vestnik

Gaberski dnevi in Pomurski galop 

Majda Horvat, 4. 6. 2018
Nataša Juhnov
Čikoši, madžarski pastirji, vedo s konji. 
Aktualno

V galop manj konjev, kot so organizatorji napovedovali, toda spremljevalni program ni razočaral. Gaberski dnevi letos posvečeni nogometu, Gaberčani pa so ali pomagali pri organizaciji ali se družini in praznovali.

V Gaberju so ta konec tedna potekali Gaberski dnevi, ki so jih tokrat posvetili 70-letnici NK Panonija Gaberje. V počastitev jubileja so pripravili nogometno akademijo, v soorganizaciji z MNZ Lendava je potekal festival nogometa, v nedeljo pa je obiskovalce pritegnila še finalna tekma pokala MNZ.


Veliko ljudi pa je v Gaberje prišlo tudi zaradi tretjega Pomurskega galopa, ki je predtekmovanje tradicionalne mednarodne konjske dirke Nacionalni galop v Budimpešti. Čeprav so organizatorji napovedovali, da bo za manjšino tekmovalo devet jahačev, jih je nastopilo samo pet, slovenski tekmovalci pa so bili le trije.

Med manjšinskimi tekmovalci je zmagal Jozsef Horvath, ki je tudi najbolj zaslužen, da so pred tremi leti prvič organizirali Pomurski galop, predstavnik Slovenije v Budimpešti pa bo Matej Grebenjak. Razlog za manjšo udeležbo od pričakovane so bile poškodbe konj in tudi zahteve glede pravočasne prisotnosti tekmovalca s konjem na veterinarskem oziroma kvalifikacijskem pregledu, ki pa je bil dan pred prireditvijo.

Kljub okrnjeni dirki pa so si obiskovalci lahko ogledali bogat spremljevalni program Pomurskega galopa, in sicer konjsko predstavo, nastop "čikošev " in preskakovanje ovir s konji, se zapeljali s konjsko vprego po vasi ali otroke posadili na ponija. S svojimi visokonogimi in izjemno hitrimi kosmatinci pa se je predstavilo tudi društvo hrtov


Medtem je bila v prostorih vaškega doma postavljena na ogled razstava ročnih del članic ročnodelskega krožka KD Zarja.


Pod šotorom so nastopale še otroške foklorne skupine

ter ljudski pevci in godci, na stojnicah pa so domači obrtniki ponudili izdelke domače in umetne obrti