vestnik

Gasilci obeh Radgon nadgrajujejo sodelovanje

STA, 18. 2. 2020
PGD Gornja Radgona
Aktualno

V Gornji Radgoni so predstavili slovensko-avstrijski projekt Sodelovanje (Co_Operation), s katerim bodo še bolj povezali gasilce in druge enote, ki posredujejo ob naravnih nesrečah in drugih nevarnostih. Podpisati nameravajo tudi sporazum, po katerem bodo lahko reševalne enote čez mejo ukrepale takoj in tako prihranile dragoceni čas.

Projekt je nadaljevanje dobrega sodelovanja med mestoma, ki ju loči reka Mura. Kot je v ponedeljek ob njegovi predstavitvi povedal Milan Svetec, direktor razvojne agencije Pora iz Gornje Radgone, želijo meddržavni sporazum o sodelovanju pri pomoči ob nesrečah ali naravnih ujmah nadgraditi tako, da bodo lahko reševalci, gasilci, civilna zaščita in drugi delovali brez ovir, ko posredujejo čez mejo. Tako bodo imeli gasilci iz obeh držav skupne vaje, izobraževanja, strokovne konference, avstrijski se učijo slovensko, slovenski pa nemško. Gornjeradgonski gasilski dom, ki bo postal izobraževalno središče, bodo obnovili, tudi dvorano v njem.


Direktor uprave mestne občine Radgona Franz Brandner je v nagovoru poudaril, da je poglabljanje sodelovanja zanje zelo pomembno, možni scenariji nesreč pa bodo po njegovih besedah oblikovali smernice za boljši odziv v izrednih razmerah. Spomnil je tudi na zelo dobre izkušnje obeh občin med begunsko krizo leta 2015. Na čezmejno sodelovanje je ponosen tudi poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Radgona Peter Probst. Kot je povedal, se gasilci srečujejo večkrat letno, saj skupaj pripravljajo tudi druge aktivnosti, ne le gasilske. Predsednik prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona Tomaž Munda pa je dodal, da so gasilci dobri prijatelji, ki jih meja ni nikoli ločevala, tudi ko je obstajala. Zdaj, ko je ni, pa je po njegovih besedah sodelovanje toliko bolj pomembno, saj oboji delajo za isti cilj, to je pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč.

Projekt Sodelovanje poteka v okviru programa Intereg Slovenija-Avstrija 2014-2020, vodilni partner je Pora, partnerja pa mestna občina Radgona in prostovoljno gasilsko društvo Gornja Radgona. Začel se je maja 2019, trajal bo do aprila 2021. Vreden je dobrih 310.000 evrov, od tega slabih 264.000 prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj.