Zavod Kultprotur
Zeliščarski dan v Negovi

Velike pozornosti obiskovalcev je bila deležna predstavitev Sladki pelin – rastlina za Nobelovo nagrado, ki jo je pripravil Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec. Lepo število obiskovalcev si je ta dan tudi ogledalo Fotograd Negova 2020- pomlad, v katerem se z umetniškimi fotografijami predstavljata Ptujčan Stojan Kerbler in Romun Zsolt Bikfalvi. Zeliščarska razstava v grajski pristavi z Apolonijinim kotičkom je novost v letošnji ponudbi gradu Negova. Med obiskovalci se je sprehajala tudi maskota zeliščarke Apolonije, katere čarobni trakci pomagajo k izpolnitvi srčnih želja, povezanimi z zdravjem in ljubeznijo. Na vodenem ogledu gradu so obiskovalci z zanimanjem prisluhnili legendam in zanimivostim iz njegove preteklosti, kot so Negovske čelade, Matjaževa krogla, Turška glava, grajski vodnjak… Prireditev se je zaključila z izjemnim predavanjem o konoplji za zdravje.

kultprotur, zeliščarski-dan, negova
Zavod Kultprotur
Zeliščarski dan v Negovi

Prireditev, ki postaja tradicionalna, je bila glede na splošne in vremenske razmere dobro obiskana. Priložnost za izmenjavo znanj, izkušenj in informacij pa je bila v veliko zadovoljstvo tako obiskovalcev kot udeležencev. Prireditev NEGOVAnJE 2020- pomlad so izvedli v sodelovanju s partnerjem KID Kibla v okviru evropskega projekta RURITAGE. Zavod Kultprotur že vabi k jesenski izvedbi NEGOVAnJA 2020, ki bo predvidoma v nedeljo, 6. septembra.

Kultprotur negova zeliščarski-dan
Kaj zdaj berejo drugi