vestnik

Gasilcem po intervenciji na Krasu šest milijonov evrov, koliko denarja bo šlo v Pomurje?

Rok Šavel, 29. 10. 2022
Gasilska regija Pomurje
Do sredstev je upravičenih okoli 130 gasilskih društev iz Pomurja, ki so intervenirala na Krasu.
Aktualno

Po obljubah, napovedih in celo spremembi zakona, bodo gasilska društva le prišla na svoj račun.

Po največjem požaru v zgodovini Slovenije, s katerim se je poleti na Krasu bojevalo skupno okoli 15 tisoč gasilcev iz celotne Slovenije, več kot 400 jih je bilo tudi iz Pomurja, je Gasilska zveza minule dni gasilskim zvezam in društvom odposlala pogodbe za povrnitev materialnih stroškov, sanacijo in pomoč pri nakupu nove opreme.


Spomnimo, premeir Robert Golob je ob intervenciji gasilcev sprva napovedal plačilo "dnevnic" prostovoljnih gasilcev, kar je sprožilo burne odzive tudi s strani poveljnika pomurskih gasilcev Dušana Utroše, poleg tega bi bilo nepsoredno plačevanje gasilcev tudi zakonsko težko izvedljivo. Svoje je dodal tudi podjetnik Ivo Boscarol, ki je napovedal, da bo tudi sam prispeval enak znesek kot država, Gasila zveza Slovenije pa je pričela s kampanjo zbiranja donacij preko SMS sporočil. Vlada je nato sklenila, da bo pomagala prostovoljnim gasilskim društvom, konec avgusta pa je prišlo tudi do novelacije zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, na podlagi katere so gasilske in druge nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči dodatno financirane po urah, ki jih njihovi pripadniki porabijo ob aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja.


PREBERITE ŠE:

(FOTO in VIDEO) Zgodaj zjutraj proti Krasu krenilo skoraj 400 pomurskih gasilcev. Regijski poveljnik: Odziv je neverjeten

(DNEVNIK) Peklenska dneva na Krasu

(Pomurski gasilci o intervenciji na Krasu) Samo za pogumne

Utroša: "Niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar"
Golob odgovarja na zapis Utroše o začetku konca prostovoljnega gasilstva


Pomurskim gasilcem dobrih 204 tisoč evrov


Kot razkriva seznam, ki so ga objavili na portalu N1, je Gasilska zveza Slovenije zbrala skupno okoli 6,5 milijona evrov za sanacijo in pomoč društvom pri nakupu nove opreme. Država in Boscarola bosta prispevala po poldrugi milijon evrov izrednih nagrad za požrtvovalne gasilce. Ob tem bo prek tisoč prostovoljnih društev dobilo skupno 5,86 milijona evrov, ostala sredstva pa bodo na zvezi nakazali podjetjem, ki so zaprosila za nadomestila za odsotnost gasilcev z dela v času intervencije. Sredstva bo dobilo tudi 130 prostovoljnih gasilskih društev oziroma nekatere zveze iz Pomurja, v skupni višini nekaj več kot 204 tisoč evrov. Največ, blizu 11 tisoč evrov, bo pripadlo PGD Beltinci, gasilska društva iz območja gasilske zveze Mestne občine Murska Sobota pa bodo dobila skupno okoli osem tisočakov. Največ bo sicer pripadlo, kot po pričakovanjih, domačim društvom, kjer je tudi potekala velika bitka z ognjem, saj bodo PGD Komen na Krasu prejeli 130 tisoč evrov, PGD Kostanjevica pri Novi Gorici pa tisoč evrov manj.

Celoten seznam s podatki za posamezno gasilsko društvo si lahko pogledate na naslednji povezavi. 

kras gasilci sredstva