vestnik

Franci Just odstopil kot predsednik in član strokovnega sveta knjižnice 

Majda Horvat, 24. 6. 2019
Nataša Juhnov
Franci Just z odstopom opozarja na nesprejemljivo in razvojno škodljivo prakso vodstva Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (Pišk).  
Aktualno

Želi opozoriti na nesprejemljivo in razvojno škodljivo prakso vodstva Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Priporočila strokovnega sveta se ne uresničujejo, vodstvo zavoda program dela ni pripravilo do junija. 

Zaradi neupoštevanja priporočil, pobud in sklepov strokovnega sveta in zaradi nedopustne zamude pri pripravi programa dela je Franci Just je odstopil z mesta predsednika in člana strokovnega sveta Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (Pišk). Odstopno izjavo je podal na seji strokovnega sveta 13. junija, razloge pa obrazložil v pismu, ki ga je 19. junija naslovil na predsednika sveta zavoda Marka Polanščka, z vsebino pa so seznanjene tudi občine ustanoviteljici zavoda, torej Murska Sobota in Beltinci, ter deset občin pogodbenic.
Just najprej ugotavlja, da so po treh letih vodenja strokovnega sveta nastale razmere, v katerih svet ne more uresničevati njegovih nalog, ki so opredeljene v poslovniku in da se predlogi, priporočila ter sklepi strokovnega sveta ne izvršujejo. Izpostavil je štiri primere. Opozoril je na skrb vzbujajoči upad knjižničnega gradiva, kar je, kot navaja, deloma res posledica zmanjšanja finančnih sredstev ministrstva za kulturo. Vendar pa je strokovni svet vodstvu knjižnice priporočil, naj izdela strategijo, kako ta manko zmanjšati in nabavo gradiva približati standardom. Strategija ni bila izdelana, prirast knjižničnega gradiva pa se je lani v primerjavi z letom 2017 še zmanjšal.


Strokovni svet je pred več kot dvema letoma opozoril tudi na neurejenost in neprezenčnost arhiva Pišk in predlagal, da se temu posveti posebna pozornost. Zdaj je ugotovil, da je arhiv še vedno v stanju, v kakršnem je bil, njegova vsebina ni javno predstavljena in ni informacij glede možnosti dostopanja do arhiva. Reprezentativna pokrajinska knjižnica še zmeraj nima stalne razstave prekmurske književnosti, še navaja Just, kljub temu da ima za to vso potrebno knjižno gradivo. Prav tako je ostala neuresničeni sklep strokovnega sveta o ureditvi tako imenovane Brankove sobe in fonda Šiftarjeve zapuščine.
Ob teh navedbah pa je Just še posebej izpostavil, da strokovni svet na zadnji seji ni obravnaval programa dela Pišk za leto 2019, saj vodstvo knjižnice tega dokumenta kljub pozivom ni pripravilo do junija 2019. Meni, da gre za neopravičljivo in nesprejemljivo prakso, ki postavlja pod vprašaj legitimnost delovanja Pišk v letošnjem letu.


8d5c14ccff9f25b712688a066e53beef
Nataša Juhnov
Kako se bo na očitke odzval svet zavoda Pišk? V njem imata ustanoviteljici sedem članov, pet MO Murska Sobota in dva Občina Beltinci, dva člana sta iz vrst zaposlenih.


Svojo obrazložitev Just konča z ugotovitvijo, da številni zaposleni v knjižnici delajo strokovno in predano ter se trudijo ohranjati njen ugled ter da z odstopno izjavo in njeno obrazložitvijo želi opozoriti na nesprejemljivo in razvojno škodljivo prakso vodstva knjižnice.

PIŠK Franci Just Klaudija Šek Škafar
Kaj zdaj berejo drugi