vestnik

Generali prevzel Adriatic Slovenico in postal druga največja zavarovalnica 

Adriana Gašpar, 23. 5. 2018
Generali
Skupina Generali prevzema v Sloveniji in na Poljskem.
Aktualno

Generali je s prevzemom Adriatic Slovenice in družbe KD Skladi postala druga največja zavarovalnica na slovenskem trgu. Skupina KD Group finančna družba d. d. Adriatic Slovenico prodala za 245 milijonov evrov.

Generali CEE Holding B.V. in skupina KD Group finančna družba d.d. sta sklenili dogovor za pridobitev 100-odstotnega lastniškega deleža v Adriatic Slovenici d.d., so danes sporočili iz zavarovalnice Generali, ki je, kot pravijo, del neodvisne italijanske skupine z močno prisotnostjo v mednarodnem prostoru.
Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali Zavarovalnice:
"Ta prevzem nam ponuje številne nove poslovne priložnosti, med drugim tudi doseg do večje baze potencialnih strank. VSaka naša stranka bo tako lahko deležna številnih novih prednosti, ki nam jih bodo omogočile edinstvene prodajne ponudbe ter široko znanje in bogate izkušnje, ki si jih delimo znotraj naše skupine."

Dogovor morajo sicer potrditi še regulativni organi. S prevzemom Adriatic Slovenice pa Skupina Generali postaja druga največja zavarovalnica na slovenskem trgu, takoj za zavarovalnico Triglav. Poleg slovenske Adriatic Slovenice, Generali prevzema tudi na Poljskem, in sicer Concordio Poland, ki ima sedež v Poznanu in 14 podružnic po Poljski.
Luciano Cirinà, regionalni direktor za Avstrijo, Srednjo in Vzhodno Evropo ter Rusijo:
"Prevzemi nam bodo omogočili uravnovesiti in razširiti naše portfelje, prodajne kanale in regionalno prisotnost. Naše poslovanje se bo, tudi s pomočjo prevzemov, v regiji povečalo za približno 7 odstotkov in doseglo več kot 6,4 milijarde evrov premij."


Adriatic Slovenica d.d. je s skoraj 15 odstotnim tržnim deležem tretja največja zavarovalnica v Sloveniji. Ima več kot 500 tisoč strank, 1,7 milijona zavarovalnih polic. Po celotni državi ima razvejano prodajno mrežo s 373 prodajnimi mesti.

1e3dfd10d1f78ccb1e1ac2c36b30ade2
Adriana Gašpar
Bo namesto Adriatic Slovenica v Murski Soboti kmalu pisalo Generali?


Kaj prevzem pomeni za poslovalnice in zaposlene, zaenkrat še ni znano. Smo pa neuradno izvedeli, da naj zaposleni o prevzemu prej ne bi bili obveščeni, da pa imajo za zdaj navodila, da delajo tako, kot da prevzema ne bi bilo.


KD Group je novico o prodaji Adriatic Slovenice objavil na portalu ljubljanske borze, kjer so zapisali:

KD Group, d.d., Ljubljana:
Družba je 23. maja 2018 z družbo Generali CEE Holding, B.V. sklenila pogodbo o prodaji 100% deleža v družbi Adriatic Slovenica, za kupnino v znesku 245 milijonov evrov. Izvršitev posla je pogojena s predhodno izpolnitvijo več pogojev, med drugim s pridobitvijo ustreznih regulatornih soglasij ter pod pogojem odobritve pogodbe s strani skupščine delničarjev KD Group na podlagi 330. člena Zakona o gospodarskih družbah. Predvidoma bo posel zaključen v drugi polovici leta 2018.
adriatic slovenica skupina generali prevzem