vestnik

Franc Kavaš iz Odranec vzame najmanj tri tedne dopusta, da v cerkvi postavi jaslice

Ines Baler, 9. 1. 2022
FB Občina Odranci
Takšne so jaslice v cerkvi Svete trojice v Odrancih, ki bodo na ogled vse do svečnice.
Aktualno

V mislih ima že ideje za prihodnji božič. Župnija Odranci o jaslicah v tamkajšnji cerkvi izdala posebno publikacijo.

Franc Kavaš iz Odranec je v kraju znan po tem, da v tamkajšnji župnijski cerkvi že 25 let postavlja jaslice. Nad izdelovanjem figuric in ponazoritvijo Jezusovega rojstva se je navdušil že v otroštvu. Takrat so jaslice postavljali doma v družinskem krogu. Sprva so jih izdelovali iz ilovice, potem iz mavca. V odranski cerkvi jih je Kavaš prvič postavil leta 1996, po 25 letih pa je Župnija Odranci izdala posebno publikacijo z naslovom Jaslice neuničljivega upanja. V njej so s fotografskim gradivom in opisi kronološko predstavljene vse jaslice, ki jih je postavil sogovornik. 

»Člani kulturnega društva Osem src so se pripravljali na igro Butalci, ki jo je priredil gospod župnik. Igralci, med njimi tudi moja žena, so se tako večkrat sestali na vajah in se pripravljali na uprizoritev. Takrat je gospod župnik Jože Šebjanič, ki je tudi sodeloval pri uprizoritvi, vprašal, ali bi izdelal večjo konstrukcijo za jaslice v cerkvi. Ko so šli z vaj, se je Jože Šebjanič ustavil pri nas in vprašal, ali bi lahko naredil leseno konstrukcijo. Seveda sem privolil, in če bom že delal konstrukcijo, naredim še vse drugo, sem mu povedal,« je o začetkih Kavaš povedal v intervjuju, ki je objavljen v prej omenjeni publikaciji. 

»Izdelovanje figuric in postavljanje jaslic sta zame sprostitev. Vsako leto si za ta namen vzamem najmanj tri tedne dopusta. Lani sem bil doma od 1. decembra in pripravljal vse potrebno za postavitev,« pove izučeni elektromehanik. Da jaslice dobijo končno podobo, potrebuje kakšen mesec dni časa, medtem ko se snovanje idej začne že veliko prej. Mi smo se s Kavašem pogovarjali v prvih dneh januarja in povedal nam je, da v mislih že snuje načrte za prihodnje božične praznike.

Zbirko figuric, ki dobijo prostor v jaslicah, vsako leto dopolni, večina konstrukcij pa je izdelana iz naravnih materialov. Liki in živali so različno veliki, merijo od 15 do 35 centimetrov. Nekaj je takih, ki jih je imel shranjene že nekdanji odranski duhovnik, preostale je iz mavca izdelal Kavaš, ki sicer živi v neposredni bližini cerkve. V preteklosti so mu pri ustvarjanju pomagali družinski člani, vseskozi pa ga pri postavitvi spremlja mežnar Štefan Virag. 

franc kavaš, odranci
Lojze Kozar ml., Jaslice neuničljivega upanja
Franc Kavaš živi čisto blizu cerkve, kar mu olajša prenašanje vseh potrebnih materialov, ki jih potrebuje za postavitev jaslic.

Doma jih postavlja žena 


Jaslice, ki v odranski cerkvi stojijo do svečnice, niso nikoli povsem enake. Trudi se, da vsako leto doda kaj novega, prav tako tamkajšnji župnik Lojze Kozar mlajši vsako leto zapiše, kaj so značilnosti posameznega obdobja, in iz tega nastanejo idejne zasnove. V zdajšnjih jaslicah so med drugim nova obzidja, potok in breg. Ideje pogosto najdejo prostor na papirju, na katerega si Franc Kavaš skicira postavitve in te nato po potrebi prilagaja. Figurice obarva z akrilnimi barvami, z barvnimi kombinacijami pa se skuša približati podobam, ki se najdejo na starejših fotografijah.

Kot zanimivost navede, da so leta 2020, ko je bil božični čas prepreden z vladnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, jaslice postavili pred cerkvijo, da si jih je lahko vsakdo ogledal. 

Njegova dolgoletna želja je udeležiti se tečaja rezbarjenja in izdelovati lesene figure. »To mi bo verjetno uspelo v času pokoja, do takrat sta še kakšni dve leti, potem pa se želim preizkusiti tudi v rezbarjenju.« Ker ga postavljanje jaslic vsakič tako prevzame, smo ga vprašali še, ali je za to opravilo odgovoren tudi v družini. »Doma ima to čez žena, jaz nimam toliko časa,« prizna in pristavi, da pa dela za dom novo maketo. Vesel je, da od drugih ljudi prejema pohvale za opravljeno delo, in to namerava nadaljevati toliko časa, kot bo lahko. »Oziroma dokler me bodo pustili zraven,« se zasmeji.

Po koncu božičnega časa jaslice shranijo v cerkvenih prostorih, Kavaš pa čas, ko ne razmišlja o naslednjem podvigu, posveti svojemu drugemu hobiju, ribarjenju.

odranci franc-kavaš jaslice