vestnik

Galex: Za kredite domnevno priredili podatke

Timotej Milanov, 6. 6. 2018
Nataša Juhnov
Višji državni tožilec Branko Murmayer meni, da je Miran Jablanovec bankam predložil lažne podatke, da bi Galexu zagotovil posojilo. 
Aktualno

Nekdanji direktor murskosoboškega farmacevta Miran Jablanovec se mora zagovarjati zaradi obtožb o ponareditvi poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila. Na sodišče kot priča tudi Ivan Zajc. 

Nekdanji direktor Galexa Miran Jablanovec je na okrajnem sodišču v Murski Soboti stopil pred sodnika Stanislava Žižka, pred katerim se mora zagovarjati zaradi domnevne ponareditve poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila. Tožilstvo Jablanovcu očita, da naj bi v letih 2010–2013 potrdil letna poročila o poslovanju družbe, ki naj ne bi izkazovala realnega stanja. V omenjenih poročilih so bile namreč popisane tudi zaloge s pretečenim rokom trajanja, zaradi česar je bil poslovni izid družbe v teh letih realno nižji. Nepravilno naj bi bilo tudi vrednotenje premoženjske pravice v zvezi z razvojem perindoprila, generičnega zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, zaradi katerega, kot smo že poročali, so se tudi začele finančne težave družbe.



Višji državni tožilec Branko Murmayer meni, da je Jablanovec listine podpisal z namenom, da bi Galex izkazoval visoko dobičkonosnost in tako posledično uspel pridobiti posojila pri bankah, te pa je tako oškodoval. Galex je v omenjenem času pri Raiffeisen banki in Poštni banki Slovenije s pomočjo domnevno lažnih izkazov dobil skupno za več kot 2,3 milijona evrov posojil. Ker družba posojila ni vračala po dogovoru, so pri Poštni banki Slovenije (PBS) že leta 2013 odstopili od vseh podpisanih pogodb. Na podlagi finančnega pregleda poslovanja Galexa, ki ga je za PBS pripravila družba KF Finance, so v banki ocenili, da so bili pri odobritvi posojila preslepljeni, in vložili kazensko prijavo. Enakega mnenja so bili po pregledu tega poročila pri Raiffeisen banki. Leta 2015 je PBS celotno terjatev do Galexa, ki je znašala 6,7 milijona evrov, za 845 tisoč evrov prodala ljubljanski družbi Center novih medicinskih tehnologij (CNMT), ki je v lasti Rusa Alekseja Andrejeva in je danes večinski lastnik Galexa.

Zaslišali bodo tudi Zajca
Razjasnitev dogajanja v Galexu v tistem času bi lahko vplivala tudi na zgodbo o Pomurskih lekarnah, ki so bile takrat največji posamični lastnik Galexa, Ivan Zajc, ki si še vedno prizadeva, da bi v lekarnah ostal na direktorski funkciji, pa je bil takrat predsednik nadzornega sveta Galexa, zato je po mnenju poznavalcev dogajanja v lekarnah moral vedeti za te nepravilnosti, čeprav je sam to že zanikal.Tožilstvo sodišču tudi predlaga zaslišanje Zajca.


Jablanovec na tokratni obravnavi ni želel odgovarjati na vprašanja, je pa pripravil pisni zagovor, ki ga je prebral pred sodnikom. Kot pravi, za očitana mu kazniva dejanja ni odgovoren, saj je ključen dokaz, na podlagi katerega je tožilstvo pripravilo obtožni predlog, zmoten. »Vsako zdravilo, ki se prodaja v Sloveniji in na območju Evropske unije, potrebuje posebno dovoljenje, ki se pridobi, ko je razvoj zdravila zaključen oziroma je na razpolago ustrezna dokumentacija.« Pridobljeno dovoljenje je po besedah Jablanovca mejnik med fazo razvoja in prodaje zdravila, zato, kot pove, v obeh fazah za zaloge obstajajo tudi različna pravila glede priprave poslovnih bilanc. Tako imenovane razvojne zaloge po razlagi Jablanovca nikoli niso namenjene prodaji, temveč dokazovanju, da je zdravilo mogoče industrijsko izdelati. »Te zaloge se nato po navadi prodajo skupaj s patentom, prenesejo se na tistega, ki kupi patent ali licenco za zdravilo, da ima s tem dokaz o obstojnosti zdravila, možnosti izdelave … Zaloge, ki so proizvedene po pridobitvi dovoljenja, pa so namenjene nadaljnji prodaji in za tiste je rok trajanja tudi pomemben.« Teh podatkov po njegovih besedah ni upoštevala izvedenka, ki je pregledala poslovanje družbe v tistem obdobju.

224917039488fc4ed37024984793ee04
Nataša Juhnov
Miran Jablanovec na tokratni obravnavi ni želel odgovarjati na vprašanja, je pa pripravil pisni zagovor, ki ga je prebral pred sodnikom.


Raiffeisen banka po besedah Jablanovca ni bila nikoli oškodovana: »Kredit je bil dan na podlagi zastave delnic Krke, ki jih je banka že zdavnaj v dogovoru z Galexom prodala po ugodni ceni in se v celoti poplačala.«
Prokuristka družbe CNMT in članica nadzornega sveta Galexa Iva Živanović postopka proti Jablanovcu ni želela komentirati, pravi, da sama in podjetje nimata več nobenega stika z njim.
Razjasnitev dogajanja v Galexu v tistem času bi lahko vplivala tudi na zgodbo o Pomurskih lekarnah, ki so bile takrat največji posamični lastnik Galexa, Ivan Zajc, ki si še vedno prizadeva, da bi v lekarnah ostal na direktorski funkciji, pa je bil takrat predsednik nadzornega sveta Galexa, zato je po mnenju poznavalcev dogajanja v lekarnah moral vedeti za te nepravilnosti, čeprav je sam to že zanikal. Tožilstvo sodišču tudi predlaga zaslišanje Zajca kot priče na sojenju Jablanovcu. Galex je za Pomurske lekarne pomemben tudi zaradi dejstva, ker je 49-odstotni lastnik družbe Vitapharm, ki je glavni dobavitelj zdravil za ta javni zavod.

galex Miran Jablanovec Ivan Zajc sojenje obdolženec