vestnik

FURS obvešča: Sedaj lahko preverite dovoljenje za pavšalno nadomestilo  

Janko Votek, 26. 9. 2018
Nataša Juhnov
Manjši pridelovalci zelenjave se ponavadi odločajo za pavšalno nadomestilo davka na dodano vrednost.
Aktualno

Finančna uprava je na spletni strani objavila obvestilo o možnosti preveritve, ali ima prodajalec pridelkov in storitev osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti veljavno dovoljenje za uveljavljanje pavšalnega nadomestila davka na dodano vrednost.

Kupci, identificirani za namene davka na dodano vrednost, so namreč ob nabavi tovrstnega blaga ali storitve dolžni preveriti veljavnost dovoljenja svojih dobaviteljev. Finančna uprava obvešča, da lahko na odprtem in zaprtem portalu eDavki davčni zavezanci (pravne osebe, fizične osebe ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost) oziroma njihove pooblaščene osebe oddajo povpraševanje za seznam davčnih številk, za katere se preveri, ali imajo aktivno dovoljenje za uveljavljanje pavšalnega nadomestila.


60209096acd8266a4c894b465edf30e3
Foto:nataša Juhnov
Mešane kmetije se poleg prodaje ostalih pridelkov odločajo tudi za pripravo in prodajo drv za ogrevanje.

Tega morajo kmetje, ki se odločijo za obračun pavšalnega nadomestila, letno obnavljati. Z dostopom do enostavne preveritve veljavnosti dovoljenja pavšalnega nadomestila davka na dodano vrednost se tako kmetje kot kupci izognejo nepotrebnim zapletom.

Nataša Juhnov
Med pavšalisti je tudi večina malih vinogradnikov, ki prodaja svoje grozdje.
dovoljenje za pavšalno nadomestilo