vestnik

Galerija Robin: Pomiritev s sabo in svetom

A. Nana Rituper Rodež, 3. 7. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Otvoritev razstave slikarke Elizabette Bacci (na sredini) v Galeriji Robin, ob njej Robert Inhod (levo) in Robin Kozar (desno).
Aktualno

Mestna galerija, ki počasi zapira svoja vrata.

V mestni Galeriji Robin v Murski Soboti so od petka na ogled dela slikarke Elizabette Bacci iz Trsta, ki živi in ustvarja tudi na Goričkem. V razstavnem prostoru te manjše galerije so predstavljena izbrana dela iz njenih najbolj prepoznavnih ciklusov, med drugim tudi iz cikla Pomoli, v katerem se iz spodnjih kotov slike proti horizontu vzpenja pomol, ta njen pomol pa je ponavadi prazen. Slikarko in njeno delo je na otvoritvi predstavil umetnostni zgodovinar dr. Robert Inhof.


defdb5788b864190ae589f819b13fd33
A. Nana Rituper Rodež


Znamenita so tudi njena dela iz cikla Tebah, kar lahko v hebrejščini pomeni tako mesarja in kuharja kakor tudi škatlo, besedo tebah pa lahko razumemo tudi kot plovilo, tako Inhof, ki svoje potnike ponese v novo življenje. Kot še meni, celotno vzdušje njenih slik izraža mir in spokojnost, ki ga je najbolj nazorno mogoče povzeti ravno iz ambientalne postavitve kot celote nekega opusa. Za njeno ustvarjanje je značilno tudi ponavljanje, ob tem pravi, da ravno ponavljanje enega in istega obrazca v posebnih intervalih povzroči popolno umiritev in pomiritev s sabo in s svetom. »S ponavljanjem majhnih horizontov nastane pravi horizont, ki je v svojem bistvu neviden, tišina v njem pa vibrira kot najbolj poln zvok,« tako Inhof.

b565ca37e8849153ef42003a04bbd35b
A. Nana Rituper Rodež
Otvoritev razstave slikarke Elizabette Bacci (na sredini) v Galeriji Robin, ob njej Robert Inhof (levo) in Robin Kozar (desno).


Kot je povedal vodja galerije Robin Kozar, je to verjetno zadnja ali predzadnja razstava v tej galeriji, potem pa bodo lastniki hišo, ki velja za najstarejšo meščansko hišo v mestu, namenili za druge dejavnosti. S prirejanjem manjših razstav pa želi nadaljevati, zato bo poskušal v čim krajšem času najti novo lokacijo, ki bo omogočala prirejanje tovrstnih kulturnih dogodkov, razstav in koncertov. »Najraje bi bil, da bi primeren prostor našel nekje v središču mesta, saj je pomembno, da se ravno v mestu nekaj dogaja,« pove.

fe30bbaa2b557b23a114f1d671ae0bef
A. Nana Rituper Rodež


Galerija Robin je v Murski Soboti delovala skoraj deset let, v tem času pa so pripravili blizu štirideset likovnih razstav akademskih in pomurskih slikarjev, Prešernovih nagrajencev in drugih priznanih umetnikov. Hkrati je to bila tudi prodajana galerija, v kateri so bila na enem mestu zbrana dela malodane vseh pomurskih likovnih umetnikov, ki so kdaj ustvarjali v tem prostoru ali iz tega prostora, ki je tako zaznamoval njihovo ustvrajalnost, izhajajo.

5c3925494e45a264ff905f5ac47719f2
A. Nana Rituper Rodež

galerija robin elizabett bacci slikarstvo Robert Inhof